Fazuľová torta

Fit torta s marcarpone

Autor receptu: sdb

Už som pred časom spomínala fazuľu ako základnú surovinu na výrobu torty. Osvedčené sme zopakovali s obmenou a zož(r)ala dnes obrovský úspech.

12
porcií
150 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto pripravíme podľa receptu https://varecha.pravda.sk/recepty/fazulova-fit-torta/68805-recept.html. Mne stačila na korpus polovica, druhá išla do mrazáku na budúci výtvor. Prípadne treba použiť polovicu surovín.
  2. Mascarpone zmiešame s vanilkou a cukrom, pokiaľ nemáte pocit, že je mascarpone dostatočne pevné, môžete ho "doladiť" želatínou, agarom, či iným zhusťujúcim výrobkom podľa chuti a skúsenosti. Kvalita mascarpone (rovnako ako čokolády) má na výsledok veľký vplyv, nakoľko ide na tortu nepečené. Môžete použiť bezlaktózové, a light bývajú pevnejšie (ja ho preferujem).
  3. Nanesieme na tortu a necháme v mrazáku hodinu odpočívať. Pomôže to i rýchlemu stuhnutiu čokolády, ktorou tortu prelejeme.
  4. Ozdobíme podľa chuti a môžeme hned podávať, mascarpone nestihne premrznúť, takže kým zaspievate oslávencovi, nahrejete nôž na hladký rez a pripravíte tanieriky, bude akurát osviežujúca.
  5. Keďže u nás bola vrcholom gardenparty, tak podávaná na papierovej tácke, na chuti jej to rozhodne neubralo. Pre deti odporúčam až od dvoch rokov kvôli čokoláde, ideálne ešte neskôr, i keď je to samozrejme rozhodnutie rodičov.