Fínske ražné kocky (fotorecept)
Autor receptu: lekorica
Rozhodla som sa sem pridať recept na moje obľúbené ražné kocky, keďže v jednom
nemenovanom supermarkete sú vždy vypredané, alebo na mňa čaká "až" jedna kocka.
Recept som nanešťastie na slovenských stránkach nenašla, ale po dlhom hľadaní som
jeden našla na zahraničných stránkach. Preložila som ho a vyskúšala. A čo vám poviem,
je fantastický.
12 porcií |
205 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny.
- Do vlažnej vody dáme droždie a 200g žitnej múky, premiešame a necháme na teplom mieste 30 minút podkysnúť.
- Do zmesi pridáme trstinovú melasu, ocot, olej a soľ a nakoniec zvyšnú múku.
- Všetko dobre premiešame.
- Do pekáča vložíme silikónovú podložku, ktorú dobre pomúčime. Cesto je lepkavé, rukami ho jemne natlačíme na pekáč. Znova pomúčime a necháme 2 hodiny podkysnúť.
- Po vykysnutí nakrojíme na 12 štvorcov/obdĺžnikov.
- Predhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme cca 45 minút bez ventilátora, pokiaľ vrch trochu nepopraská.
- Po upečení, kocky oddelíme. Konzumujeme ich ako sendvič alebo zapečené v toastovači.