Filety zo sumca s rajčinovou omáčkou a smotanovo-kôprovými haluškami

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 23. augusta 2014

Táto sladkovodná tučnejšia ryba má chutné mäso a skoro žiadne kosti. Pripravila som z nej pečené filety, k nim rajčinovú omáčku a smotanovo-kôprové halušky. Zobraziť celý popisTáto sladkovodná tučnejšia ryba má chutné mäso a skoro žiadne kosti. Pripravila som z nej pečené filety, k nim rajčinovú omáčku a smotanovo-kôprové halušky. Jedlo pripomína paprikáš zo sumca s tvarohovými rezancami, predsa je však iné:-)

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks
50 g
3 PL (alebo olej)
6 ks
2 ks strúčiky väčšie
1 ČL
400 g
2 ČL
1 ks
250 g
2 ČL




Postup

  1. 1

    Umyté a osušené rybie filety som osolila a pokvapkala citrónovou šťavou, nechala som ich postáť, kým som spravila halušky.

    Filety zo sumca s rajčinovou omáčkou a smotanovo-kôprovými haluškami - obrázok 1
  2. 2

    Na haluškové cesto som zmiešala múku so soľou, pridala vajce, nasekaný kôpor a toľko vody, aby bolo cesto redšie. Netreba ho dlho miešať.

    Filety zo sumca s rajčinovou omáčkou a smotanovo-kôprovými haluškami - obrázok 2
  3. 3

    Cez haluškáreň som ho nahádzala do vriacej vody a keď vyplávali všetky na povrch, scedila som ich a nechala odkvapkať. Slaninu som pokrájala nadrobno, vyškvarila som ju na 1 PL masti a hneď som pridala aj pokrájanú cibuľu popražiť. Neskôr som pridala cesnak tiež nadrobno pokrájaný a všetko som opekala na miernom ohni.

    Filety zo sumca s rajčinovou omáčkou a smotanovo-kôprovými haluškami - obrázok 3
  4. 4

    6 menších rajčín som blanšírovaním zbavila šupky a posekala. Na slaninku s cibuľou a cesnakom som nasypala 1 lyžičku červenej mletej papriky, odstavila som, premiešala, priliala posekané rajčiny, vrátila na plyn, osolila a nechala rajčiny úplne rozvariť.

  5. 5

    Teraz som na inej panvici rozpálila 2 PL masti a nej som opiekla na menšie kusy porezané filety. Ešte pred pečením som ich posypala čerstvo mletým čiernym korením. Z každej strany sa opekali asi 1,5 minútky, podľa hrúbky kúskov, keď mäso obelie, je hotové, netreba ho nechať vysušiť.

    Filety zo sumca s rajčinovou omáčkou a smotanovo-kôprovými haluškami - obrázok 5
  6. 6

    A to sa už zredukovala aj rajčinová omáčka, zbytočná tekutina sa odparila.

    Filety zo sumca s rajčinovou omáčkou a smotanovo-kôprovými haluškami - obrázok 6
  7. 7

    Opečené rybie kúsky som opatrne poobracala v omáčke a bolo hotovo:-) už stačilo len naliať na halušky celý kelímok kyslej smotany, dosoliť, premiešať a podávať.

    Filety zo sumca s rajčinovou omáčkou a smotanovo-kôprovými haluškami - obrázok 7
  8. 8

    Našim doma veľmi chutilo, dievčatá si pochvaľovali, že nenašli ani jednu kostičku a nám s mužom veľmi chutila celá kombinácia. Dúfam, bude aj vám:-)

    Filety zo sumca s rajčinovou omáčkou a smotanovo-kôprovými haluškami - obrázok 8

Diskusia k receptu

mesiar50
Vsetko co je s koprom mozem hocikedy.Tvoje pripravene jedlo je bezpochyby nielen zaujimave,ale aj velmi chutne.Sikovna kucharka si.
izabella929
áno to je ono...páči sa mi rybka aj príloha...) jedla som ju už aj s tvarohovými kockami...skvelá kombinácia-výborné jedlo...
havino
tak, sumca môžem a takéto kúsky o to viac, asi mám komplexy z celých pečených rýb na tanieri, jedla som ho v Štúrove u známych a bol vynikajúci, zaujímavá príloha, halušky sa mi pozdávajú veľmi, kôpor môžem kde pasuje, pekný recept a foto ukážkové
pusta
dovolím si povedať, že v Madarsku, iných krajinách a aj u nás v lepších rybacích reštauráciách sa bežne podáva sumec a iné tučnejšie kvalitné ryby s prílohou z halušiek, kyslej smotany a kôpru - možno pre niekoho neobvyklé, ale príloha je zvolená k tejto delikatessnej rybe veľmi správne a vhodne
kukulienka71
Ďakujem za pochvaly aj názory, skúsenosti. Práve ten recept od Imre Bindiča mi vnukol myšlienku na sumca, ale tam ako vidieť, obrázok nekorešponduje s receptom, to sú prkladané smotanové zemiaky so sumcom pečené v rúre podľa receptu a na foto je zrejme paprikáš s tvarohovými haluškami:-) V Maďarsku je to veľká pochúťka takto kombinované jedlo. Ja som urobila rybu zvlášť a omáčku zvlášť, nedusila som spolu a keďže sme mali tvarohový koláč, halušky som zvolila smotanové:-) Netreba z toho zjesť veľa, ani sa nedá. Myslím, že vyprážaný rezeň so zemiakovým šalátom je tiež dosť sýta kombinácia a predsa je zaužívané jesť ich spolu:-) Budem rada, ak niekto môj recept vyskúša a potom dá vedieť. Peknú nedeľu všetkým!
salinka
Rybka vždy poteší, v kombinácii s rajčinami mi veľmi chutí. Jedla som niečo podobné, zamiešané s ryžou, nevedela som, kedy mám dosť:-) S haluškami je to pre mňa novinka. Pekný recept:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia