Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Už 7. desaťročie „narodeninovský“ deň oslavujem s tortou „ZBLANT“, z našej rodinnej pokladnice. 15. 11. t. r. bola výnimka. Chudneme! Teda, zušľachťujeme svoj vonkajší zjav. Na 72. str. časopisu „SAVEUR № 34/1996“ ma však zaujal obr., na ktorom je kocka „Fiadone“ na Korzike pečená so syrom „Brocciu“ (tam v predaji od XI.÷VII.), z fľaše polievaná „vodou života“, vínom. Rozhodol som sa! Oslavy budú s týmto dezertom, pečeným bez múky s jednoduchou prípravou. Bol síce viac sladký, no chutný a ľahký.

6-8
porcií
15 minút
príprava
77 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Aspoň 69´ pred vymiešaním potrebných ingrediencií, nechaj ricottu alebo brocciu, odkvapkať.
  2. Potom ju zaraď do kompletnej zostavy; áno, to je všetko potrebné; ja som pridal štipku soli; po ochutnaní hotového „Fiadone“ podľa pôvodného rcp, som sa rozhodol ďalší pokus realizovať iba s 250 g cukryš krupica a postrúhať kôru 4 citrónov.
  3. Všetko som nachystal do misy kuchynského robota; elektrickú rúru som nechal vyhriať na 175 °C (350 °F)
  4. a zľahka nechal 5÷7´ vymiešať, v záverečnej minúte na maximálnom výkone mixéra.
  5. Pekáč_tepšu (330x230 mm) som vystriekal spray-om (v pôvodnom rcp vymastiť lyžicou-dvomi mäkkšieho masla).
  6. Vymiešanú ricottovo-vajíčkovú emulziu som doň prelial
  7. a nechal 77´ upiecť v rúre, ktorá sa dovtedy vyhriala na potrebnú teplotu.
  8. Upečený koláč som nechal asi 20´vychladnúť a potom som ho po všetkých stranách nožom uvoľnil od okrajov pekáča; kto je detailista môže ho potom šikovným otočením uložiť na pracovnú podložku a zlúpať z neho uvoľnenú hornú „kožku“; ja som ale na hornú pravú ½ koláča priamo na pekáči rozlial pripravenú čokoládovú polevu (na hrniec s variacou sa vodou som dal pologuľatú vložku, na kúsky polámanú 45 g tyčinku extra horkej čokolády „Gaštany“, keď sa roztopila, pridal som PL masla, 2 PL šľahačkovej smotany a vymiešal do hladkej konzistencie; hustotu som zredukoval ďalšou PL „šlahetky“; rezy z nepoliatej časti som ozdobil ½-čkami guľôčok hrozna a spolu s kúskom s lesklou čoko_polevou ich tu vidíte na tanieri.
  9. … veľmi sa mi páčilo aj vyznanie pani Pauline Juillard, autorky pôvodného receptu: „Bola to vôľa Všemohúceho a volanie prírody čo ma zavolali späť do Campo di Monte na tento dezert, podávaný ako sladký záver domáceho obeda“!