Fiadone – cheesecake z Korziky fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. decembra 2016
Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept)
Foto: sracz

Už 7. desaťročie „narodeninovský“ deň oslavujem s tortou „ZBLANT“, z našej rodinnej pokladnice. 15. 11. t. r. bola výnimka. Chudneme! Teda, zušľachťujeme svoj vonkajší Zobraziť celý popisUž 7. desaťročie „narodeninovský“ deň oslavujem s tortou „ZBLANT“, z našej rodinnej pokladnice. 15. 11. t. r. bola výnimka. Chudneme! Teda, zušľachťujeme svoj vonkajší zjav. Na 72. str. časopisu „SAVEUR № 34/1996“ ma však zaujal obr., na ktorom je kocka „Fiadone“ na Korzike pečená so syrom „Brocciu“ (tam v predaji od XI.÷VII.), z fľaše polievaná „vodou života“, vínom. Rozhodol som sa! Oslavy budú s týmto dezertom, pečeným bez múky s jednoduchou prípravou. Bol síce viac sladký, no chutný a ľahký.

6-8
porcií
15 minút
príprava
77 minút
na 175 °C

Suroviny

1 kg (náhrada za brocciu)
8 ks
500 g
z 2 citrónov (čerstvo postrúhaná)
1-2 PL na vytretie plechu
Poleva:
45 g (extra horké Gaštany)
1 PL
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Aspoň 69´ pred vymiešaním potrebných ingrediencií, nechaj ricottu alebo brocciu, odkvapkať.

    Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ju zaraď do kompletnej zostavy; áno, to je všetko potrebné; ja som pridal štipku soli; po ochutnaní hotového „Fiadone“ podľa pôvodného rcp, som sa rozhodol ďalší pokus realizovať iba s 250 g cukryš krupica a postrúhať kôru 4 citrónov.

    Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko som nachystal do misy kuchynského robota; elektrickú rúru som nechal vyhriať na 175 °C (350 °F)

    Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a zľahka nechal 5÷7´ vymiešať, v záverečnej minúte na maximálnom výkone mixéra.

    Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pekáč_tepšu (330x230 mm) som vystriekal spray-om (v pôvodnom rcp vymastiť lyžicou-dvomi mäkkšieho masla).

    Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vymiešanú ricottovo-vajíčkovú emulziu som doň prelial

    Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a nechal 77´ upiecť v rúre, ktorá sa dovtedy vyhriala na potrebnú teplotu.

    Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený koláč som nechal asi 20´vychladnúť a potom som ho po všetkých stranách nožom uvoľnil od okrajov pekáča; kto je detailista môže ho potom šikovným otočením uložiť na pracovnú podložku a zlúpať z neho uvoľnenú hornú „kožku“; ja som ale na hornú pravú ½ koláča priamo na pekáči rozlial pripravenú čokoládovú polevu (na hrniec s variacou sa vodou som dal pologuľatú vložku, na kúsky polámanú 45 g tyčinku extra horkej čokolády „Gaštany“, keď sa roztopila, pridal som PL masla, 2 PL šľahačkovej smotany a vymiešal do hladkej konzistencie; hustotu som zredukoval ďalšou PL „šlahetky“; rezy z nepoliatej časti som ozdobil ½-čkami guľôčok hrozna a spolu s kúskom s lesklou čoko_polevou ich tu vidíte na tanieri.

    Fiadone – cheesecake z Korziky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    … veľmi sa mi páčilo aj vyznanie pani Pauline Juillard, autorky pôvodného receptu: „Bola to vôľa Všemohúceho a volanie prírody čo ma zavolali späť do Campo di Monte na tento dezert, podávaný ako sladký záver domáceho obeda“!

Diskusia k receptu

kukulienka71
Tvoju tortu Zblant mám uloženú, dúfam, že sa k nej dostanem. A tento cheescake si ukladám tiež, musí byť veľmi dobrý. Ďakujem.
monty469
Tak v prvom rade vsetko najlepsie a hlavne veľo zdravička bo to najhlavnejše ;-) Dalsi skvely receptik, ktory rada vyskusam ;-)
jujoska
velmi zaujimavy zakusok, ulozim si ho pre istotu, niekedy by som ho rada vyskusala
torticka
Ferinko, vsetko najlepsie k narodeninam, vela zdravicka, stasticka a lasocky s Tvojou zenickou. Joj, ako by som si dala tu mnamku. Ale, chudnem. Za pol roka som schudla 4 kila. Vecerala som suchy grahamovy roztek a jablko. Uz mi to lezie na nervy. Hned by som zhresila krasny Tvojim kolacikom.
stanci11
milý @Sracz , recept rozhodne zaujímavý, niečo také som ešte nevidela :) myslíš že bude na závadu ubrať z toho cukru? Inak posielam pozdrav z Brna a ak mi vyjde stáž v U.S. tak sa možno aj uvidíme :D
izabella929
@sracz , vidím, že mi niečo ušlo mojej pozornosti..je mi to ľúto, ale na FB sa nenáchádzala správa, že máš narodky..Takže dodatočne všetko najlepšie..)Veľa zdravia, šťastia, lásky a pohody do ďalšej sedemdesiatky..
jack
Tak aj ja sa pripájam ku gratulantom.Receptík skvelý.Možno raz bude aj u nás.
cesminaz
Tento kolac mi pripomina Tvarohový "Low carb koláč" :-) Tiez tam nejde muka a na 1kg tvarohu idu 10 vajec. Tiez prajem dodatocne vsetko "naj" mily @Sracz ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia