Fazuľovica ze Trnavy

janazjarku - fotkajanazjarku, 10. februára 2010

Obľúbený recept môjho svokra pochádzajúceho z Trnavy. Recept, ktorý prekonal môj rozvod a do dnešného dňa je v mojej rodine víťaz v kategórii polievka Zobraziť celý popisObľúbený recept môjho svokra pochádzajúceho z Trnavy. Recept, ktorý prekonal môj rozvod a do dnešného dňa je v mojej rodine víťaz v kategórii polievka !

10
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3 ks
3 ks
1 ks
1 ks
1 ks
5 strúčikov
1 dcl
3 PL
2 KL
1 KL
1 hrnček
200 gramov




Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme deň vopred ako budeme variť /samozrejmé pre skúsených variacich/. Údené kolienko strednej veľkosti /ja varím polievky tohto druhu v 6 litrovom hrnci/ dáme variť spolu s fazuľou. Keď voda s kolienkom a fazuľou zovrie pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú : mrkvu na hrubšie rezance asi 3 cm dlhé, petržlen na kolieska, kaleráb a zeler na kocky . Pridáme celú cibuľu a okoreníme. Kto to má rád ostrejšie kľudne tam môže pridať zo tri čilly papričky /to som ja!.. :-D/ Solíme až, keď je fyzoľňa polomäkká a to samozrejme podľa stavu obličiek ! Keď je uvarené kolienko a fazuľa tak pripravíme zápražku na oleji s múkou, keď je tak akurát /teda ružová/ pridáme červenú sladkú papriku a na tenké plátky nakrájaný cesnak a len tak narýchlo orestujeme /pozor tá zápražka je zjavne to nadôležitejšie/ zriedime studenou vodou a šupneme do hrnčiska a necháme prevrieť. Kolienko vylovíme a vypitváme "chudé" a nezdravé /no a čo? aj tak dobré/ mäsko. Kosť a mastné kožky odložíme pre susedovie dunča :-D, lebo úlohu v polievke už splnili !

  2. 2

    Široké rezance /odporúčam kvalitnejšie/ uvaríme podľa návodu na obale čo obal to iný návod.

  3. 3

    A potom už podávame polievočku na dobrú dušu a vetry! Cestovinu si každý naloží podľa chuti. Inak vetry spoľahlivo dokáže zastaviť 1/2 KL lyžičky saturejky, ktorú najskôr dostať kúpiť v lekárni, ale ako starká "griotková" vraveli dobrý p.. je lepší ako sto doktorov :-D

Diskusia k receptu

kimlo
Dávam do obľúbených, aj s tou saturejkou je to pravda, pestujem si ju v kvetináči pre takéto obzvlášť chutné prípady. :-)
58vlasta
Mňamky od mamky. Ja však mám rada aj to veľmi nezdravé - teda dobre uvarené kožky aj mastné, len sa tak rozplýva na jazyku s chlebom, kyslou uhorkou a horčicou alebo chrenom. Raz za čas sa to dá zvládnuť. janazjarku a varíme údené kolienko s údeným kolienkom? :-) Aj sezam je dobrý na p.d, a veď: kto grgá a p.dí, zdravie si tvrdí... http:www.metoo.sk/3335/grganie-vazne-o-grgoch
cistinka
Tak toto ja môžem...fazuľovica bez rezancov (teda bez slížú)...to neni ono...Ja nedávam kupované, spravím si svoje a veľa, lebo ako druhý chod podávam slíže makové, orechové, alebo tvarohové...ale sú dobré aj kupované, ak nie je čas :-))
janazjarku
58vlasta no to sa mi podarilo, lebo som odbiehala k hrncom pri písaní :-)
janazjarku
kimlo / potešil si ma aj ja mám väčšinou čerstvé bylinky, ale v našom minibyte sa už ďašie kvetináče nevôjdu a ten bylinkový špeciál mám už plný ! :-)
vasinova
janazjarku tvoja fazulovica je skoro taka ako moja aj ked ja mam recept s druhej strany od madarov zda sa ze chute mame nadnarodne ale hlavne ma zaujalo tvoje meno moja kamaratka podobne nazvala najdene steniatko jarkasjarku
janazjarku
vasinova - nuž to čo pojedajú u maďarov my tu v srdci slovenska /teda v Banskej Bystrici/ poznáme ako "babguláš" tiež varíme, ale tam sa ešte naviac pridáva zvlášť urobený bravčový perkelt a namiesto rezancov sa podávajú cestovinové halušky :-) oj až mi slina vyfrkla na môj pracovný nástroj ! Prezývku janazjarku používam už roky na pokeci a tam v profile je vysvetlenie . V skratke Jana čo býva v jarku /nie pri Nitre/ len tak pri ceste voľne pohodená :-) no však sranda musí byť :-) Začalo mi škvrkať v bruchu idem hádem do závodnej jedálne zistiť čo sa im zase nevydarilo :-D
zemo
Mňa fascinuje vždy taojomná príprava, ktorá zaručuje báječnú chuť. Aj tu som ju našiel, citujem: mrkvu na hrubšie rezance asi 3 cm dlhé, petržlen na kolieska, kaleráb a zeler na kocky.
Priznám sa, krájam podobne. A stále ma otravujú, prečo takto a nie takto. Stratil som už trpezlivosť vysvetľovať im, že je to preto a preto.
Teraz si po takejto otázke si vždy kľaknem na kolená, prekrížim ruky na prsiach, pozriem sa doľava, pozriem sa doprava, pozriem sa hore, pozriem sa hore a potom kuknem tvrdo do očí otravníka. I rečiem: "Ja a moja zelenina sme vyvolení, aby sme spasili svet!"
A mám pokoj :o)
sracz
Ciao všetci! Fazuľovice všetkého druhu i všetkých spôsobov môžem denno denne; už od detstva. Kúpal by som sa a spal by som zároveň v nej. Naučil som sa ju variť ešte v rannom detstve, hneď po nedelňajšej hovädzej. Najviac milujem tú najjednoduchšiu, mamkinu, len s koreňovou zeleninou, vyvarenou "predkožkou" zo slaniny (alebo párom doma údenej klobásy) a s lečkami ako plachty. Nuž a keď fazušovicu, tak určite podľa receptu Paľka Mikulíka, nech mu dá Pán Božko večnú slávu, uržite ho urobil šéfkuchárom v Rajskej záhrade. Ak ho nemáte z jeho knižky, rád Vám ho napíšem. Z Jankinho receptu idem poprobovať saturejku; som strááááááášne zvedavý. Môj najtrápnejší zážitok a zároveň najväčšie spoločenské "foux pas" je z augusta roku 1969, keď som bol so svojim dievčaťom (teraz manželkou) a s jej mamkou, na veľmi zaľúbenom filme v košickom vynovenom kine Úsmev. Pred odchodom do kina som zblajzol 3 l hrniec fazuľovej polievky so sitkom lečiek. Následky chvíľočku počkali, ale potom prepukli v tú najnevhodnejšiu chvíľu vkine, počas tej najzamilovanejšej scény. Trpel som ako Jób, chcel som nenápadne uľaviť svojim uboleným vnútornostiam, tak som sa trošku nadvihol a ....... prv tíško, ale potom zo mňa vyletel hrooooooom, znásobený koženkou potiahnutým sedadlom. Všetci diváci, od prvého šóru až dozadu otáčali hlavy, bezohľadu na to, čo sa deje na plátne, samozrejme, že hlavu som otočil aj ja, no za mnou bola už iba stena, lebo ako "galantérny" frajer som kúpil tie najdrahšie lístky do poslednej rady. Dlhé roky som tento príbeh komentoval aj v ľudovom rozprávaní po celej našej, vtedy ešte spoločnej, ČSSR. A poslucháčom a prisahám, že poslucháčkam zvlášť, sa strašne páčil. Nuž poprobujem saturejku a napíšem! Ešte raz vďaka za všetko a dozdziveňa! Ferry, srácz_F(S)VK.
P.S: ďakujem Janke - "janezjarku" za priazeň a teším sa na spoločné vareškovanie! Sevas aj "zemo"; som rád, že si spiatky; ale na Skype si ticho ako ten sváčko z vtipu Idy Rapaičove, ktorý sa špáral s klicom v uchu a naraz "cicho" - skrátka nie si online.
janazjarku
sracz: Tak a si ma riadne rozosmial a pripomenul zážitok môjho fantastického otca, ktorý má nesmierny zmysel pre humor. Moja mama bola na "materskej" celých dvanásť rokov, lebo tak sa to vtedy patrilo /na mňa sa už neušlo/ a každučký deň vyvárala otcovi obed vystrojená ako zo starých filmov v slušivej bielej nažehlenej zásterke /skôr vyzerala ako sestrička z Kramárov/ neexistovalo si sadnúť, lebo nehrčivý materiál na svete nebol. Čaká otca čaká a on nechodí stále nechodííí...už aj jedovitá začínala byť, keď vtrhol vyrehotaný do kuchyne a začal si strašnou rýchlosťou gate vyzliekať /ktovie čo si mama pomyslela veď reku deti ešte nespia, lebo bola za každú hovädinu/ no otec zo seba vyhrkol prostý oznam : "Zasral som sa !" :-D mamka bola dievka šetrná a na raňajky mu takej kapusnice fazuľovej nachystala, že črevá popustili ! Najzábavnejšie však bolo, že otec bol okresný prokurátor /povinne zbavený viery v Boha/ a keď sa už tak onéé zasrau tak si v rámci prvej pomoci vyzliekol pod prvou bránou dlhé spodky a najbližšia bola záhrada pána farára tak ich tam také vybarvené šmaril !! Mame tiekli slzy po tvári od smiechu a večer sa ticho pomodlila a presviedčala pána Boha, že otec tým ozaj nemyslel aj prakticky , že sa vy... na vieru .-D
janazjarku
Zemo : Aj ja dostávam podobné otázky, že prečo ??? No, lebo to tak cítim a sa mi to aj na oko zdá príjemné . Najväčšou záhadou je pre moje okolie, že ja neochutnávam jedlo /mama chutnala a dochutnala sa na 140 kg živej váhy/ ja ovoniavam /možno som bola v minulom živote dáky pes/ a tiež sa viem ako ty tváriť pri varení straaašne záhadne :-)
sjuz
Tak Mikulíkova fazuľovica - to je lahôdka! U nás tak isto fazuľovica kedykoľvek a hlavne VEĽA:)!
cistinka
Ach jaj...celý monitor som si ofŕŕkala...ako som vybuchla od rehotu!!!
slnieckosom
Dievka naša, veď ty si stará umelkyňa slova i hrncov ;-)))) Báječné :-)))
sovka62
Toto je skvelý recept a skvelá diskusia k nemu. Konečne som sa od rána mala na čom zasmiať! Fazuľovicu aj ja milujem, varím ju podobne, aj keď bez zápražky, moje žalúdočné vredy sa proti nej búria, hoci mne by chutila. A bez rezancov by to určite nebolo ono a nakoniec, čo by sme osypali ako druhý chod, ako správne napísala Cistinka! Receptov na fazuľovicu nikdy nie je dosť (mám aj ten Mikulíkov), takže aj tento si s vďakou ukladám a vyskúšam, len čo bude príležitosť. Mimochodom, myslela som si že fazuľu má rád každý a predsavte si, jeden z mojich troch zaťov ju nemôže ani vidieť!
sovka62
A zabudla som napísať, že ju budem variť v Trnave, takže tá moja bude naozaj pravá Trnavská.
janazjarku
Mám rada trnavčanov pre to skvelé nárečie a tých ktorých poznám osobne majú naviac aj krásne srdcia :-)
marianne69
@janazjarku tak som sa zacala rehlit,az mi slzy padali, celu chalupu som pobudila....ze,ci som z rozumu zisla...super zazitky... a fazulovicu samozrejme ukladam(KK)
toshiba
skvelý recept, ukladám aj ja a chcem poprosiť @sracz aj ja o ten receptík na fazuľovicu podľa Paľa Mikulíka. Aj ja som z TT a dúfam, že sa mi podarí a nedodžubem to.... Ďakujeeem