Fazuľová torta

majuska0606 - fotkamajuska0606, 21. januára 2015

Raz prišiel jeden pekný deň, kedy som sa rozhodla nadobro zbaviť múky, no nechcela som sa vzdať maškŕt. Chuť na kakaový zákusok bola väčšia,tak Zobraziť celý popisRaz prišiel jeden pekný deň, kedy som sa rozhodla nadobro zbaviť múky, no nechcela som sa vzdať maškŕt. Chuť na kakaový zákusok bola väčšia,tak som sa rozhodla urobiť ho zdravší,výživnejší a chuť-hmm, poviem Vám, čistá delikatessa :-) Je chutný aj teplý, no odporúčam podávať vychladený s čerstvým ovocím ( jahody,ananás,kiwi - overené a chutné) Torta nie je vhodná pre pacientov s DNOU.(pre veľký obsah fazule)

10
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

850 g
3 ks
100 g
6 PL
1 lyžička
1/2 lyžičky
štipka




Postup

  1. 1

    Najskôr sa chcem ospravedlniť, ale tortu som robila niekoľko x, ale postup som vždy zabudla odfotiť :-) Nabudúce doplním. Je to ale veľmi jednoduché. Prvý krok - je prepláchnuť fazuľu z plechoviek a rozmixovať na úplne jemnú hmotu. Bude zozačiatku hustá, no keď do nej pridáme ostatné suroviny, bude tá pravá tortová. :-)

  2. 2

    V druhej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom a spojíme to s rozmixovanou fazuľou a pomixujeme všetko spolu.Ďalej pridáme škoricu,prášok do pečiva a pomaly vmiešame kakao.

  3. 3

    Tortovú formu vymastíme kokosovým olejom a pečieme na 200 stupňoch a piekla-40-50 minút . Na obrázku dozdobený celou škoricou :-)

    Fazuľová torta - obrázok 3
  4. 4

    A ešte zhora.

    Fazuľová torta - obrázok 4

Diskusia k receptu

jozka2
Obcas ideme do Tai restiky sa najest a tam si davam fazulovu zmrzlinu,je vyborna.Verim,ze aj tvoj kolac tak dobre chute.5
smejkad
kedysi som jedla fazulovu tortu, bola famozna, ale to sa uvarila velka fazula, osupala, pomlela a dalej uz neviem :-)
mezi
To, že výrobok ozdobíte ako tortu, ešte neznamená, že to torta je! Nechápem, prečo používate tento názov, keď slovom torta sa označuje skutočne múčny produkt. V skutočnosti je to len fazuľový nákyp. By the way. (Na budúce Vám podarujem 500e vytlačenú bankovku a budem tvrdiť, že je to päťsto eúr.) A mimochodom má zmysel sa v strave zbaviť múky?! Zmysel má zbaviť sa pšenice. No raž, žito, ovos, ryža,...
methi
Pekna torta. Trosku ako fazulove brownies.
neposed
vitam taketo recepty s nahradou muky, mas mojich 5*
martamm
@Majuska0606 , potešil ma T voj recept, dávno som chcela vyskúšať tortu z fazule. Mám otázočku, tých 850 gr. fazule je v čistom stave, myslím zliata čistá fazuľa, alebo prepočet podľa hmotnosti konzervy, prípadne koľko konzerv a akej hmotnosti si použila? Ďakujem za info a teším sa na ďalšie Tvoje delikatesy :)
majuska0606
To @mezi : OK beriem, že odborná charakteristika torty je možno takáto, neviem neštudovala som. Každý sa stravuje podľa chuti ak nechce jesť mäso, neje mäso,ak nechce muku nech neje muku.Pomenovala som to preto tak, že som to piekla v tortovej forme a má to aj taký tvar :-) Tak mi to odpustte :-)
To @martamm : 850 g je hmotnosť konzervy :-) Dakujem za pozitivny ohlas, ešte mám pár ktoré idem ponahadzovať :) Tortu/vlastne nákyp - vyskúšajte určite - je to naozaj znamenitá chuť :)
katka78
@mezi prečo to nemôže byť torta? Doteraz som myslela, že tortu definuje jej tvar, prípadne krém, zdobenie. Ale, že tortu tortou robí v prvom rade múka? Hmm.. Vážne ma to zaujalo, tak som pozrela čo na slovo "torta" hovoria naši odborníci v jazykovednom ústave Ľ.Štúra a podľa nich je torta "jemné pečivo pečené v celku v okrúhlej forme", "druh jemného pečiva kruhového tvaru, obyč. plneného krémom a zdobeného polevou", "jemné cukrárske pečivo, obyčajne okrúhleho tvaru, s náplňou, zdobené krémom al. polevou; kúsok z neho" a dokonca aj "mrazený (smotanový) krém". Ani slovko o múke. Mne z toho vychádza, že toto bude predsa len torta... alebo sa v JUĽŠ mýlia ;-)
Inak @majuska0606 recept vcelku pekný, ja by som pokojne ochutnala :-)
milanblaho1
je jedno ako to nazves, ci torta alebo zakusok..vyzera chutne a krasne, nahradila s muku fazulou, takisto ako niekto nahradi maso sojou..a ved o to tu ide, urobit jeden recept na 1000 sposobov ... mas 5 hviezdiciek. a pre MEZI..najprv tu uverejni nieco zo svojej kuchyne a potom kritizuj druhych...
shark
Ked je taka dobra ako pekna, tak ti posielam 5*.
matata1
mne je úplne jedno, ako sa tvoj výtvor nazýva, už je v kuchárskej knihe. Mám rade takéto experimenty.
mezi
@katka78 mas pravdu, tolka namaha pre tortu! Nazvime potom v sulada s juls gulas salatom a vianocny salat gulasom. Preco si potom nepozrela hned aj co znamena slovo nalyp, a v definicii torty si sa docitala o pecive, preco si nepozrela hned aj pocivo, ked ta torta je az jemne pecivo!. Nabuduce clovek moze byt plysovym medvedom, mame 2 ruky a 2 nohy, hlabu, krk ako on. Ci on zebyal laby?
mezi
@katka78 nabuduce az budes sediet na obede a das si ryzovy nalyp isto budes cakat, ze ti prinesu ryzovu tortu
mezi
@milanblaho1 preco by som to robil?, ja varit viem, a internet pouzivam s rozvahou tiez, ak chces nieco z mojej kuchyne, tak ma pridi navstivit.
evanaaa
@mezi aj ty si jeden z tých anonymov, aké už tu sú - nič, okrem kritizovania nerobia....nieže by si hodnotila recept, ale stále len poučuješ a melieš svoje, akoby to, čo napíšeš ty, bolo jediné správne. A mimochodom, asi si príliš nervózna, prečítala si si po sebe, čo píšeš?
evanaaa
@majuska0606 , ja občas tú červenú fazuľu z konzervy používam, lebo je dobrá a ak sa človek ponáhľa, aj rýchlo pripravená, ale zatiaľ som ju použila len naslano, ešte ma nenapadlo z nej spraviť nejaký dezert, ale vidím, že sa to dá a chutí to - iste.
mezi
@evanaaa a preco komentujes vlastne moj komentar?! Ved nie kepod tvojim receptom. Preco nesledujes cas prispevlu, zistila by si, ze nie som prvy kto zacne, iba reagujem, lebo som bol osloveny. Mimochodom komentar znamena zaujat stanovisko, vykadrit postoj, kladny alebo zaporny. Naivne ocakavat len kladne postoje je detinske. Nabuduce mi uved link, kde som si dovolil prvy skomentovat nieci komentar namiesto okomentovamia receptu. Argumentuj pripadne zachovavaj v pisanikomentatov slusnost t.j. prispej komentarom k receptu, nie k dislitujucemu a hovor ak si vyzvana
mezi
@evanaaa a preco komentujes vlastne moj komentar?! Ved nie kepod tvojim receptom. Preco nesledujes cas prispevlu, zistila by si, ze nie som prvy kto zacne, iba reagujem, lebo som bol osloveny. Mimochodom komentar znamena zaujat stanovisko, vykadrit postoj, kladny alebo zaporny. Naivne ocakavat len kladne postoje je detinske. Nabuduce mi uved link, kde som si dovolil prvy skomentovat nieci komentar namiesto okomentovamia receptu. Argumentuj pripadne zachovavaj v pisanikomentatov slusnost t.j. prispej komentarom k receptu, nie k dislitujucemu a hovor ak si vyzvana. Preklepy dnes patria k dobe, zial klavesnice mobilov su predsa len mensie ako bruska prstov. A som chlap.
katka78
Ahoj @mezi ! Práca so slovníkmi JÚĽŠ pre mňa nie je námaha, v rámci svojich povinností ich využívam pravidelne, aj toto bola záležitosť niekoľkých sekúnd. Tiež ti viem zodpovedne potvrdiť, že nazvať "guláš šalátom a vianočný šalát gulášom" rozhodne v súlade s JÚĽŠ nie je, ale samozrejme ak to tebe takto nazývať vyhovuje, mne to skutočne neprekáža. Považovať človeka za plyšového medveďa mi príde prinajmenšom čudné, ale vieš čo, hrávam sa s mojou 3 ročnou neterkou občas takú hru, kde ja som mravenčiar, mačička, alebo pavúk, takže v zásade ani s týmto tvojím vnímaním reality problém nemám, v komunikácii sa viem pomerne dobre prispôsobiť úrovni partnera.
Áno, medveď má laby. Aj pesnička je taká, že "medveďku daj labku" (to len tak na okraj).
Slovo "nákyp" som si nepozrela, mňa zaujala tá tebou zmienená "torta", tak ti dodatočne ďakujem za podnet, človek sa učí celý život.
Nie, keď budem sedieť na obede a objednám si ryžový nákyp, nebudem čakať, že mi prinesú ryžovú tortu - prepáč ja som zatiaľ ryžovú tortu nevidela, tak si ju neviem predstaviť. Ak ťa to ale príliš neobťažuje, pokojne mi prosím vysvetli rozdiel medzi ryžovou tortou a ryžovým nákypom, nechám sa s vďakou poučiť.
Dúfam, že som dostatočne zodpovedala tvoje otázky a komentáre, máš tam viac preklepov, tak som to hádam pochopila správne. Ak máš ešte nejaké otázky, prosím pokojne mi napíš, veľmi rada ti odpoviem. Prosím píš mi výhradne cez TS, nebudem autorke spamovať recept v podstate už osobnou korešpondenciou. Ďakujem a prajem ti krásny víkend! :-)
elixir
Mám chuť na kúsok tejto torty, keď ju tu takto vidím. :)
ildinka
nechápem tie zbytočné,komentáre...je jedno ako to Majuska nazvala...vyzerá to ako torta,vonia to ako torta,chutí to ako torta..je to torta...a určite vyskúšam....a tavrohová bez múky len s ovocím?...tiež to voláme tvarohová torta...
slawi
No toto je super recept, pre bezlepkacov ako stvoreny.
Torta coko torta bez muky.
Na stopro vyskusam :)
modernaalchymistka
skvelé, ďakujem za recept, tiež sa zbavujem múčneho a hľadám tortu synovi k prvým narodeninám...s drobnými obmenami to je asi voľba číslo 1 :-)
bronislava
Ďakujem za recept, dnes na Valentína som ju piekla, mali sme aj 45. výročie a torta mala úspech:


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia