Fazuľová polievka s kyslou kapustou

diabambulka - fotkadiabambulka, 13. septembra 2011

alebo kapustová s fazuľou, už ako chcete... V každom prípade je výborná kyslá a sýta polievočka:-)

6-7
porcií
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g /pevný podiel fazule v konzerve 240g/
3 ks
1 ks
200 g
15 g
3 ks
3 ks
2 PL
2 PL
1-2 ks strúčik




Postup

  1. 1

    Očistené a nakrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody spolu s údenou kosťou. Zárove) do druhého hrnca dáme variť kyslú kapustu ( aj s vodou z kapusty ) spolu so sušenými vopred namočenými hríbami ( aj s vovou v ktorej sme hríby mali namočené ), pridáme celé čierne korenie a bobkové listy. Varíme cca 30 minút. Do uvarených zemiakov pridáme sterilizovanú fazuľu ( aj s nálevom ) a kyslú kapustu s hríbami. Premiešame a ešte spolu varíme. Vyberieme údenú kosť a pooberáme mäsko, ktoré na záver dáme naspäť do polievky. Pripravíme si z oleja, hladkej múky a mletej červenej papriky zápražku. Do studenej zápražky vmiešame trocha studenej vody a vlejeme do polievky. Dochutíme prelisovaným cesnakom a majoránkou.

    Fazuľová polievka s kyslou kapustou - obrázok 1
  2. 2

    Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

ancicka
musím skúsiť aj z fazuľou kyslú polievku.kk
ancicka
Už dávno som takú nevarila.Dík za pripomenútie.
používateľ nemá avatar
mb
mb
manm, tak toto by som si v momente dal, dakujem, ukladam, vyskusam ;)
akeber
vyzerá výborne....aj ja som práve dovarila fazľovú ale s údeným :))
babkamt
Túto polievku som prvý krát jedla pred 30 rokmi.Moja suseda ju varila,dala mi ochutnať.Je to dobré jedlo. Škoda,že som neprišla skôr na Varechu,lebo ja dnes varím kyslú fazuľovú omáčku s údeným mäsom.
lyali
@diabambulka , Ty si tiež polievková ako ja. Táto polievočka je určite výborná. Ja som skúšala kedysi z kyslej kapusty a šošovice. Skúsim pre zmenu s fazuľou :-) KK :-)
marcy
poznám,robievam :-DDD často v zime,pridávam aj mrkvu,zelér,paštrnák....sýta polievka,niečo ako slovenský boršč :))
nadia56
je to vyborna polievka, robievam ju - s mensou obmenou, fazulu si varim sama, zemiak davam postruhany na koniec na zahustenie a este pridavam kyslu smotanu, vyskusam podla teba, recept si ukladam, dakujem:-)
kata50
U nás jej tiež hovoria " šarišská ľušta " Tá kombinácia kyslej kapusty a fazule je naozaj dobrá :-))
diabambulka
fíha zase niečo nové, aspoň budem vedieť ešte pod akými inými názvami sa všade skrýva táto chutná polievočka:-)
beatah
je to mňamka,u nás na Horehroní sme ju volali "strapkáč", ja som ju tiež nevarila dlho,ale blíži sa jesenno-zimné obdobie tak skúsim
pkatreniak
Práve ju idem variť u nás na gemeri sa jej hovorí strapkáč
skvelá polievka
diabambulka
veľmi pekný názov až ma rozosmial, aspoň keď náhodou pôjdem na Gemer a budem si chcieť objednať už viem čo je strapkáč :-)
vvili
Přidávám recept na Karpatskou polievku od paní Látky z Košic.Fazulu dámě vařit s cesnakom a ciernym kořením.Neskor přidáme kyslu kapustu.Na oleji spenime cibulí,přidáme Miku a mletu červení papriku
.
1x vvili
vvili
Pokračujeme, místo Miku ma byt muka,po přidání papriky zalejeme vodou a vlejeme do polievky. Postruhame zemiak,zmiesame s hrubou mukou,halušky uvarime v osolenej vodě. Nadrobno po krajanů slabinu vyskvarime přidáme oskvarky.Vmiesame do polievky,povarime.Tento recept zveřejnil Petr Novotný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia