Fazuľová polievka na kyslo

Fazuľová polievka na kyslo
Foto: Matus113
matus113Matus113, recept pridal: 12. novembra 2009 20:50Ďalšie jeho recepty

Klasické slovenské jedlo. Určite bude chutiť.


Suroviny

4
porcie
60
minút
príprava
50
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Fazuľu namočíme na 12 hodín do studenej vody.

Po 12 hodinách fazuľu prepláchneme a dáme do vody. Posolíme, pridáme bobkový list, 5 guličiek nového korenia. Môžeme pridať klobásku alebo údené mäso. Dáme variť kým nie je fazuľa mäkká (cca 20 - 30 min).

Pridáme 2 - 3 nakrájané zemiaky (varíme, kým nie sú uvarené - cca 20 min). Klobásku alebo mäso následne pokrájame dáme späť do polievky.

Pripravíme si zátrepku: 1 kelímok smotany na varenie zmiešame s 2 - 3 kávovými lyžičkami solamylu. Vlejeme do polievky, rozmiešame a rozvaríme. Dochutíme octom.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

41 komentárov k receptuMožnosť mazania komentárov autorom receptu bola zrušená na základe diskusie s používateľmi. Nech nie je diskusia na Vareche o cenzúre názorov, ktoré sa nám nepáčia, ale o receptoch, varení a jedení. Každému chutí niečo iné, koľko ľudí toľko chutí. Tak sa nehádajme, a radšej vylepšujme recepty.
  • daga, 9. decembra 2009 o 13:01
    Kedze som vo vareni zaciatocnik tak som dnes varila tuto klasicku polivku podla tohto receptu a musim povedat, ze sa mi to vdaka vam podarilo a drobcom naramne chutila. Dakujem :)


  • lejla35, 20. decembra 2009 o 18:40
    já vždy přidávám uvařenou klobásu až na konec,ale vařim jí zvlášť, ta vaše polévka bude asi lepší-bude více voňet masem-určitě příště vyskouším!!!


  • matus113, 21. decembra 2009 o 10:08
    áno niektorí robia recept tak ako píšte - klobáska na koniec, skúšali sme aj to, ale takto nám to chutí tiež :-) dakujeme.


  • katarina64, 2. januára 2010 o 08:11
    ešte lepšie je keď klobásku najprv nakrájate a na masti s cibuľkou osmažíte a až potom tak 10-15min pred dovarením pridáte do polievky a spolu trošku povaríte.Kto nemá rád cibuľku nemusí ju tam dávať,stačí keď ju dá celú povariť s fazuľkou a potom vyberie...


  • jaroslava31, 16. februára 2010 o 20:07
    Ja používam kyslú smotanu zmiešanú s mliekom. Počula som už o tom všeličo, ale keď najprv dám do polievky ocot, trochu povarím a až tak pridám zátrepku, nikdy sa mi polievka nezrazila a je skutočne veľmi dobrá. Vyskúšajte.


  • kuchticka, 9. apríla 2010 o 05:29
    Matus, iste tato pokievka velmi chuti a musim ju vyskusat.
    Varim uz niekolkov, ale vzdy varim vsetky strukoviny skoro do zmaknutia, az ku koncu pridavam sol. Sol vraj brani zmaknutiu strukovin. Nie som sefkuchar, tak neviem presne, len som to niekolkokrat citala.


  • esi, 9. apríla 2010 o 07:44
    Tak toto určite vyskúšam. Fazuľovú polievku na kyslo milujeme, ale s údeninou som ešte nerobila..
    Jaroslava31-Ďakujem za typ, lebo veľakrát sa mi tieto kyslé polievky a omáčky zrazili. Skúsim tento postup.


  • jezibabka1, 9. apríla 2010 o 09:52
    @matus113 robím tak ako Ty, len namiesto solamilu zahusťujem múkou, je to super polievočka, ale tiež u nás patrí do kategorie - hneď zjedené:))


  • hanina, 9. apríla 2010 o 11:17
    Vďaka ako od mojej maminky .


  • satin22, 10. apríla 2010 o 07:02
    Podobne varím aj ja,zahusťujem hl. múkou a2-3str.cesnaku.
    Na sladko dávam mrkvu a ostatnú zeleninu plus halušky.
    Super.....


  • jarulik, 10. apríla 2010 o 17:30
    OK JE VAZNE VYBORNA


  • mamenka, 11. apríla 2010 o 16:46
    Aj pri tejto polievke treba zdôrazniť (okrem toho, že je vynikajúca), že akúkoľvek strukovinu namočíme do vody vopred, túto vodu zlejeme, strukovinu prepláchneme, opäť zalejeme vodou a až v tejto vode varíme. Tým zbavíme strukovinu schopnosti nepríjene nadúvať.
    Staré mamy vraj tvrdili, že je treba variť v tej istej vode, ale je to veľmi veľká chyba, lebo v tej vode zostane všetko, od čoho strukovina nadúva. Aby spomienky na chutné jedlo zo strukoviny boli príjemné, je nutné túto vodu zliať, prepláchnuť opäť a v novej vode variť.
    Prajem príjemnú konzumáciu.


  • evia, 2. júna 2010 o 19:50
    mamenka, ja som zasa čítala, že strukoviny treba variť poodkryté, aby nenadúvali, inak polievočka je super.


  • marienka44, 1. júla 2010 o 21:57
    Súhlasím s mamenkou. :-)


  • janazjarku, 2. júla 2010 o 11:31
    Pridám tajomstvo mojej starkej :-) do polievky dávala variť aj celú neošúpanú cibuľu , ktorá vylepšuje chuť . Ocot vždy prevarila s kúskom vody a pridávala až po odstavení varenia fazuľka zostane krémovejšia.


  • bojar, 2. júla 2010 o 11:39
    v klasickej slonenskej kuchyni sa nepoužíval solamil!!!
    V našom kraji - medzi Breznom a B.Bystricou se vaří obdoba nazíva sa prívarok a recept uverejním


  • stefani11, 3. júla 2010 o 07:21
    Ja väčšinou dávam sladkú smotanu a potom dochutím a tiež aj pretlačený cesnak nakoniec urobí svoje.Keď dávam kyslú smotanu,tak do zátrepky dám za lyžičku cukru,aby sa smotana nezrazila.Vyskúšajte.


  • sjuz, 3. júla 2010 o 22:04
    ja tiež robím s kyslou smotanou - a momentálne som dostala TAKÚ chuť na túto polievku...:)! taká kyslastá a chladnejšia - v lete osvieži! mňam:)


  • sjuz, 3. júla 2010 o 22:05
    akurát že nie solamyl, ale hl.múku....


  • slowan, 4. júla 2010 o 18:10
    Ja si myslím, že do polievky múku netreba nikdy, zato tam dám aj klobásu, aj udené. Varím fazuľu vo vode z vyvareného údeného, pridám hlavičku cesnaku, trochu korenia a je dobre dať aj masoxovú kocku Knorr zeleninový + slepačí vývar. Ocot je v poriadku, smotanu každý podľa chuti.


  • tonicka53, 20. januára 2011 o 23:46
    ja som počula, že do fazuľovice proti nadúvaniu sa má dať počas varenia 1 štamperlík slivovice /vodky/; čo vy na to ? to som zachytila v TV len nedávno, ešte som nevyskúšala. :-)))


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 20 komentárov)
  • panjan, 21. januára 2011 o 20:33
    Táto polievka, keď som býval ešte s rodičmi sa varila každú sobotu - niekedy bola aj takto robená, ale zo šošovicou a k tomu : zemiakové placky, zemiakové lokše, langoše, sódovníky, kapustníky alebo zemiakovníky. Proste jedná báseň.


  • dajanca, 22. januára 2011 o 11:02
    tiež si z detstva spomínam, že u nás patrila takáto fazuľová polievka k sobote, tiež sme pridávali pretlačený cesnak a bledú zásmažku s cibuľkou, no a kde je ocot, tak na zjemnenie aj lyžicu cukru. Tak je chuť vyvážena (slaná, kyslá, sladká)


  • evanaaa, 22. januára 2011 o 14:48
    Mliečnu fazuľovú polievku varím len s fazuľou a bobk. listom, cesnak dávam len do omáčky ( prívarku). Bojar, medzi kyslou polievkou a prívarkom je trochu rozdiel. Ale najlepšia sa varila na juhu, v Nitrianskom okrese, so štipkou mletej papriky a mierne pikantná. Čiže, všade sa varí ináč.


  • miroslav2410, 22. januára 2011 o 15:47
    takúto mám rád,je určite výborná aj mi robíme k tomu lángoše............


  • marta23, 5. marca 2011 o 14:04
    A zásada je, že strukoviny všeobecne netreba hneď soliť. Predĺži sa tým doba varenia a to sú aj časové a ekonomické straty (zbytočne spálený plyn, elekrina). Solí sa pred dokončením.


  • steani, 13. marca 2011 o 16:11
    Super receptúra. Ja keď nemám momentálne klobásku ktorú ani nemusím dávam kožu zo slaninky. Odkladám si ju pre takéto prípady. Naozaj dá dobrú chuť.


  • jokoviny, 12. apríla 2011 o 23:13
    Údeninu uvariť najprv, potom vo vývare uvariť fazuľu ... zemiaky ... nakoniec dať do hotovej polievky naspäť nakrájanú údeninu a klobásu ...
    Údenina je slaná a preto polievku dosolíme nakoniec (niekedy už vôbec netreba) ....
    Kto chce zátrepku kto nie ... len ju dať tak aby neboly hrčky /dať cez sitko/... niekto zahusťuje tak, že dá postruhaný zemiak /ako na halušky/ .... škrob /čo iného je solamyl/ urobí svoje ...
    ... kyslú smotanu rozmiešať v studenej vode a dať ju do polievky cez sitko /nebudú zhluky/ ...
    Dodatok :
    Do kyslej mliečnej polievky nikdy nie cesnak /ak cesnak tak pri varení údeniny, potom vybrať/... !!!
    Aká pikantná bude záleží na klobáse, ktorú keď po chvíľke varenia popicháme tak pustí šťavu ... potom môžme dokoreniť ...
    Pred dokončením a dokyslením dať trošku cukru /zemiaky už musia byť uvarené/ ... a potom ocot a odstaviť (ocot sa pri vare stratí)
    Treba si uvedomiť:
    Sladké - Nesladké, Slané - neslané, Kyslé - nekyslé ....
    ... všetko musí byť akurát a jedno zvýrazňuje druhé, ale ňenahrádza /inak by nebol slaný-sladkokyslý nálev/ ...



  • svetlana9, 12. apríla 2011 o 23:21
    pre expresné uvarenie kyslej fazuľovej polievky nepoužívam sušenú namočenú fazuľu, ale tmavú fazuľu z konzervy. Naozaj je veľmi rýchlo hotová, od fazule stmavne, dávam aj zápražku aj zátrepku, do zápražky nadrobúčko pokrájanú cibuľku a lyžičkú mletej červ. papriky - no sto ľudí sto chutí, všetky tie verzie, ktoré som tu čítala sú fantastické


  • zofos, 13. apríla 2011 o 23:16
    Jeden kamarát ma naučil pridať do taniera uvarenej fazule najemno nakrájanú surovú cibuľu.Odvtedy ináč fazuľu nakyslo nepapám.Vyskúšajte ?


  • certovknaz, 22. apríla 2011 o 09:06
    Dakujem kucharikom za vyborny recept a este lepsi videoprojekt.Uz idem na to :)


  • huslicka, 18. augusta 2011 o 15:17
    Túto milujem, aj ja takúto robievam, ako od starkej :-)


  • tricia, 2. decembra 2011 o 08:27
    Akurat som namocila fazulu na zajtra - bude v nej aj pekny kus udeneho:X


  • certovknaz, 11. januára 2012 o 12:23
    Matus,dik moc za dobry tip..Uz aj taham do kuchyne varit tu fazulu :)Dva palce hore za videorecept!!!


  • ivka268, 22. januára 2013 o 22:58
    ja na túto polievočku nedám dopustiť,už robím len podľa tohoto receptu a rodinka je do nej zblaznená tak isto ako aj ja :)))


  • adinkag, 17. februára 2013 o 12:03
    Uz dlho hladam dobry recept, aby som dosiahla taku chut ako zo skolskej jedalne... Zatial sa mi to nepodarilo...:D tak skusim tento recept. Ta polievka sa zda taka jednoducha, ale dosiahnut taku specificku chut nie je lahke. Viete mi poradit nahradu solamylu? Som v zahranici a tu nie je.. Dakujem ;)


  • domcici88, 13. júna 2013 o 15:57
    Super recept :) .. taká istú robievala moja starká... akurát že zahusťovala mliekom a múkou. Aspoň ste mi vnukol nápad čo dnes na obed :)


  • cien, 2. júla 2013 o 01:13
    Strukoviny ako je fazuľa šošovica ani hrach ( sušené ) sa v zásade v žiadnom prípade nesolia ked sa varia lebo sa predlži čas varenia o raz rolko až dvakrát tolko, strukovina zatvrdne a zatiahne sa. Kuchár čo tu uvádza tento recept by to mal vedieť !!! :-) ale v pohode všetci sa učíme :-)


  • lilien89, 15. novembra 2013 o 09:07
    juuuj uz teraz som hladna dobry tip aj tak nevieme so svokrou co varit :-D


  • qaroh, 10. decembra 2013 o 17:00
    To je polievka našeho detstva. Fazuľová kyslá. U nás bývala v piatok. Nie každý, ale často. A v školskej jedálni tiež. Dodnes neviem, čo do nej dávali, ale bola iná.


  • dandy, 22. marca 2014 o 00:11
    A ak varíte fazuľu v kuchte a bez soli, máte ju hotovú za 45 minút. Stačí kyslá smotana rozmiešaná s múkou a vodou a tá sa nikdy nezrazí, aj keď neskoršie dochucujem octom, soľou, príp. cukrom.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Slovak Food Festival 2014
Od 22. do 25. mája 2014 najväčší food festival na Slovensku už po piaty raz na Bratislavskom hrade.

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist