Fazuľová polievka na kyslo

Fazuľová polievka na kyslo
Foto: Matus113
matus113Matus113, recept pridal: 12. novembra 2009 20:50Ďalšie jeho recepty

Klasické slovenské jedlo. Určite bude chutiť.


Suroviny

4
porcie
60
minút
príprava
50
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Fazuľu namočíme na 12 hodín do studenej vody.

2

Po 12 hodinách fazuľu prepláchneme a dáme do vody. Posolíme, pridáme bobkový list, 5 guličiek nového korenia. Môžeme pridať klobásku alebo údené mäso. Dáme variť kým nie je fazuľa mäkká (cca 20 - 30 min).

3

Pridáme 2 - 3 nakrájané zemiaky (varíme, kým nie sú uvarené - cca 20 min). Klobásku alebo mäso následne pokrájame dáme späť do polievky.

4

Pripravíme si zátrepku: 1 kelímok smotany na varenie zmiešame s 2 - 3 kávovými lyžičkami solamylu. Vlejeme do polievky, rozmiešame a rozvaríme. Dochutíme octom.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • Vymazať

    daga, 9. decembra 2009 o 13:01
    Kedze som vo vareni zaciatocnik tak som dnes varila tuto klasicku polivku podla tohto receptu a musim povedat, ze sa mi to vdaka vam podarilo a drobcom naramne chutila. Dakujem :)


  • Vymazať

    lejla35, 20. decembra 2009 o 18:40
    já vždy přidávám uvařenou klobásu až na konec,ale vařim jí zvlášť, ta vaše polévka bude asi lepší-bude více voňet masem-určitě příště vyskouším!!!


  • Vymazať

    matus113, 21. decembra 2009 o 10:08
    áno niektorí robia recept tak ako píšte - klobáska na koniec, skúšali sme aj to, ale takto nám to chutí tiež :-) dakujeme.


  • Vymazať

    katarina64, 2. januára 2010 o 08:11
    ešte lepšie je keď klobásku najprv nakrájate a na masti s cibuľkou osmažíte a až potom tak 10-15min pred dovarením pridáte do polievky a spolu trošku povaríte.Kto nemá rád cibuľku nemusí ju tam dávať,stačí keď ju dá celú povariť s fazuľkou a potom vyberie...


  • Vymazať

    jaroslava31, 16. februára 2010 o 20:07
    Ja používam kyslú smotanu zmiešanú s mliekom. Počula som už o tom všeličo, ale keď najprv dám do polievky ocot, trochu povarím a až tak pridám zátrepku, nikdy sa mi polievka nezrazila a je skutočne veľmi dobrá. Vyskúšajte.


  • Vymazať

    kuchticka, 9. apríla 2010 o 05:29
    Matus, iste tato pokievka velmi chuti a musim ju vyskusat.
    Varim uz niekolkov, ale vzdy varim vsetky strukoviny skoro do zmaknutia, az ku koncu pridavam sol. Sol vraj brani zmaknutiu strukovin. Nie som sefkuchar, tak neviem presne, len som to niekolkokrat citala.


  • Vymazať

    esi, 9. apríla 2010 o 07:44
    Tak toto určite vyskúšam. Fazuľovú polievku na kyslo milujeme, ale s údeninou som ešte nerobila..
    Jaroslava31-Ďakujem za typ, lebo veľakrát sa mi tieto kyslé polievky a omáčky zrazili. Skúsim tento postup.


  • Vymazať

    jezibabka1, 9. apríla 2010 o 09:52
    @matus113 robím tak ako Ty, len namiesto solamilu zahusťujem múkou, je to super polievočka, ale tiež u nás patrí do kategorie - hneď zjedené:))


  • Vymazať

    hanina, 9. apríla 2010 o 11:17
    Vďaka ako od mojej maminky .


  • Vymazať

    satin22, 10. apríla 2010 o 07:02
    Podobne varím aj ja,zahusťujem hl. múkou a2-3str.cesnaku.
    Na sladko dávam mrkvu a ostatnú zeleninu plus halušky.
    Super.....


  • Vymazať

    jarulik, 10. apríla 2010 o 17:30
    OK JE VAZNE VYBORNA


  • Vymazať

    mamenka, 11. apríla 2010 o 16:46
    Aj pri tejto polievke treba zdôrazniť (okrem toho, že je vynikajúca), že akúkoľvek strukovinu namočíme do vody vopred, túto vodu zlejeme, strukovinu prepláchneme, opäť zalejeme vodou a až v tejto vode varíme. Tým zbavíme strukovinu schopnosti nepríjene nadúvať.
    Staré mamy vraj tvrdili, že je treba variť v tej istej vode, ale je to veľmi veľká chyba, lebo v tej vode zostane všetko, od čoho strukovina nadúva. Aby spomienky na chutné jedlo zo strukoviny boli príjemné, je nutné túto vodu zliať, prepláchnuť opäť a v novej vode variť.
    Prajem príjemnú konzumáciu.


  • Vymazať

    evia, 2. júna 2010 o 19:50
    mamenka, ja som zasa čítala, že strukoviny treba variť poodkryté, aby nenadúvali, inak polievočka je super.


  • Vymazať

    marienka44, 1. júla 2010 o 21:57
    Súhlasím s mamenkou. :-)


  • Vymazať

    janazjarku, 2. júla 2010 o 11:31
    Pridám tajomstvo mojej starkej :-) do polievky dávala variť aj celú neošúpanú cibuľu , ktorá vylepšuje chuť . Ocot vždy prevarila s kúskom vody a pridávala až po odstavení varenia fazuľka zostane krémovejšia.


  • Vymazať

    bojar, 2. júla 2010 o 11:39
    v klasickej slonenskej kuchyni sa nepoužíval solamil!!!
    V našom kraji - medzi Breznom a B.Bystricou se vaří obdoba nazíva sa prívarok a recept uverejním


  • Vymazať

    stefani11, 3. júla 2010 o 07:21
    Ja väčšinou dávam sladkú smotanu a potom dochutím a tiež aj pretlačený cesnak nakoniec urobí svoje.Keď dávam kyslú smotanu,tak do zátrepky dám za lyžičku cukru,aby sa smotana nezrazila.Vyskúšajte.


  • Vymazať

    sjuz, 3. júla 2010 o 22:04
    ja tiež robím s kyslou smotanou - a momentálne som dostala TAKÚ chuť na túto polievku...:)! taká kyslastá a chladnejšia - v lete osvieži! mňam:)


  • Vymazať

    sjuz, 3. júla 2010 o 22:05
    akurát že nie solamyl, ale hl.múku....


  • Vymazať

    slowan, 4. júla 2010 o 18:10
    Ja si myslím, že do polievky múku netreba nikdy, zato tam dám aj klobásu, aj udené. Varím fazuľu vo vode z vyvareného údeného, pridám hlavičku cesnaku, trochu korenia a je dobre dať aj masoxovú kocku Knorr zeleninový + slepačí vývar. Ocot je v poriadku, smotanu každý podľa chuti.


  • Vymazať

    tonicka53, 20. januára 2011 o 23:46
    ja som počula, že do fazuľovice proti nadúvaniu sa má dať počas varenia 1 štamperlík slivovice /vodky/; čo vy na to ? to som zachytila v TV len nedávno, ešte som nevyskúšala. :-)))


  • Vymazať

    panjan, 21. januára 2011 o 20:33
    Táto polievka, keď som býval ešte s rodičmi sa varila každú sobotu - niekedy bola aj takto robená, ale zo šošovicou a k tomu : zemiakové placky, zemiakové lokše, langoše, sódovníky, kapustníky alebo zemiakovníky. Proste jedná báseň.


  • Vymazať

    dajanca, 22. januára 2011 o 11:02
    tiež si z detstva spomínam, že u nás patrila takáto fazuľová polievka k sobote, tiež sme pridávali pretlačený cesnak a bledú zásmažku s cibuľkou, no a kde je ocot, tak na zjemnenie aj lyžicu cukru. Tak je chuť vyvážena (slaná, kyslá, sladká)


  • Vymazať

    evanaaa, 22. januára 2011 o 14:48
    Mliečnu fazuľovú polievku varím len s fazuľou a bobk. listom, cesnak dávam len do omáčky ( prívarku). Bojar, medzi kyslou polievkou a prívarkom je trochu rozdiel. Ale najlepšia sa varila na juhu, v Nitrianskom okrese, so štipkou mletej papriky a mierne pikantná. Čiže, všade sa varí ináč.


  • Vymazať

    miroslav2410, 22. januára 2011 o 15:47
    takúto mám rád,je určite výborná aj mi robíme k tomu lángoše............


  • Vymazať

    marta23, 5. marca 2011 o 14:04
    A zásada je, že strukoviny všeobecne netreba hneď soliť. Predĺži sa tým doba varenia a to sú aj časové a ekonomické straty (zbytočne spálený plyn, elekrina). Solí sa pred dokončením.


  • Vymazať

    steani, 13. marca 2011 o 16:11
    Super receptúra. Ja keď nemám momentálne klobásku ktorú ani nemusím dávam kožu zo slaninky. Odkladám si ju pre takéto prípady. Naozaj dá dobrú chuť.


  • Vymazať

    jokoviny, 12. apríla 2011 o 23:13
    Údeninu uvariť najprv, potom vo vývare uvariť fazuľu ... zemiaky ... nakoniec dať do hotovej polievky naspäť nakrájanú údeninu a klobásu ...
    Údenina je slaná a preto polievku dosolíme nakoniec (niekedy už vôbec netreba) ....
    Kto chce zátrepku kto nie ... len ju dať tak aby neboly hrčky /dať cez sitko/... niekto zahusťuje tak, že dá postruhaný zemiak /ako na halušky/ .... škrob /čo iného je solamyl/ urobí svoje ...
    ... kyslú smotanu rozmiešať v studenej vode a dať ju do polievky cez sitko /nebudú zhluky/ ...
    Dodatok :
    Do kyslej mliečnej polievky nikdy nie cesnak /ak cesnak tak pri varení údeniny, potom vybrať/... !!!
    Aká pikantná bude záleží na klobáse, ktorú keď po chvíľke varenia popicháme tak pustí šťavu ... potom môžme dokoreniť ...
    Pred dokončením a dokyslením dať trošku cukru /zemiaky už musia byť uvarené/ ... a potom ocot a odstaviť (ocot sa pri vare stratí)
    Treba si uvedomiť:
    Sladké - Nesladké, Slané - neslané, Kyslé - nekyslé ....
    ... všetko musí byť akurát a jedno zvýrazňuje druhé, ale ňenahrádza /inak by nebol slaný-sladkokyslý nálev/ ...




  • Vymazať

    svetlana9, 12. apríla 2011 o 23:21
    pre expresné uvarenie kyslej fazuľovej polievky nepoužívam sušenú namočenú fazuľu, ale tmavú fazuľu z konzervy. Naozaj je veľmi rýchlo hotová, od fazule stmavne, dávam aj zápražku aj zátrepku, do zápražky nadrobúčko pokrájanú cibuľku a lyžičkú mletej červ. papriky - no sto ľudí sto chutí, všetky tie verzie, ktoré som tu čítala sú fantastické


  • Vymazať

    zofos, 13. apríla 2011 o 23:16
    Jeden kamarát ma naučil pridať do taniera uvarenej fazule najemno nakrájanú surovú cibuľu.Odvtedy ináč fazuľu nakyslo nepapám.Vyskúšajte ?


  • Vymazať

    certovknaz, 22. apríla 2011 o 09:06
    Dakujem kucharikom za vyborny recept a este lepsi videoprojekt.Uz idem na to :)


  • Vymazať

    huslicka, 18. augusta 2011 o 15:17
    Túto milujem, aj ja takúto robievam, ako od starkej :-)


  • Vymazať

    tricia, 2. decembra 2011 o 08:27
    Akurat som namocila fazulu na zajtra - bude v nej aj pekny kus udeneho:X


  • Vymazať

    certovknaz, 11. januára 2012 o 12:23
    Matus,dik moc za dobry tip..Uz aj taham do kuchyne varit tu fazulu :)Dva palce hore za videorecept!!!


  • Vymazať

    ivka268, 22. januára 2013 o 22:58
    ja na túto polievočku nedám dopustiť,už robím len podľa tohoto receptu a rodinka je do nej zblaznená tak isto ako aj ja :)))


  • Vymazať

    adinkag, 17. februára 2013 o 12:03
    Uz dlho hladam dobry recept, aby som dosiahla taku chut ako zo skolskej jedalne... Zatial sa mi to nepodarilo...:D tak skusim tento recept. Ta polievka sa zda taka jednoducha, ale dosiahnut taku specificku chut nie je lahke. Viete mi poradit nahradu solamylu? Som v zahranici a tu nie je.. Dakujem ;)


  • Vymazať

    domcici88, 13. júna 2013 o 15:57
    Super recept :) .. taká istú robievala moja starká... akurát že zahusťovala mliekom a múkou. Aspoň ste mi vnukol nápad čo dnes na obed :)


  • Vymazať

    cien, 2. júla 2013 o 01:13
    Strukoviny ako je fazuľa šošovica ani hrach ( sušené ) sa v zásade v žiadnom prípade nesolia ked sa varia lebo sa predlži čas varenia o raz rolko až dvakrát tolko, strukovina zatvrdne a zatiahne sa. Kuchár čo tu uvádza tento recept by to mal vedieť !!! :-) ale v pohode všetci sa učíme :-)


  • Vymazať

    lilien89, 15. novembra 2013 o 09:07
    juuuj uz teraz som hladna dobry tip aj tak nevieme so svokrou co varit :-D


  • Vymazať

    qaroh, 10. decembra 2013 o 17:00
    To je polievka našeho detstva. Fazuľová kyslá. U nás bývala v piatok. Nie každý, ale často. A v školskej jedálni tiež. Dodnes neviem, čo do nej dávali, ale bola iná.


  • Vymazať

    dandy, 22. marca 2014 o 00:11
    A ak varíte fazuľu v kuchte a bez soli, máte ju hotovú za 45 minút. Stačí kyslá smotana rozmiešaná s múkou a vodou a tá sa nikdy nezrazí, aj keď neskoršie dochucujem octom, soľou, príp. cukrom.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist