Fazuľová polievka na kyslo

matus113 - fotkamatus113, 12. novembra 2009
Fazuľová polievka na kyslo
Foto: Matus113

Klasické slovenské jedlo. Určite bude chutiť.

4
porcie
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
4 ks
5 guličiek
1
2-3 ks




Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme na 12 hodín do studenej vody.

  2. 2

    Po 12 hodinách fazuľu prepláchneme a dáme do vody. Posolíme, pridáme bobkový list, 5 guličiek nového korenia. Môžeme pridať klobásku alebo údené mäso. Dáme variť kým nie je fazuľa mäkká (cca 20 - 30 min).

  3. 3

    Pridáme 2 - 3 nakrájané zemiaky (varíme, kým nie sú uvarené - cca 20 min). Klobásku alebo mäso následne pokrájame dáme späť do polievky.

  4. 4

    Pripravíme si zátrepku: 1 kelímok smotany na varenie zmiešame s 2 - 3 kávovými lyžičkami solamylu. Vlejeme do polievky, rozmiešame a rozvaríme. Dochutíme octom.

Diskusia k receptu

Vymazať
daga
Kedze som vo vareni zaciatocnik tak som dnes varila tuto klasicku polivku podla tohto receptu a musim povedat, ze sa mi to vdaka vam podarilo a drobcom naramne chutila. Dakujem :)
1x alda
Vymazať
lejla35
já vždy přidávám uvařenou klobásu až na konec,ale vařim jí zvlášť, ta vaše polévka bude asi lepší-bude více voňet masem-určitě příště vyskouším!!!
Vymazať
matus113
áno niektorí robia recept tak ako píšte - klobáska na koniec, skúšali sme aj to, ale takto nám to chutí tiež :-) dakujeme.
Vymazať
katarina64
ešte lepšie je keď klobásku najprv nakrájate a na masti s cibuľkou osmažíte a až potom tak 10-15min pred dovarením pridáte do polievky a spolu trošku povaríte.Kto nemá rád cibuľku nemusí ju tam dávať,stačí keď ju dá celú povariť s fazuľkou a potom vyberie...
Vymazať
jaroslava31
Ja používam kyslú smotanu zmiešanú s mliekom. Počula som už o tom všeličo, ale keď najprv dám do polievky ocot, trochu povarím a až tak pridám zátrepku, nikdy sa mi polievka nezrazila a je skutočne veľmi dobrá. Vyskúšajte.
Vymazať
kuchticka
Matus, iste tato pokievka velmi chuti a musim ju vyskusat.
Varim uz niekolkov, ale vzdy varim vsetky strukoviny skoro do zmaknutia, az ku koncu pridavam sol. Sol vraj brani zmaknutiu strukovin. Nie som sefkuchar, tak neviem presne, len som to niekolkokrat citala.
Vymazať
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Tak toto určite vyskúšam. Fazuľovú polievku na kyslo milujeme, ale s údeninou som ešte nerobila..
Jaroslava31-Ďakujem za typ, lebo veľakrát sa mi tieto kyslé polievky a omáčky zrazili. Skúsim tento postup.
Vymazať
satin22
Podobne varím aj ja,zahusťujem hl. múkou a2-3str.cesnaku.
Na sladko dávam mrkvu a ostatnú zeleninu plus halušky.
Super.....
Vymazať
mamenka
Aj pri tejto polievke treba zdôrazniť (okrem toho, že je vynikajúca), že akúkoľvek strukovinu namočíme do vody vopred, túto vodu zlejeme, strukovinu prepláchneme, opäť zalejeme vodou a až v tejto vode varíme. Tým zbavíme strukovinu schopnosti nepríjene nadúvať.
Staré mamy vraj tvrdili, že je treba variť v tej istej vode, ale je to veľmi veľká chyba, lebo v tej vode zostane všetko, od čoho strukovina nadúva. Aby spomienky na chutné jedlo zo strukoviny boli príjemné, je nutné túto vodu zliať, prepláchnuť opäť a v novej vode variť.
Prajem príjemnú konzumáciu.
Vymazať
evia
mamenka, ja som zasa čítala, že strukoviny treba variť poodkryté, aby nenadúvali, inak polievočka je super.
Vymazať
janazjarku
Pridám tajomstvo mojej starkej :-) do polievky dávala variť aj celú neošúpanú cibuľu , ktorá vylepšuje chuť . Ocot vždy prevarila s kúskom vody a pridávala až po odstavení varenia fazuľka zostane krémovejšia.
Vymazať
bojar
v klasickej slonenskej kuchyni sa nepoužíval solamil!!!
V našom kraji - medzi Breznom a B.Bystricou se vaří obdoba nazíva sa prívarok a recept uverejním
Vymazať
stefani11
Ja väčšinou dávam sladkú smotanu a potom dochutím a tiež aj pretlačený cesnak nakoniec urobí svoje.Keď dávam kyslú smotanu,tak do zátrepky dám za lyžičku cukru,aby sa smotana nezrazila.Vyskúšajte.
Vymazať
sjuz
ja tiež robím s kyslou smotanou - a momentálne som dostala TAKÚ chuť na túto polievku...:)! taká kyslastá a chladnejšia - v lete osvieži! mňam:)
Vymazať
slowan
Ja si myslím, že do polievky múku netreba nikdy, zato tam dám aj klobásu, aj udené. Varím fazuľu vo vode z vyvareného údeného, pridám hlavičku cesnaku, trochu korenia a je dobre dať aj masoxovú kocku Knorr zeleninový + slepačí vývar. Ocot je v poriadku, smotanu každý podľa chuti.
Vymazať
tonicka53
ja som počula, že do fazuľovice proti nadúvaniu sa má dať počas varenia 1 štamperlík slivovice /vodky/; čo vy na to ? to som zachytila v TV len nedávno, ešte som nevyskúšala. :-)))
Vymazať
panjan
Táto polievka, keď som býval ešte s rodičmi sa varila každú sobotu - niekedy bola aj takto robená, ale zo šošovicou a k tomu : zemiakové placky, zemiakové lokše, langoše, sódovníky, kapustníky alebo zemiakovníky. Proste jedná báseň.
Vymazať
dajanca
tiež si z detstva spomínam, že u nás patrila takáto fazuľová polievka k sobote, tiež sme pridávali pretlačený cesnak a bledú zásmažku s cibuľkou, no a kde je ocot, tak na zjemnenie aj lyžicu cukru. Tak je chuť vyvážena (slaná, kyslá, sladká)
Vymazať
evanaaa
Mliečnu fazuľovú polievku varím len s fazuľou a bobk. listom, cesnak dávam len do omáčky ( prívarku). Bojar, medzi kyslou polievkou a prívarkom je trochu rozdiel. Ale najlepšia sa varila na juhu, v Nitrianskom okrese, so štipkou mletej papriky a mierne pikantná. Čiže, všade sa varí ináč.
Vymazať
marta23
A zásada je, že strukoviny všeobecne netreba hneď soliť. Predĺži sa tým doba varenia a to sú aj časové a ekonomické straty (zbytočne spálený plyn, elekrina). Solí sa pred dokončením.
Vymazať
steani
Super receptúra. Ja keď nemám momentálne klobásku ktorú ani nemusím dávam kožu zo slaninky. Odkladám si ju pre takéto prípady. Naozaj dá dobrú chuť.
Vymazať
jokoviny
Údeninu uvariť najprv, potom vo vývare uvariť fazuľu ... zemiaky ... nakoniec dať do hotovej polievky naspäť nakrájanú údeninu a klobásu ...
Údenina je slaná a preto polievku dosolíme nakoniec (niekedy už vôbec netreba) ....
Kto chce zátrepku kto nie ... len ju dať tak aby neboly hrčky /dať cez sitko/... niekto zahusťuje tak, že dá postruhaný zemiak /ako na halušky/ .... škrob /čo iného je solamyl/ urobí svoje ...
... kyslú smotanu rozmiešať v studenej vode a dať ju do polievky cez sitko /nebudú zhluky/ ...
Dodatok :
Do kyslej mliečnej polievky nikdy nie cesnak /ak cesnak tak pri varení údeniny, potom vybrať/... !!!
Aká pikantná bude záleží na klobáse, ktorú keď po chvíľke varenia popicháme tak pustí šťavu ... potom môžme dokoreniť ...
Pred dokončením a dokyslením dať trošku cukru /zemiaky už musia byť uvarené/ ... a potom ocot a odstaviť (ocot sa pri vare stratí)
Treba si uvedomiť:
Sladké - Nesladké, Slané - neslané, Kyslé - nekyslé ....
... všetko musí byť akurát a jedno zvýrazňuje druhé, ale ňenahrádza /inak by nebol slaný-sladkokyslý nálev/ ...


Vymazať
svetlana9
pre expresné uvarenie kyslej fazuľovej polievky nepoužívam sušenú namočenú fazuľu, ale tmavú fazuľu z konzervy. Naozaj je veľmi rýchlo hotová, od fazule stmavne, dávam aj zápražku aj zátrepku, do zápražky nadrobúčko pokrájanú cibuľku a lyžičkú mletej červ. papriky - no sto ľudí sto chutí, všetky tie verzie, ktoré som tu čítala sú fantastické
Vymazať
zofos
Jeden kamarát ma naučil pridať do taniera uvarenej fazule najemno nakrájanú surovú cibuľu.Odvtedy ináč fazuľu nakyslo nepapám.Vyskúšajte ?
Vymazať
ivka268
ja na túto polievočku nedám dopustiť,už robím len podľa tohoto receptu a rodinka je do nej zblaznená tak isto ako aj ja :)))
Vymazať
adinkag
Uz dlho hladam dobry recept, aby som dosiahla taku chut ako zo skolskej jedalne... Zatial sa mi to nepodarilo...:D tak skusim tento recept. Ta polievka sa zda taka jednoducha, ale dosiahnut taku specificku chut nie je lahke. Viete mi poradit nahradu solamylu? Som v zahranici a tu nie je.. Dakujem ;)
Vymazať
domcici88
Super recept :) .. taká istú robievala moja starká... akurát že zahusťovala mliekom a múkou. Aspoň ste mi vnukol nápad čo dnes na obed :)
Vymazať
cien
Strukoviny ako je fazuľa šošovica ani hrach ( sušené ) sa v zásade v žiadnom prípade nesolia ked sa varia lebo sa predlži čas varenia o raz rolko až dvakrát tolko, strukovina zatvrdne a zatiahne sa. Kuchár čo tu uvádza tento recept by to mal vedieť !!! :-) ale v pohode všetci sa učíme :-)
Vymazať
qaroh
To je polievka našeho detstva. Fazuľová kyslá. U nás bývala v piatok. Nie každý, ale často. A v školskej jedálni tiež. Dodnes neviem, čo do nej dávali, ale bola iná.
Vymazať
dandy
A ak varíte fazuľu v kuchte a bez soli, máte ju hotovú za 45 minút. Stačí kyslá smotana rozmiešaná s múkou a vodou a tá sa nikdy nezrazí, aj keď neskoršie dochucujem octom, soľou, príp. cukrom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia