Fazuľová omáčka s údeným rebrom fotorecept

pusta - fotkapusta, 9. marca 2015
Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept)
Foto: pusta

Veľmi dobrý a lacný recept do chladných dní.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 90 °C

Suroviny

200 g
500 g
1 ks
2 - 3 PL
2 - 3 PL
podľa chuti
podľa chuti
1/4 CL
2 CL
2 ks
3 - 4 strúčiky podľa veľkosti
podľa chuti
podľa potreby
250 ml
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Fazuľu som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc, vodu som zliala, dala som čerstvú vodu, priviedla do varu, scedila, týmto sa odstránia nadúvavé látky, scedenú fazuľu som pridala do horúcej vody z uvarených údených rebier, pridala som celý cesnak, bobkové listy, priviedla do varu a varila na strednom plameni, kým takmer nezmäkla, osolila som len jemne, lebo vývar z rebier je už slaný dosť,...

    Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pripravila som zásmažku,na oleji som orestovala cibuľu,...

    Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridala som čerstvo mleté čierne korenie, krátko orestovala, pridala som múku a orestovala som ju do svetlo - žemľovej farby,...

    Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...stiahla som panvicu z ohňa, pridala som mletú červenú sladkú papriku, rozmiešala, nariedila studenou vodou, rozmiešala do hladka, aby v zásmažke neboli žiadne hrudky,..

    Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...zásmažku som primiešala k fazuli uvarenej vo vývare z údených rebier povarila spolu asi 15 minút, aby sa stratila múčna chuť, pridala som saturejku,zásmažkou sa všetko zahustí na konzistenciu omáčky...

    Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som kyslú smotanu, rozmiešala,krátko spolu povarila, vypla som plameň, nechala chvíľu odstáť, ochutila som kryštálovým cukrom a octom, omáčka bola hotová.

    Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Údené rebrá som rozsekala,...

    Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...vložila do čistej vody, priviedla do varu a varila som ich vo vriacej vode do zmäknutia - asi 30 minút,...

    Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..rebrá som vybrala z vody, nechala vychladnúť trocha a obrala som z nich údené mäso, vo vývare z rebier som uvarila fazuľu.

    Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Horúcu omáčku som nabrala do hlbokých tanierov a podávala som s uvareným údeným mäskom, ktoré som obrala z rebier, k tomu som podávala krajec čerstvo upečeného chlebíka, je to lacné, sýte a veľmi chutné jedlo, ktoré zasýti a zahreje príjemnej sladko - kyslej údenej chuti.

    Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

pusta1
@frezia68 , je to omáčka, ak chceš, ty si sprav hustejšiu podľa seba, my nemáme radi husté omáčky od múky, v ktorých stojí lyžica.
chlieb sa nerozmočil.
pusta1
@kimlo , rada by som poslúžila fotkou toho krajca chlebíka, avšak nefotila som krajec chleba zvlášť.
pusta1
@brambora , nemáš pravdu, nerozhabarkovala som smotanu s múkou.
máš však pravdu v tom, že sa mi sekla.
stalo sa už aj iným, aj mne, na chuti to však neubralo.
1x sumec
radox1
tak ideme postupne:
1.ocenujem ze si pouzila na uvod zaprazku,nie to lepidlo - zatrepku.
2.cesi smazia ,slovaci prazia.ukaz mi kde cech v nejakom recepte pouzije slovo zaprazka,nikde-drzi sa svojho jazyka a smazi.ja ako slovak prazim.
3.nie si jedina komu sa pridanim kyslej smotany omacka zrazi,aj mne sa to obcas stane.naprava-fazulu scedim a omacku pretiahnem ponornym mixerom,a je hladka ako zamat.
brambora
@radox1 ja som skusanim zistila, ze ked si v miske zmiesam kyslu smotanu a prilejem trochu vody z varenia (v tomto pripade z omacky), tak sa mi smotana nezrazi nikdy. akurat aj dnes som robila fazulovo-zemiakovu omacku a bola krasne hladka :D
radox1
suhlasim,vyrovnanim teploty sa riziko zrazenia znizuje na nulu.ale aj tak na zaver pouzijem pon.mixer na spojenie omacky do hladkej konzistencie.
pusta1
@brambora , ja o tom vyrovnávaní teplôt pridaním trochy horúcej omáčky ku smotane, jej rozmiešaní a pridaní až takejto zmesi do ostatnej omáčky síce viem, no ale je blbec som to nespravila.
pusta1
@radox1 , 1. s tým pražením a smažením máš pravdu, lež ja používam medzinárodné výrazy, presnejšie cudzie jazyky,v danom prípade Český jazyk, sme bratský národ a vieme o čo ide.
2.o možnosti spraviť smotanovú omáčku hladkou pomocou ponorného mixera tiež viem, už mi to radil v minulosti @yogicek , no nechcelo sa mi cediť fazuľu.
3. nerada robím zátrepky, aj ked sa im niekedy nevyhnem.
dakujem za ocenenie zápražky.
cucka
to vám naozaj stojí za to , prezentovať sa receptom s negustioznou fotkou? stáva sa aj v lepších kuchyniach, že sa zrazí, ale máte potrebu, pridávať každé svoje varenie? dve rebierka variť, sa mi tiež zdá neekonomické, ale váš problém samozrejme, vaše peniaze a neútočte vetou, že nech ja pridám nejaký recept, pretože ak by nemal byť na úrovni, radšej nepridám nič
pusta1
@cucka , áno, stojí mi to za to, aj ked je fotka taká, aká je.
nič to nemení na tom, že jedlo je výborné.
1x sumec
pusta1
@alexdidi , tá fotka nie je síce kvalitná, ale jedlo kvalitné je, a recept je tiež dobrý.
nie každé jedlo je fotogenické, to predsa vieš aj ty, a sú tu aj oveľa horšie fotky, pravda, tam bez tvojej/vašej, kritiky.
no booože, sekla sa mi smotana, je tam toho...
na chuti to vôbec neuberie či????
marcel83
Ten rozmočený chleba je top. A páči sa mi, že niekde sú biele bodky odlesky, a tu zrazená smotana. ---UPRAVENE REDAKCIOU---

K receptu: Temer rovnako robím aj ja, okrem vínneho octu /stačí normálny/ a tých bielych hrudiek.
tassiedevil
vieš ako sa hovorí, "aj majster tesár sa utne"..:) aj mne sa to už stalo....z toho si nič nerob....ja som si dal poradiť od skúsených /od mojej mamky/ najbližšie skús, ocot pridaj pred zápražkou, a kyslú smotanu úplne na koniec a ihned stiahnuť, dalej nevariť, a pokiaľ je potrebné pridať viac octu , tak to všetko musí byť dobre vychladnuté..alebo si ho môže každý pridať pri servovaní... ked sa to už raz zrazí, tak to sa už nedá napraviť, to už nie je ono, tým že sa to zrazí, tak sa vytvorí tvaroh...a tvaroh už nie je smotana.... ináč to nemá žiadnu chybu, ale musím byť objektívny, tentokrát len 4 ****:)
jerica
@tatranocka si super, v celom recepte s komentami od prispievateľa receptu, TO KLAMSTVO JE TAK PRIEZRAČNÉ AKO VODA V BYSTRINKE :
@tatranocka , k tej adrese :
Zdroj: rodinný recept, ktorý som vložila, lebo nadišla sezona fazule. Je to typické jesenné jedlo, ktoré zasýti i zahreje a navyše je jednoduché.
Autor Autor: Meszarosovabolya
Dátum vloženia: 15.09.2010 15:16


Základné údaje:
 www.toprecepty.sk/profil/137-meszarosovabolya/...

Užívateľský profil je zablokovaný

pusta1
@tatranocka , uber zo svojho nadšenia, prosím.
ukáž mi, kde som napísala, že som to varila teraz???
no a, pridala som po takom dlhom čase recept na varechu a s tými istými fotkami.
@jecrica , a ty sa prečo vzrušuješ???

môžeš mi vysvetliť, O AKOM KLAMSTVE tu PREDNÁŠAŠ ????
však je to môj recept, moje fotky a moje autorské práva, nikomu som recept ani fotky nevzala.
ako autorka môžem pridať kam ja sama uznám za vhodné.
mohla by si sa mi za svoje osočovanie ospravedlniť!!!
1x pusta1
tatranocka
@pusta1 ešte raz upozornenie.Neprajem si,aby ste mi tykali...uber zo svojho nadšenia...
Prečítajte si,čo som napísala...stačilo pridať novú fotku,ak ste to varili teraz,lebo za 4,5 roka,odkedy ste to dali tu,už azda bola príležitosť...
Ak nebola príležitosť (aj keď tu tvrdíte...pusta, 21. apríla 2014 o 11:12
@babkamt milá, presne ako u nás, naša obľúbená, robím rovnako :-) )
tak som predpokladala,že ju varíte častejšie ako 1x za 5 rokov.Nič viac v tom nehľadajte,žiadne nadšenie pre vašu kuchyňu.
pusta1
@tatranocka , ráčte čítať pozornejšie :-) nikde som nepísala, že som varila teraz!!!
ukážte mi, kde ste to čítala???
zinnajdha
škoda času na hľadanie chýb. @pusta sa stále prezentuje ako pre mňa výborná kuchárka. Potvrdzujem, že všetky recepty, podľa @pusta alebo @pusta 1 robené, boli veľmi chutné. Samozrejme, nerobila som všetky. ale robila som niekoľko ďalších od iných autorov (a dodržala som návod) a nejedli sme ich, boli nejediteľné. Za to treba autora haniť ? Neviem fotiť svoje postupy a necítim sa v kuchyni vynaliezavá (mám "iné prednosti"), preto mi vyhovuje občas uvariť podľa varechy. Za to ďakujem.
pusta1
@zinnajdha , a to sa toľkí dušovali, že nebudú komentovať moje recepty a aha, ako veľa sa ich tu zišlo :-)
som rada, že sa ti vydarili všetky moje recepty a boli aj chutné.
dakujem ti za pekné hodnotenie.
pusta1
Milý@tassiedevil , páči sa mi tvoje hodnotenie, je seriózne a nanajvýš objektívne, aj **** pre mňa od teba veľa znamenajú.
vážim si tvoj postoj a tvoje rady beriem za svoje. vidno, že si skvelý kuchár.
úprimne ti dakujem.
1x martau
marika21
Myslím si v podstate to isté ako @zinnajdha.
Robila som viackrát túto polievku fazuľovú s údeným rebrom/ aj len s úd. mäsom/. Chutila nám. Už som aj pozabudla na tento recept. Vyskúšam podľa tohto receptu. KK****
marika21
@zitar viem, že @pusta robila omáčku. Ja som robievala polievku z fazuľou, s úd. rebrom a zeleninou. Nevarila som ten istý recept. Ospravedlňujem sa, že som to nenapísala jasnejšie. Na dosť dlhý čas som údeniny z jedálnička vylúčila.
marika21
Som rada ak ma niekto v niečom poučí, ako vylepšiť jedlo. V tomto prípade ja som používala do polievky úd. brav. stehno. Mojej kolegyni babka mi povedala, že lepšie sú úd. rebierka. Kúpi ich vždy vtedy, keď je na nich dosť mäsa. Niekedy sú až na kosť očistené, vtedy ich nekúpi. Mala pravdu.
pusta1
@marika , musím súhlasiť s babičkou tvojej kolegyňky, údené rebrá treba kupovať u mäsiara, ked sú mäsité, jedlo je potom o to lepšie, že základom sa stáva vynikajúci vývar z údených kostí i údeného mäska, neboj dobrými radamoi a nápadmi sa aj ja dám rada poučiť.
akeber
Stáva sa že biele hrudky zostávajú po kyslej smotane....nemusia to byť hrudky zle premiešanej múky, mne sa recept páči tiež robievam, pre milovníkov údeného delikatesa ....mňam :-) ..... koľko sem pridáva recepty bez fotiek a popritom sú recepty dobré, tiež nevidíme či sa recept vydaril alebo nie...ide predsa o recept nie o fotku ... najviac sa navážajú alebo vyprovokujú tie čo majú v profile len dátum registrácie a meno. Pusta ja varím presne tak ako ty, len používam sladkú smotanu s mliekom, upustila som s kyslej za tie biele hrčky....ťažko sa rozmieša, mala som s toho nervy :-).
1x sumec
pusta1
@akeber , si veľmi milá :-)
tu v tejto mojej fazuľovej omáčke nie je žiadna múka v kyslej smotane, nerobila som zátrepku s kyslou smotenou, zahustila som zápražkou.
máš však pravdu, súhlasím s tebou, mám rovnakú skúsenosť ako ty, tiež som mala z toho nervy ako ty DDD
tak som presedlala na sladkú smotanu tiež :-)
v ostatnom tiež zdieľam úplne tvoj názor :-)
dakujem za krásnu pochvalu receptu, som rada, že aj ty robíš rovnsko túto omáčku :-)
dakujem za tvoj hodnotný a poučný komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia