Fazuľová kyslá polievka fotorecept

sdb - fotkasdb, 25. novembra 2014
Fazuľová kyslá polievka (fotorecept)
Foto: sdb

Strukoviny sú dôležitou súčasťou jedálnička a často zanedbávané. Pritom sú z nich jedlá také chutné a výdatné.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
100 g
250 ml
1 strúčik
3 lístky




Postup

  1. 1

    Ak použijeme súšenú fazuľu, minimálne deň vopred namočíme do vody. Nakrájame slaninku/údené/bôčik na kocky, očistíme a nakrájame zemiaky. Polievku samozrejme možno robiť bez mäsa.

    Fazuľová kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninku vypečieme v hrnci. Ak použijeme údené alebo bôčik, je dobré aby boli mastné, alebo použijeme trochu masti. Na vypečenú slaninku (vo vegetariánskej verzii na rozpálen olej) dáme fazuľky, krátko opečieme, pridáme zemiaky a zalejeme vodou tak, aby sme ich minimálne zakryli. Pridáme bobkový list a prelisujeme cesnak, osolíme, okoreníme. Varíme 20 minút do uvarenia zemiakov. Kto nerád zahusťuje múkou môže jeden zemiak nakrájať na naozaj drobné kúsky a tie sa v polievke rozvaria - zahustia ju prirodzene.

    Fazuľová kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky alebo hlbšieho pohára si pripravíme smotanu, do ktorej postupne zamiešame pár lyžíc polievky, až takto pripravenú smotanu vmiešame do horúcej polievky. Kto rád zahusťuje múkou, dôkladne rozmieša alebo rozšľahá múku v smotane.

    Fazuľová kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak patríte medzi poľných kuchárov ako ja, čiže jedlá tohto typu neviete variť pre jednu - dve osoby, nebojte sa toho. Mama mi poradila uvarenú polievku naliať do pohárov a "zavariť". Takto ju môžete ešte mesiac skladovať v chladničke a nájdete ju presne vtedy, keď spolu s hladom príde nechuť niečo variť. :)

    Fazuľová kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

braxi
fantastická polievka, najmä v zime....ja nakoniec pridám pokrájanú kyslú kapustu, krátko povarím, aby bola chrumkavá...skús aj takto, určite Ti bude veľmi chutiť, voláme ju "trta"
marcel83
Narobila si mi chute. Dávno sme nemali.
Namiesto slaninky dávam údenú kožu, prípadne kúsok údeného. Chcem sa spýtať, tie biele kúsky/bodky/vločky, to je múka?
elixir
Joj, tak niet pochýb, že Tvoja polievka chutí výborne. :) Zrovna včera na večeru som tiež varila fazuľovú na kyslo. :) Len trochu inak, bez slaninky, s cibuľou, sladkou smotanou a precedenou zvyšnou šťavou z kyslých uhoriek namiesto octu.
frezia
Davno som ju nevarila, musim to napravit.
jujoska
so slaninkou som ju este nerobila, musim vyskusat. Vyborny napad "zavarit" polievku, doteraz som sa bala takuto zahustenu mukou. Zatial si takto odkladam len vrely vyvar, ktoreho chrani nielen chladnicka, ale aj vrstva stuhnuteho tuku.
1x li
radost
zemiaky..fazuľa..kapusta..to je u nás základ pre prežitie..veľmi chutné prežitie..
slaninku-dávam kožky vyvariť..údené nemáme radi..a sladkú smotanu..ostatné tak-ako u vás..bielkovinová zimná bomba..a k tomu zemiakovo-krúpová baba..radosť žiť..:-)
tinca
robím podobne,bola minulý týždeň.Ešte tak údenné rebierka,stará chutná klasika,chválim:)
alena45
veď fazuľa sa inak ako vo veľkom variť nedá. Teda dá, ale tiež jej spravím zo 5 litrov. Preto by ma zaujímalo ako ju zaváraš.
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
marcel83 - to je smotana :)
alena45 - nic, len vriace naliat do pohara a zavriet. Takto mesiac vydrzi v chladnicke.
frezia68
@sdb :aká šikovná mladá žienka :-))).Fazuľovicu som obišla,veď ja varievam výbornú a nie z konzervy.A ak by som teraz nebola na diskusii,tak sa nedozviem,ako si v chladničke uchovať až mesiac zvyšnú polievku.Lebo tiež neviem variť málo a občas jem aj 3 dni.Takže ďakujem za radu a určite ju využijem :-)
marikahr
dobry napad s tym "zavaranim" aj vdaka koment od @frezia68 som rozklikla tento recept, lebo fazulu ja varim rada a casto ;-)
vdaka za dobry tip ;-)
mariamka
ja neviem, ale varit fazulovu polievku z konzervy, myslim, ze nie je to prave, mozno na dovolenke, inak voci nej nemam namietku, uz sa moci bobovica, zajtra bude, postup s opecenim slaniny aj fazule sa mi paci, smotanu dam sladku a cesnak nakoniec,, my urcite statistiku spostreby strukovin napravame :)
tanulienka
ja osobne zahusťujem strukovinové polievky samotnou strukovinou, stačí odobrať za naberačku polievky s fazuľou, vymixovať ponorným mixérom a vliať späť do polievky. Polievka je fajne krémová a netreba ani smotanu dávať...
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
Konzervy som mala, lebo som nemala susene, my radi pouzivame "Kaferbohnen", tie obrovske vervene strakate fazulky. A smotanou nezahustujeme, syn miluje smotanu, takze je v takmer kazdom jedle :) Kazdy ma pravo a moznosti varit ako mu chuti, takze sa nenechajte odradit nicim, co Vam v receptoch nesedi a spravte tak, ako mate radi. Ja rada objavi i nove chute, pre mna je smotana v polievke tiez nova, vzdy som pouzivala ocot. Synovi totiz smotana zaroven polievku schladzuje, takze on si ju nicim nahradit neda :D
alena007
Je to moja obľúbená polievka. Práve som ju dovarila, Už sa teším na ňu, mňam.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia