Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. novembra 2015
Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept)
Foto: sracz

Variabilné varenie s maximálnym využitím čerstvej petržlenovej vňate, bolo po dlhé desaťročia „top secret special force“, realizované rukou spoločnou mojej krajšej ½ a mojej Zobraziť celý popisVariabilné varenie s maximálnym využitím čerstvej petržlenovej vňate, bolo po dlhé desaťročia „top secret special force“, realizované rukou spoločnou mojej krajšej ½ a mojej milovanej lady Ann. Ja som sa to dozvedel až viac ako 20 rokov po odchode babičky do kuchyne na „Nebeských obláčikoch“. Sám som vytvoril tzv. „bezo zvyškovú technológiu“ a úspešne v kuchyni využívam ako lístočky, tak aj pokrájané halúzky vňate. Jednu z možností predstavuje aj príprava prívarku z mladých fazuľkových strukov.

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
33÷40 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 - 250 g (na rozvarenie)
750 - 800 g (tvrdšie)
3 - 4 lístky
1 viazanica
podľa chuti
1 ČL
800 - 1000 g
Svetlá zápražka (bešamelový základ):
2 PL
2 PL čerstvé studené
2 PL
750 - 800 ml studené
450 - 500 ml hustá
2 PL mletý
2 - 3 pretlačene strúčky




Postup

  1. 1

    jednoduchá zostava, podobne ako jednoduchá príprava, ktorú hravo zvládne aj začínajúci kuchár amatér, či „gazdiniak“. Už na „štarte“ som oddelil lístočky petržlenovej vňate od halúzok, ktoré pokrájam na „broky“ a

    Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    krátko, 7÷10´, predvaril spolu s pokrájanými zemiakmi a bobkovým listom, zaliatými malým množstvom vody (500÷750 ml); potom som k nim pridal očistené a na 40÷50 mm kúsky pokrájané struky mladej fazuľky a ešte 7÷10´dovaril (aj fazuľku máme radi „al dente“)

    Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som k nim pridal očistené a na 40÷50 mm kúsky pokrájané struky mladej fazuľky a ešte 7÷10´dovaril (aj fazuľku máme radi „al dente“)

    Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než sa zemiaky a fazuľka uvarili, pripravil som svetlú zápražku, alias už notoricky známy „dvojkový“ bechamelový základ; do väčšej rajnice po dve PL oleja, masla a hladkej múky, priebežným miešaním vytvoriť voňavú jemne „béžovú“ zápražku a pokračujúc v miešaní, pomocou drôtenej kuchyňskej metličky,

    Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    postupne zalievať potrebným množstvom studeného mlieka; potom som hladkú krémovu omáčku nadstavil 2 PL mletého „parmezánu“ a skoro ½ litrom hustej kyslej smotany; pridal KL soli a M(mokka)L mletého bieleho korenia; pri dôkladnom pozorovaní svojich „proporcií“, môžete syr vynechať, mlieko nahradiť zakysankou, kefírom, acidofilným, či bifidovým mliekom a kyslú smotanu jogurtom (takto o svoje zdravie dbala aj moja babička)

    Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    uvarenú fazuľku so zemiakami som scedil, vývar ponechal pre prípadné korigovanie hustoty prívarku, zalial omáčkou a zasypal čistými nepokrájanými lístočkami petržlenovej vňate; prichutil 3 strúčikami pretlačeného cesnaku, zamiešal,

    Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zriedil dvomi naberačkami vývaru, dochutil soľou a hotovo

    Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    k prívarku som vypražil „trojmäsové“ fašírky, ktorých rcp samozrejme pridám

    Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

medovnicek
ja osobne mám petržlenovú vňať veľmi rada, hlavne v polievkach, poviem úprimne, že do prívarku som ju ešte nepridávala, ale ako vidím dobre "funguje" aj tu, takže nabudúce určite vyskúšam:)
patroveckypitrs
Dobrota veľká dal by som si plný tanier. Aj bez fašírok, takéto mi ohromné chutí a veľký bager k tomu s krajcom chleba.5*.
mesiar50
Milerád by som ho ochutnal,keďže vyzerá veľmi gustiózne.Priateľu,pekne ťa pozdravujem.
sracz
Poďakovanie s hlbokou úctou a srdečný pozdrav Vám všetkým!
babkamt
takýto lúskový prívarok s fašírkou bude u nás na budúci týždeň. Chutne si navaril. Dávam ti plný počet hviezdičiek.
frezia68
Nenapadlo ma pridať petržlenovú vňať do prívarku,ale najbližšie vyskúšam podľa Teba a mne stačí aj volské oko :-).
izabella929
@sracz , skvelé, skvelé a mám rada všetky prívarky..ja petržlen tiež dávam všade, lebo ho mám rada, jeho vôňa ma fascinuje, je neodolateľná...keby som mohla vysejem celý svet petržlenom a vysadím ružami...nech je tento svet ešte chvíľu prekrásny...)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia