Fazuľa Plaki fotorecept

marianne - fotkamarianne, 5. februára 2014
Fazuľa Plaki (fotorecept)
Foto: marianne

V recepte sa píše,že pochádza z Gréckej kuchyne. Jedla som na dovolenke čisto fazuľovo-paradajkové bez mletého mäsa,lebo aj také som už videla.Ak by znalci Zobraziť celý popisV recepte sa píše,že pochádza z Gréckej kuchyne. Jedla som na dovolenke čisto fazuľovo-paradajkové bez mletého mäsa,lebo aj také som už videla.Ak by znalci Gréckej kuchyne usúdili,že to nie je ono,prepíšem to na zapečenú fazuľu.Dá sa to uvariť z dostupných surovín,zrejme ich bude viac druhov PLAKI, podľa sezóny.Popozerala som ich aj na internete,ale ja mam recept na takéto a na zimu sa mi zdá vhodnejší.Každopádne je to výborné sýte jedlo v zime či lete.

20-25 minút
na 200-220 °C

Suroviny

350-400 g
1 ks menší
2 ks
2 ks
2 strúčiky
2 PL
podľa chuti (príp. 1 konzerva) alebo čerstvé ošúpané
1 CL
1 CL
štipka
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Fazuľu uvaríme v osolenej vode skoro do mäkka.Pridáme na kocky pokrájanú mrkvu,zeler,cibuľu.Uvaríme hustú omáčku.Ak Vám ostane po varení viac vody,tak ju zlejte,aby zostala iba uvarená masa.

    Fazuľa Plaki (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je to uvarené pridáme paradajky.Ja mám domáce zavárané,dala som sedmičkový pohár.Kto nemá dá konzervu,prípadne v lete čerstvé olúpané paradajky 0,5-1kg podľa chuti,kto má rád viac paradajok ako ja.. Ďalej pridáme popučený cesnak,alebo jemne pokrájaný,paradajkovú pastu(pretlak)cukor,oregáno,štipku škorice a premiešame.

    Fazuľa Plaki (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme na vymastený pekáč a zapečieme na 10-20 min na 200-220 stupňov.Ja som si dala s plátkom chrumkavej slaniny a chlebom.Posypeme petržlenovou vňaťou.

    Fazuľa Plaki (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

elixir
Vyzerá výborne :) jaj, ja už mám zas toľko receptov naukladaných, čo chcem poskúšať...
mariamka
same dobre veci, a v detaile to mas krasne, by si sa mojim zavdacila, vratane mna :)
nazarboncuk
ahoj Mery, krásne. my podobné varíme a voláme to že "pilaki" . pozdravujem! :)
marianne
dakujem dievcata vyskusajte je to dobree.:-)..ahoj @eli viem,ze ameriku som nevymyslela asi,ale mam vybornu kucharku mediterianskych jedal a momentalne ficim na nej,velmi mi chutia odtial recepty,tak skusam...dakujem
marianne
aj ja zdravim a vsetko dobre zelam,mi to odislo skor...:-)
eviana
@marianne , cicuš a už ste šecko pojedli, alebo keď hneď teraz sadnem do afta a vyrazím za Tebou sa mi dačo ujde? Pretože fakt práve na niečo takéto mám chuť :) Krása... skvelé jedlo za *****, ďakujem za super inšpiráciu, fazuľové jedlá milujeme a potrebujeme nech sú kosti silné :)
marianne
:-DD @evi sadaj do afta a poj:-DD...terazky som slamenná vdova,ešče mám...ale pohni,lebo zajtra gazda dojde,ništ nezostane...
eviana
@mary moja, šak ale keď dojdem dnes ja, nezostane nič na zajtra gazdovi :)
marianne
...čo bojíš,veľká voda neutopíš,fazuľe je dosť,slovenská istota:-DD spravíme,nikto hladný nezostane...
chorvatka
Dovolim si jednu malu pripomienku uzitocnu pre tych, co fazula naduva. Radim im pridat do fazule pri vareni stipku tymianu alebo saturejky. A s tou prerastenou grilovanou slaninkou to urcite vyskusam.
mariamka
@marianne treba tu fazulu namacat? dnes som kupila a chcem zajtra robit, tak ak mi este stihnes odpisat budem rada,, inak tento sucasny avatar ti naramne sekne :)
marianne
@mariamka namacat,robim tak,ze vecer namocam,rano varim..a dakujem:-) aj ostatnym pekne dakujem za komentare...:-)
amelie
...a nijaké éčka:-)) kam sa na tvoju fazuľu hrabú konzervy... sstojí to za trochu roboty, určite je to veľmi jedlé:-)))
janger
@marianka , mas novu podobu, kocka je z teba ;-)...Tuto papanicu nepoznam, ale je nacase ju spoznat, paci sa mi...
janger
@marianka , chcela som ti dat 5*, klikla som a ukazali sa 4 :-(. Ale aby si vedela, pre mna ma hodnotu piatich :-).
kecemis
Pekne si to spravila, veru pekne a urcite aj dobre. Budem musiet tu Slovensku istotu vyskusat.
kukulienka71
@marianne , podľa mňa to je echt grécky recept. Vyzerá moc lákavo. Je to veľmi podobné receptu od @martinis , on to má s cícerom, práve včera na večeru som robila, už viackrát a je to výborné, fazuľa či cícer, to je jedno, obe sú chutné a prospešné(všímaš, ako som vymenila slovo zdravé za prospešné?:-D) na Vareche mi behajú zimomriavky po chrbte, keď sa zjaví názov "zdravé":-))) zapekať je to dobrý nápad, slaninku ani nespomínam ;-) máš moje hviezdy a ako PS: TS :-)
marianne
dakujem @kukulienka...strukoviny su vdacne uz z toho dovodu,ze zasytia a dobre chutia.Ja som strukovinovy zavislak,nahradzam nimi maso skoro denne,kedze mi nechuti a hlavne ich mam velmi rada v akejkolvek uprave...:-)
frezia68
Bandurky a fazuľa (aj kyslá kapusta) =základ slovenskej kuchyne.A ešte vylepšené zabíjačkou v zime....@marianne ,už je v KK :-),lebo vyskúšam presne podľa Teba,aj so slaninkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia