Fašírky z vareného mäsa so syrom

tiginko - fotkatiginko, 25. júla 2015
Fašírky z vareného mäsa so syrom
Foto: tiginko

Niekoľkokrát som už vyskúšala pripraviť fašírky z vareného mäsa z polievky a tieto sú konečne tie "pravé". Za inšpiráciu použiť camembert ďakujem @Tinna333

4
porcie
45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 - 600 g
200 g
1 ks
4 strúčiky
2 ks
2 PL
1-2 ČL
1 ČL
3 ČL
1 ČL (nemusí byť)
1 PL (alebo majorán)
 (chilli)




Postup

  1. 1

    Použila som hovädzie predné, ktoré bolo vložené do vriacej vody pre zachovanie šťavnatosti. Okrem toho mäso obraté z morčacieho krku. Mäso očistené od nežiadúcich častí som zomlela spolu s cibuľou a cesnakom na mäsovom mlynčeku. Pridala som nahrubo nastrúhaný Camembert, vajcia, smotanu a všetky koreniny a bylinky. Z hotovej masy som mokrými rukami tvorila guľky veľkosti väčšej pingpongovej loptičky.

  2. 2

    Fašírky som piekla dvomi spôsobmi, aby som zistila, či bude rozdiel v šťavnatosti. Časť som upiekla pokvapkané olejom v rúre na pečiacom papieri, tieto som ani nesplošťovala, sami sa pri pečení mierne sploštili. Piekli sa na 200° z každej strany 10 minút, viac nepotrebujú. S obavou som očakávala, či sa nebudú roztekať vďaka syru, kedže som ich v ničom neobalila, ale nestalo sa. Len ich treba opatrnejšie obracať, aby sa nepotrhali. Akonáhle boli celé upečené, už pekne držali pokope.

  3. 3

    Ďalšie som upiekla sploštené na olejom vytretej steakovej panvici, z každej strany cca 3-4 minúty.

    Fašírky z vareného mäsa so syrom - obrázok 3
  4. 4

    Podávala som ich s mladou tekvicou podusenou na cibuli v takmer vlastnej šťave (na začiatku som podliala 1dcl vody) s najemno nastrúhaným zemiakom, ochutenou smotanou, octom a čerstvým kôprom.

  5. 5

    Fašírky ma prekvapili svojou šťavnatosťou, zrejme je to kvôli absencii akéhokoľvek zahusťovadla - strúhanky, žemle a pod. a pridaniu smotany. Môj drahý tvrdí, že sú tie z panvice trochu šťavnatejšie. Určite preto, lebo ako správny chlap má v chuťových bunkách zakódované, že fašírky majú byť vyprážané :-) Ja som veľmi rozdiel necítila.

Diskusia k receptu

abul
podľa mojej chuti - rada vyskúšam, recept za 5 hviezdičiek
havino
musím ich aj ja vyskúšať, máš ich utešené, ešte som ich z vareného nerobila, ked sa vždy zje, raz ale mäso schovám a poviem, že som dala Lakymu :-) aj s tým syrom musia byť výborné a ešte PS: vdaka Tebe Zuzi, aj ja už, aj tekvicový a dokonca aj šalátový prívarok zahusťujem zemiakom a bez rozdielu chuti veru
sovka62
Pre mňa fašírka z vareného mäsa rovná sa pondelok. Varené hovädzie sme ako deti veľmi nemuseli, tak mama k mäsu uvareného v polievke pridala kúsok surového, prípadne kúsok syra a fašírky boli na svete. Aj ja som tak robievala, keď boli deti malé, lebo "čierne" mäso jesť nechceli.
tiginko
ďakujem @terinka55
@izabella u nás sa veru nerobievali, buď sa pekné mäso podávalo s cibuľovou, chrenovou alebo paradajkovou omáčkou, alebo mama kúpila na polievku podradnejšie mäso, ktoré sa obralo do polievky a zvyšok vyhodil
@abul @ywett @katka @methi vďaka za pochvalu, nejde o žiadnu vedu v tomto prípade, ale som rada že som našla ďalšie uplatnenie pre mäso z polievky
@havino v iných rodinách sa zhrozia, keď sa povie, že išlo pekné mäso z polievky psovi, ale vo vašom prípade je Laky rovnoprávny člen rodiny :-) Vždy ma poteší, keď som niekomu užitočná, aj keď len receptom na bezmúčne "prívarky"
@sovka ja skôr ako v pondelok rada využívam mäso v sobotu, rovno z polievky urobím aj druhé jedlo. Robím tak hlavne vtedy, keď je málo času alebo chuti vyvárať. Často si polievku navarím v piatok večer a v sobotu už len dorobím niečo z mäsa z nej, u nás je cez víkend priveľa iných aktivít než varenie :-)
amelie
@tiginko , tento recept určite vyskúšam, ďakujem. Doteraz sme dávali mäso z polievky psíkovi, ale naša labradorka pred dvoma mesiacmi odišla do psieho nebíčka a vzhľadom na náš vek už ďalšieho psa neriskujeme...
jarunka
Aj moja mama toto robievala ked sme boli deti, mala polievku aj fasirky alebo sekanu a vnutri varene vajicko.
zuzanka1367
Ak mi raz ostane varené mäso (psa nemám, ale ja na to stačím) tak tento Tvoj komplet pripravím, celé dobré!
katka78
@tigi dnes som sa tvojim receptom inšpirovala pri zúžitkovaní kúskov mäsa z kohúta a poviem rovno, skvelé bolo! Cez víkend som robila kohúta na víne, zostal mi zo surového chrbát, trup a krídelká, spravila som vývar a tie zvyšky mäsa odložila. Spomenula som si na tento tvoj recept, množstvo surovín úmerne znížila a veru z tých suchších kohútích kúskov boli nakoniec celkom šťavnaté fašírky. 3ks :-) Z hovädzieho musia byť už úplné skvelé! Mala som akurát čerstvo upečené ciabatty, zjedla som ich s nimi. Ďakujem pekne ze recept, vyskúšam aj z hovädzinky nabudúce. Pekný večer :-)


alojza4
To nie je fašírka, fašírka je úplne niečo iné ! treba pozrieť slovník gastronómie. Toto sú mäsové hrče na sucho dosušené. Neporušujem pravidlá varechy, lebo vyjadrujem len svoj názor !
zolik
@Tiginko , tak doslo na ne. myslim na tieto Tvoje fasirky. Pripravene presne podla rcpt-u. Len dufam, ze sa mi teraz na panvici nerozpadnu. Inak sa hodim o zem ;-)
zolik
@Tiginko
Tak nemusela som sa o zem hadzat ;-)
Su vyborne, krasne drzali tvar pocas celeho vysmazania. Otacala som dvoma polievkovymi lyzicami. Mäso som mlela 2x. Prvy x na väcsich ockach a 2x na mensich. S masou sa velmi dobre pracovalo, akurat ja som nerobila mokrymi rukami, ale namacala som si pol. lyzicu v miske so studenou vodou ( som sa bala, ze mi budu fasirky na panvici inak velmi prskat).
Resume: Ak Vam zostane hovädzie mäso z polievky, je tento recept urcite vysoko hodnotny na jeho dalsie, uplne ine spracovanie. VELMI ODPORUCAM



tiginko
som veľmi rada @zolik že chutili, teším sa aj fotke, aj odporúčaniu. Ďakujem :-)
mirkamt
Ďakujem @Tiginko za chutný receptík. Upiekla som podobné fašírky dnes na večeru. Pre nedostatok správnych surovín v chladničke som časť mäsa nahradila bielym tofu, ku camembertu som pridala mozzarelu a chutilo nám. Vďaka za inšpiráciu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia