Fašírka s fučkanými zemiakmi a polievka Kyslé zemiaky fotorecept

bambulkaaa - fotkabambulkaaa, 24. augusta 2014

Nas dnesny obed obycajne jednoduche jedlo no niekedy je v jednoduchosti a obycajnosti krasa no a jasne ze aj chut :)

Suroviny

1 kg
2 ks
1-1,5 ks (alebo žemľa)
 na poliatie rožka
2 PL strúhaný
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
 (alebo bravčová masť na pečenie)
Príloha fučkané zemiaky:
Šalát:
 troška
Polievka:
 troška
podľa chuti
 (alebo sušený)
 na zahustenie
1 strúčik väčší




Postup

  1. 1

    Fasirka: mlete maso alebo ak mame bocik tak si ho zomelieme ja som mala uz zomlete, dame si ho do vacsej misky. Rozok alebo zemlu bielu si nakrajame na mensie kosky dame do misticky a zalejeme mliekom nechame postat. Do masa si dame rozmiesane cele vajcia,sol,ml.korenie,ml.rascu,ml.cervenu papriku,vegetu,postruhany syr a namocene rozky ak sme dali viac mlieka troska rozok stlacime v rukach aby sme odstranili mlieko. Vsetko to spolu zamiesame vytvarujeme si fasirku do ovalu ja som urobila dva uzsie a dame si ju na pekac kde sme si naliali olej alebo kto ma rad da si mast, podlejeme trocha vodou a dame piect. Ja som piekla v rure hodinu aj 20 minut ruru som nestahovala no sledovala som si to cez pecenie aby mi to neprihorelo a sem tam som vrch fasirky poliala olejom v ktorom som ju piekla.

    Fašírka s fučkanými zemiakmi a polievka Kyslé zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Fuckane zemiaky: ocistime si zemiaky, nakrajame si ich na male kocky dame do hrnca pridame sol, vegetu a ml. rascu. Dame troska oleja, zalejeme vodou a dame varit. Ked mame zemiaky uvarene zlejeme z nich vodu ja jej tam troska nechavam, dame trocha olaja alebo masla, mlieko a rozmixujeme zemiaky na fucku rucnym mixerom.

    Fašírka s fučkanými zemiakmi a polievka Kyslé zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Salat: uhorku a papriku si umyjeme, ocistime a nakrajame na tensie rezance ja uhorku struham na struhadle ktory mi uz uhorku reze na rezance no kto nema take struhadlo moze si uhorku nastruhat aj na kolieska. Ocistime si mensiu cibulku a nakrajame si ju na rezance a vsetko si to dame do misky kde si to budeme miesat. Ked mame zeleninu nakrajanu v miske pridame troska sol, ml.korenie, ml.cervenu papriku a praskovy cukor vsetko spolu zamiesame ako posledny pridame ocot a ak mame malo stavy prilejeme troska vody zamiesame a dame postat do chladu. Kto ma rad moze si do salatu nabrateho v malej misticke pridat kyslu smotanu a este cervenu mletu papriku a zamiesat si to takto si to robieval moj ocino a ja ako mala som mu vzdy z jeho salatu ujedala a on bol cely rad ze mi chuti :) To je len taka pekna spomienka na moje detstvo :)

    Fašírka s fučkanými zemiakmi a polievka Kyslé zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polievka kysle zemiaky v mojom detstve u nas doma moc oblubena :) Je jednoducha no kto ma rad mliecne polievky toho mozno inspirujem :) Nepisem kolko coho lebo to znova zalezi pre kolko hladosov to budete robit no dolezite su suroviny. V prvom rade si ocistime zemiaky (malo by ich byt viac nakolko tam idu len zemiaky) a nakrajame si ich na kocky. Dalej si ocistime malu cibulu ktoru si tiez nakrajame na kocky a dame si ju oprazit na oleji do hrnca v ktorom si budeme varit polievku. Ked mame cibulku oprazenu dame si do nej zemiaky aj s vodou v ktorej sme ich mali namocene skoda ten skrob vyliat do umyvadla, pridame si sol, vegetu, ml.korenie, ml.rascu, bobkovy list, kopor a vacsi strucik cesnaku a varime pokial sa nam zemiaky uvaria. Ked ich mame uz skoro uvarene vyberieme cesnak a pridame kr.cukor kto ako mate radi ja davam troska viac ak treba este osolime, okorenime a nechame prevriet. Do pohara si dame mlieko ja som dala do mensieho hrnca 1,5 dcl a 1 kopcom pl hl.muku a poriadne rozmiesame. Vlejeme to cez sitko do polievky zamiesame a nechame 2-3 minutky varit a nakoniec pridame ocot ja davam tak aby bola polievka stredne kysla nie velmi. Nechame prejst varom aby sa nam spojili chute a odstavime.

    Fašírka s fučkanými zemiakmi a polievka Kyslé zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a mame hotovy sice obycajny no pre nas mnam obedik :) Prajem Vam dobru chut :)

    Fašírka s fučkanými zemiakmi a polievka Kyslé zemiaky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

brambora
aka uhladna fasirecka... dobry obedik ste mali... polievocku by som si dala ale bez octu, nemala som taku uz niekolko rokov. ;) sikovne si navarila.
zdezda
Často sme mávali takýto obedík za môjho " mládí " či u babičky, alebo doma :-) Môj tatino miloval fašírku a zemiakové pyré, preto som aj bola zvedavá, aké sú to tie fučkané zemiaky, lebo u nás fučka bývala ako hlavné jedlo, len poliata masťou a opraženou cibuľkou, ku ktorej sme zapíjali kyslé mlieko. No fučka bola dohustená ešte múkou :-)
bambulkaaa
Dakujem Vam :) A unas sa tiez robila klasicka fucka ako pises ,,zdezda,, no ked este zili moji rodicia a mali sme ju velmi radi je to jednoduche no velmi fajne jedlo no teraz sa uz tak nejako dost vytracaju z domacnosti jednoduche jedla nasho detstva a je to skoda a aj preto mna potesi ked tu prida niekto take jedlo :)
patroveckypitrs
No prosím vieme navariť aj z našich surovín kvalitne jedlo a hlavne väčšia časť obyvateľstva u nás si to môže dovoliť aj rozumie tomu bez slovníka z čoho to je uvarené. U mňa máš 5* a veľké sympatie.
bambulkaaa
,,patroveckypitrs,, Dakujem :) No ja varim vacsinou klasicke obycajne jedla lebo su chutne, jednoduche a ako pises financne aj dostupne pre vacsinu z nas a su to jedla na ktorych som bola odchovana aj ja mojimi rodicmi a nebol s tym problem a ja v tom u nas doma pokracujem a mojim doma a aj navsteve u mna vzdy chuti a to je pre mna najvacsia vdaka :)
aroooo
aj u nás sa robievali "kyslé zemiaky", boli síce trochu hustejšie, ale to bolo hlavné jedlo - teda celý obed, k tomu chlieb, prípadne opečený špekáčik,klobása, ak ostala z predchádzajúceho dňa fašírka..... a bolo to dobrééééééé...
havino
veru tak, výborný obed, vyrastala som na takom aj ja a takúto kyslú zemiakovú varím v zime z času na čas
bambulkaaa
Ďakujem Vám všetkým :) Bála som sa aká bude Vaša reakcia na môj jednoduchý obedík no teší ma že sa Vám páči :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia