Fašírka pečená v celku fotorecept

malenik - fotkamalenik, 23. februára 2020
Fašírka pečená v celku (fotorecept)
Foto: malenik

Receptov na fašírky je tu veľa, ale každý je v niečom iný, či v postupe, alebo v surovinách. Pridávam tentokrát ten môj. V Zobraziť celý popisReceptov na fašírky je tu veľa, ale každý je v niečom iný, či v postupe, alebo v surovinách. Pridávam tentokrát ten môj. V niečom som sa inšpirovala tu na Vareche, niečo som pridala svoje. Keďže mojimi stravníkmi sú hlavne deti, recept som prispôsobila ich chutiam, aby mali drobci plné brušká.

8-10
porcií
15 minút
príprava
80 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg mleté
2 ks
cca 150 g
1/2 ks
2 ks
2 ks staršie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na varenie.

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mise zmiešame mäso, vajcia, vo vode namočené a vyžmýkné rožky, syr a mrkvu nastruhané najemno, na drobno nakrájanú cibuľu. Zmes dochutíme rascou, osolíme, okoreníme, pridáme asi 1 PL horčice. Do fašírky naschvál nedávam cesnak, lebo deťom to tak nechutí a každá mama predsa chce, aby sa deti dobre najedli, no nie?

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja pečiem fašírku v sklenenej mise. Naolejujeme ju, mäso preložíme do misy a vytvarujeme fašírku.

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Od @babkamt som okukala super tip potrieť mäso horčicou.

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjem a dám piecť pri 220 °C asi hodinu. Potom odkryté nechám zapiecť do zlata.

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ako prílohu som spravila dusené zemiaky na cibuľke a sladkokyslý kapustový šalát. Dobrú chuť.

    Fašírka pečená v celku (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

malenik
@terinka55 (23.2.2020 19:20)

Dakujem, veru bola mňam, kľudne aj k hocijakému privarku by som si ju dala, ale to by mi zas decka nejedli, hehe
používateľ nemá avatar
plk
plk
Kedysi som robieval fasirku "v skle" ako Vy. Potom som objavil silikonovu formu. Peciem, kym povrch chyti farbu. Potom vyklopim/preklopim na plech a dopeciem zvysne strany.
45678
Takže, zasa problém, či fašírka, alebo sekaná?
Fašírka
Väčšinou sa pod ňou myslí klasika z bravčového či miešaného mletého mäsa, s kúskami staršieho pečiva či chleba a s vajcami. Nesmie chýbať najemno nasekaná cibuľa, cesnak, prípadne petržlenová vňať. Samozrejme, soľ a koreniny podľa chuti. Tvar je oválny alebo kruhový, mierne sploštený, veľkosť podľa fantázie alebo veľkosti rúk kuchárky.

Sekaná
Ide vlastne o fašírku pečenú v celku buď na plechu vo forme šišky, alebo v chlebíkovej forme. Vnútri môže byť zabalená klobáska, varené vajíčka alebo zelenina. Niektoré recepty pridávajú aj nasekanú pečeň. Druh mletého mäsa nie je podstatný, môže to byť aj morčacie, dôležitý je hlavne tvar výrobku.

Frikadelky
Je to niečo medzi mletým rezňom a fašírkou, spravidla ide o menšie oválne či guľaté tvary. Ak sú mäsové, nepridáva sa chlieb, ale len hrubšia strúhanka. Základnou surovinou však môže byť aj zelenina, ryby, tofu a podobne.

Hamburger a čevapčiči
Sú z čistého mäsa, žiadne vajcia ani mlieko. Len mäso, soľ a korenie. Na zlepšenie štruktúry je vhodné pridať niekoľko lyžíc vody, aby mäso zostalo šťavnaté. Pravý hamburger je z hovädzieho mäsa a má tvar okrúhlej placky. Čevapčiči je najlepšie z miešaného mäsa, originálne sa pridáva aj baranina či jahňacie. Valčeky mäsa môžete napichovať aj na špajdle a opekať ich na grile.




Mletý rezeň
Môže byť mäsový (bravčové, hydinové či miešané) aj čisto zeleninový. Masa sa zvyčajne spája vajcom alebo strúhaným syrom. Nepridávajte chlieb, ale skôr strúhanku alebo ovsené vločky (napučané v bujóne) či sójovú drvinu (vopred uvarenú). Je to dosť variabilné, no výsledok by mal mať tvar rezňa, šťavnatú konzistenciu vnútri a zvonka chrumkavú kôrku. Tú dosiahnete klasickým rezňovým trojobalom.

Tak prosím, tu je vysvetlenie, že v uvedenom recepte sa jedna o fašírku v celku:-))) neviem, prečo za každú cenu niekto musí spochybňovať a odrádza autora receptu od jeho snahy pridať svoj recept, pod svojim pomenovaním!?
45678
@malenik (24.2.2020 12:15)

Nenechaj sa odradit:-) zverejnila si oba recepty chutné, jedle. Tak ako v reálnom živote, aj v tomto virtuálnom stretávame ľudí, ktorí si musia niečo dokazovať kritizovanim, ale tomu sa žiaľ zabrániť nedá. Viem, že si si sa s radosťou podelila o jedlo, ktoré chuti Tvojej rodinke, a určite budú mnohí, ktorých si inšpirovala, nech sa Ti dari:-)
sashan
Mňamka! Ja ju robím s morčacím mletým mäsom a miesto mrkvy nastrúhaný celer.Ale môžem vyskúšať pre zmenu tú mrkvičku.
haji
@45678 (24.2.2020 15:01)
Věřím, že české, moravské slovo sekaná, které jsem použila hore v komente, nebylo rozbuškou. Dobrá, fašírka v celku je výborná jak názvem, tak chutí!
kvakac
Dobrá mňamka ja by som si veru dal, len aby bola u mňa na tanieri, alebo na chlebe s kyslou uhorkou.
evanaaa
Môj rozdiel medzi fašírkou a sekanou je v tom, že do sekanej - alebo ak chcete, fašírky vcelku, nedávam pečivo, a plním ju....kým do fašíriek sa môže pečivo dať, ale zaujímavé je, že chute oboch sa líšia.....
malenik
@buster (24.2.2020 14:02)

Mne je to jedno, ci fašírka, ci sekaná, hlavne že sú plné brušká ☺
To všetky recepty na Vareche na Pečené faširky v celku okomentujete, ze ide o sekanú?
malenik
@45678 (24.2.2020 15:07)

Ďakujem vam za milý komentár, aj vysvetlivky k jedlám z mleteho mäsa ☺
Takýto komentár ma veru nevyhodi z miery, a ak budem zas niečo dobré variť a nenájdem tu rovnaký recept, rada zas on s vami podelim ☺
malenik
@sashan (24.2.2020 16:07)

Tak to je super tip zas pre mna, zeler ma nenapadlo tam nastruhat, vidite, nabudúce zas ja skusim so zelerom, dakujem za tip a za komentár ☺
malenik
@evanaaa (24.2.2020 18:43)

Ďakujem za komentár, u nás je to stále fašírka, či v celku, ci plnená vajickom alebo hocičím, alebo vyprážané, dajú sa jest na teplo aj na studeno, so zemiakmi, s prívarkom či samotné ☺☺☺
1x dpm
jajawa
Dobry den, chcem sa len opytat ako ste sa zbavili nadbytocneho oleja a vody v mise? Jednoducho ste to vyliali? Dakujem za odpoved
malenik
@jajawa (29.1.2021 16:49)
Prepáčte, že ragujem dooooooooooosť neskoro :-)
Nič som nevylievala, nič nadbytočné tam nebolo. Voda sa odparila a kto chcel si s výpekom polial zemiačky. Fašírka neplávala v oleji, ak ste si tak mysleli.
malenik
@vikimom (15.2.2023 17:33)

Wow, dakujem za komentar aj s fotkou👌 velmi ma tesi ze vam podla mojho receptu chutilo🤗 juuuu❤️




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia