Fašiangové šišky

Autor receptu: smorny

40ks
porcií
60-90 minút
príprava
3-5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Všetky ingrediencie zmiešame hneď na začiatku v miske, mlieko by malo byť vlažné, nepoužívať studené, cesto by inak nevykynulo. Najlepšie je cesto vyhnietiť mixérom.
  2. Cesto necháme zakryté suchou handrou 30minút aj viac odpočínať na teplom mieste kým nevykynie.
  3. Cesto vylejeme na dopredu múkou posypanú dosku, cesto bude redšie, pripomínať pavučinu, ale to je tak v poriadku. Vyvalkáme na 2-2,5centimetrovú masu. Cesto potom posypeme opäť z hora múkou a môžeme ho začať pohárom vykrojovať. Do vykrojeného cesta spravíme palcom hore dieru (sem po upečení nacápame džem) a necháme ho ešte 10-15minút stáť.
  4. Do hrnca dáme zohriať bravčovú masť alebo podľa chuti slnečnicový rafinovaný olej v takom množstve aby vňom šišky plávali. Prvá várka musí byť pri smažení prikrytá pokrievkou. Šišky sa do masti vkladajú vrchnou časťou smerom dolu. Ostatné várky už pri pečení prikryté byť nemusia.
  5. Šišky podberačkou vyložíme keď sú zlatisté a uložíme ich na servítky aby nasali prebytočnú masť/olej. Do dier môžeme lyžičkou naložiť džem podľa lubovôle, šišky posypať práškovým cukrom a nechať pred konzumáciou trochu ochladiť. Dobrú chuť.