Fašiangové šišky

smorny - fotkasmorny, 19. januára 2015
40ks
porcií
60-90 minút
príprava
3-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kocka
600 ml
250 ml
1 čl
2 čl
4 ks
50 ml
cca. 1 kg




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie zmiešame hneď na začiatku v miske, mlieko by malo byť vlažné, nepoužívať studené, cesto by inak nevykynulo. Najlepšie je cesto vyhnietiť mixérom.

  2. 2

    Cesto necháme zakryté suchou handrou 30minút aj viac odpočínať na teplom mieste kým nevykynie.

  3. 3

    Cesto vylejeme na dopredu múkou posypanú dosku, cesto bude redšie, pripomínať pavučinu, ale to je tak v poriadku. Vyvalkáme na 2-2,5centimetrovú masu. Cesto potom posypeme opäť z hora múkou a môžeme ho začať pohárom vykrojovať. Do vykrojeného cesta spravíme palcom hore dieru (sem po upečení nacápame džem) a necháme ho ešte 10-15minút stáť.

  4. 4

    Do hrnca dáme zohriať bravčovú masť alebo podľa chuti slnečnicový rafinovaný olej v takom množstve aby vňom šišky plávali. Prvá várka musí byť pri smažení prikrytá pokrievkou. Šišky sa do masti vkladajú vrchnou časťou smerom dolu. Ostatné várky už pri pečení prikryté byť nemusia.

  5. 5

    Šišky podberačkou vyložíme keď sú zlatisté a uložíme ich na servítky aby nasali prebytočnú masť/olej. Do dier môžeme lyžičkou naložiť džem podľa lubovôle, šišky posypať práškovým cukrom a nechať pred konzumáciou trochu ochladiť. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

jozka2
Podla ingred.tvoje sisky musia byt velmi nadychane,len sa chcem spytat ci edavas ziaden rum aby nesali olej.5
k599
Šišky vyzerajú veľmi dobre @smorny , len som sa dozvedel novinku od @jozka2. To keď sa šišky nasajú rumom, už im olej nechutí? To ma teda ešte nenapadlo, ale fakt je, že keď sa mi stalo, že som sa nasal rumom, nemal som už aj tri dni na nič chuť.
evanaaa
Je zvykom dávať do cesta na šišky ( fánky) rum, či zo spomínaných dôvodov ale aj pre chuť, sú tak lepšie.
jozka2
K599,veeelmi si ma pobavil,len prosim ta ak sa nasajes rumom neskusaj vliezt do horuceho oleja.Do sisiek sa dava rum od pradavna aby nesali olej,ale ty to nemozes vediet,lebo nevaris,ty len papkas a pre zmenu od sisiek potom nasavas.
smorny
@k599 tieto sisky vobec nie su opite od masti neviem ci z dovodu pridanej slahacky ale su skvele ja ich dam aj zamrazit a su pri ohriati velmi dobre
k599
@smorny ja Ti verím, že Tvoje šišky sú výborné a nie sú opité od masti. To tu len @jozka2 niečo o opitých šiškách splietala :-))
jozka2
smorny,k tvojim siskam je tazko sa vyjadrit ci nasali-nenasali olej,lebo si nepridala ziaden obrazok ak si ich piekla,preto si myslim,ze podla toho aj diskusia vyzera tak ako vyzera.Ja som sa ta iba opytala ci nedavas rum.Myslela som,ze si to vypadlo z receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia