Farro šalát fotorecept

babav - fotkababav, 30. mája 2015
Farro šalát (fotorecept)
Foto: babav

Farro je znama obilnina v talianskej kuchyni a v poslednej dobe je velmi popularna aj v zdravej vyzive, v cerstvych salatoch.Ponukam vam Zobraziť celý popisFarro je znama obilnina v talianskej kuchyni a v poslednej dobe je velmi popularna aj v zdravej vyzive, v cerstvych salatoch.Ponukam vam recept na farro salat s orechovym pestom , baby kelom a paradajkami.

4-6
porcie
10-15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 šálky
2 šálky
1 šálka
1 šálka
4-5 strúčiky
1/4 šálky
1/3 šálky
z 1 citróna
1 čl
2 šálky
1 šálka
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pouzila som tieto suroviny.

    Farro šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Suche farro.

    Farro šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    2 salky farro v 4 salkach vody som varila 20 minut ,zvysnu vodu so precedila.

    Farro šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pesto som pouzila mladu arugulu , bazalku , cesnak, vlasske orechy a koru z citrona.

    Farro šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Olivovy olej ,stavu z citrona, sol a cierne korenie.

    Farro šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vo food processore som vsetky ingrediencie vymiesala na pesto.

    Farro šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala k uvarenej obilnine.

    Farro šalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K tomu na polovicky rozkrajane chery rajcinky a mlade listy kelu.

    Farro šalát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Premiesala ,dosolila a salat je hotovy.

    Farro šalát (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyborne chuti sam o sebe s cerstvym pecivom , alebo ako priloha k jedlu.

    Farro šalát (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

andreac
@babav , s ingredienciou farro som sa ešte nestretla. Vo Wikipedii som našla o nej zhruba toto:
Farro je etnobotanický názov odvodený z latinčiny pre skupinu troch druhov pšenice: pšenica špaldová (Triticum špalda), pšenica dvojzrnná (Triticum dicoccum) a pšenica jednozrnná (Triticum monococcum), čo sú typy lúpanej pšenice (pšenice, ktorá nemôže byť vymlátená). Často sa názvom farro označuje špalda. Farro sa predáva sušené a pripravuje sa varením vo vode, kým nie je mäkké, ale stále chrumkavé (niektorí odporúčajú namáčanie cez noc). Používa sa ako prísada do jedál, ako sú šaláty a polievky.
Ak viete viac, podeľte sa s nami :)
frezia68
Zaujímavý recept,ale nie pre mňa,lebo má lepok.Hoci by som rada vyskúšala,lebo pre mňa niečo nové :-)
babav
@andreac , zrejme je to druh psenice , tiez som blizsie vysvetlenie nenasla ,
iba latinsky nazov" triticum aestivum".
viera1
Podľa lat. názvu by to mala byť pšenica potravinárska (letná,forma ozimná).Neviem,či sa to u nás predáva v malom množstve.
babav
Dakujem @methi za zaujimavy a poucny link ,aj tebe @viera1 za recept na zdrave jedlo.Ucime sa cely zivot .....
bubaya
Ja som našla definíciu farro - Triticum Dicoccum po slovensky pšenica dvojzrnná, dvojzrnka. Je to prastará odroda pšenice, ktorú jedli naši predkovia 100 tisíc rokov a nepriberali, nemali celiakiu, cukrovku a veľké bruchá. Bohužiaľ sa z nej genetickou modifikáciu za cca 50 rokov vyvinula dnešná super pšenica. Farro dvojzrnka ale obsahuje viac aminokyselín a minerálov. Na pečenie nie je až taká vhodná, nelepí a nedrží, treba ju miešať s inými múkami, napr špaldovou. Viac sa používa na slad do piva, má výraznú chuť a peknú hnedú farbu.
Je to alternatíva pre tých, ktorí nechcú jesť dnešnú modifikovanú pšenicu, alebo majú alergiu na pšeničnú bielkovinu. Pre celiakikov ale nie je vhodná, tiež obsahuje lepok. Dvojzrnku som videla niekde v slovenskom obchode, ale nespomeniem si že kde. žeby v DMke?
Vďaka za pripomenutie, kedysi som si takéto veci varila, akosi som na to ale zabudla. Musím si ju kúpiť, v Nemecku ju určite budú mať.
katka78
Som z toho jeleň. Takže najprv bola jednozrnka, potom dvojzrnka? Dvojzrnku som zatiaľ nevidela, ale jednozrnku hej. Budem musieť kúpiť a vyskúšať.
bubaya
Katka 78 - Jednozrnka - Triticum monococcum L, potom je Dvojzrnka - Triticum dicoccum, sú predkovia dnešnej pšenice siatej. Čo bolo prvé som sa nedočítala, pre nás asi dvojzrnka, tú pestovali už Rimania a doniesli ju na sever pri kolonizácii Európy.
babav
@katka78 , namiesto kelu odporucam pridat do salatu baby spenat . Kel je tvrdsi , spenat lahsie stravitelny.
rawka
Farro je taliansky vyraz ktory oznacuje 3 druhy povodnych obilnin: jednozrnku, spaldu a dvojzrnku. Tieto potom oznacuje ako farro piccolo, farro grande and farro medio. Na to ,aby ste zistili, o aky druh obilniny sa jedna si skontrolujte v zlozeni taliansky nazov aj s pridavnym menom. Niekedy ale moze ist o zmes vsetkych troch obilnin a vtedy je v zlozeni jednoducho napisane FARRO.

What is Farro?

Farro is an Italian word that encompasses three varieties of heirloom grains: einkorn, spelt and emmer wheat. These are referred to respectively as farro piccolo, farro grande and farro medio. So rather than being a single grain, farro is a collection of three grains and the term farro can refer to any of these three grains.

In a culinary sense, the word “farro” on a menu usually refers to any of these three grains cooked as the whole wheat berry, and left whole. If you’re eating out, and you see “farro” on the menu, be sure to ask what kind of farro the chef is using in the dish. Is it einkorn, spelt or emmer?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia