Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 11. decembra 2016

Dnešný sviatočný predvianočný obed som trošku spestrila s kuracími stehnami na sušených dubákoch na smotane a príloha mrkvové nokerle.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 PL domáca
1 ks
 podľa chuti
 štipka
na špic noža
250 ml 33 %
1 PL
hrsť
1 PL
Na mrkvové nokerle:
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravila som si kuracie stehná z farmy, ktoré som umyla.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Aby sa mi ľahšie s nimi manipulovalo, prekrojila som ich na polovicu a aj preto, lebo sú dosť veľké.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvicu som dala polovicu masti a opiekla som ich zo všetkých strán.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si základ. Na rajnicu som dala zbytok masti, nakrájala som do nej cibuľu, opiekla a pridala som červenú mletú papriku. Všetko som podliala troškou vody a nechala som tento základ povariť 15 min.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do tohto základu som vložila stehná, pridala som horčicu.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kuracie stehná som osolila, okorenila, pridala štipku rasce a potom som podliala troškou vody.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa mäso dusilo, pripravila som si sušené dubáky. Namočila som ich do teplej vody.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K uvarenému mäsu som pridala dubáky i s vodou a nechala povariť.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V smotane som rozmiešala hrubú múku a pridala som k mäsu. Nechala som chvíľu prejsť varom a dochutila som hotové jedlo.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravila som si cesto na mrkvové nokerle. Ešte som ich takto nerobila takže som netušila koľko mrkvy to bude vyžadovať. Doporučujem pridať iba jednu celú mrkvu nastrúhanú na menších dierkach. Pridala som celé vajce a spolu s vodou som urobila cesto.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Sádzala som ich cez dierkavú misu do vriacej vody.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Uvarené nokerle som zcedila, poliala troškou oleja aby sa nezlepili. Sú omnoho chutnejšie, než obyčajné.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A už stačí iba naložiť na taniere. Prajem vám dobrú chuť.

    Farmárske kuracie stehná s hríbami na smotane a mrkvovými nokerlami (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

haji
Dala bych si říct, dušené maso, zajímavá příloha, chutný oběd!
patroveckypitrs
Zas jeden skveli recept. Vyzerá to veľmi chutné. Takéto mám veľmi rád. Od teba pridané maličkosti do receptu a hneď je to ohromná chuťovka. 5*.
sracz
Blahoželám Ti milá @izabella929 aj k chutnému rcp s domácim "šmakom". Takéto kombinácie doslova milujem, aj keď aj pre mňa je strúhaná mrkva v "nokerdliach" novinka! Nevidím dôvod, prečo by som ich podľa Teba, až už budeme môcť a hlavne smieť (he-he), neurobil a spoločnými silami neochutnali!
mesiar50
Gustiózne pripravené stehná a tie chutne vyzerajúce veterníky mi tiež ,,priťahujú"moje oči.♡
Šikovná si veľmi.
ziegelfeld1968
Dá sa to variť aj z obyčajných hypermarketových kuracích stehien alebo len farmárskych? Keď čítam vaše recepty, neustále v nich zdôrazňujete, domáca masť, domáce toto, domáce hento. Nechcem dehonestovať vaše recepty, naopak, ukladám si ich do KK, ale tým neustálym zdôrazňovaním mimohypermarketových produktov mi pripadáte ako bývalá hviezda tejto stránky pani Pusta. Dúfam, že aj tie dubáky boli domáce.
izabella929
@ziegelfeld , aj dubáky sú domáce, keď si ich sama nazbieram v lese , nasuším..vtedy viem, čo jem..dnes je možné kúpiť dubáky i v obchode, ale tie by som iste mala obavu použiť do jedla.-))))prepáč, ale ja nie som PUSTA!!! mať pravú domácu hovädzinu je mať poklad v mrazáku..tak isto ako teraz keď mám kuracinu z farmy, ktorú si sama vyberiem akú chcem a farmár mi ju prinesie už očistenú..no a pokiaľ vieš, čo je domáca zabíjačka a mäso z doma chovaného prasiatka, mal by si aj vedieť, že aký je rozdiel medzi týmto mäsom ,jaternicami, klobásou, bravčovou masťou a oškvarkami a kupenskými..Prajem ti pokoj a lásku do srdiečka a prekrásne Vianoce..)
jang
@Izabella929 (18.12.2016 18:30)

Prepáč, ak nazbieraš dubáky v lese, tak nie sú domáce. Iba ak by si ich nazbierala na svojej záhrade, alebo v skleníku, či v pivnici a ak si ich zasadila, či cieľavedome vypestovala. Inak sú to len lesné hríby ( huby).
@Ziegelfed 1968 má pravdu, mne s tým tiež dosť leziete na nervy. Ako by ste chceli vyvolať u tých čo nemajú možnosť zohnať farmárske výrobky pocit menejcennosti. Proste napíš kuracie stehná. A každý použije také, aké má.
Apropo, už som sa u našich akože “farmárov ” pár krát sekol. Tlačenka bola ráno nejedlá, zelená, ráno kúpený kohút bol popoludní mazlavý a páchol a jeden druh cestoviny bol z dvoch druhov cesta. Takže polovica uvarená a druhá tvrdá a tiež jedna tenšia a druhá hrubšia. A to nespomínam tie kyslé ksichty predavačov... Aj za komunizmu sa vedeli tváriť lepšie.!
jang
A zabudol som sa opýtať prečo by si sa bála použiť dubáky z obchodu?
izabella929
@jang ,kde mám v recepte uvedené že som použila domáce dubáky? Iba 2 roky žijem v bytovke..svoj život predchádzajúci som prežila na dedine a v mäse som si bola sebestačná..chovali sme ošípané,králikov,kurčatá,husi,kačky aj sliepky na vajcia,takže viem akú chuť má domáce mäso..toľko k tomu...krásne Vianoce.-)
jang
@Izabella929 (18.12.2016 20:26)

Dnes o 18.30 hod. si napísala: “ aj dubáky sú domáce keď si ich sama nazbieram v lese...”
Ja som tiež nikde nenapísal že si v recepte uviedla že máš domáce dubáky. A to, že si predtým žila na dedine a poznáš rozdiel,má ako ovplyvniť potencionálnych kuchárov tvojho receptu? To ich má odradiť od zrealizovania? Lebo nemajú dedinské produkty? Veď ideš sama proti sebe. “Uvarte si to, no iba ak máte všetko domáce... ”
jang
A stále si neodpovedala prečo by si nepoužila kupované dubáky.( Ja myslím tie z mrazáku zo supermarketu. Nie od rómskych spoluobčanov.)
sovka62
Ďalšia žabomyšia vojna o ničom, pekné, hlavne s ohľadom na blížiace sa sviatky pokoja. Čo vás irituje? Domáce je domáce, keby som mala možnosť tiež by som uprednostnila, hlavne vlastnoručne dorobené. Keďže nemám, uvarím z kúpeného a nič ma nerozčuľuje. @Ziegelfeld , treba pozerať čo kupuješ a hlavne mať "svojho" farmára, potom sa ti nič podobné nestane.
radox1
predvianocna,nicim nesputana plnohodnotna zabava.mna skor zaujalo,kolko sa macali tie dubaky a kolko varili.o lepe uz radsej pisat nebudem.
1x radox1
izabella929
@radox1 , dubáky som máčala pol roka vopred, už vtedy som vedela, že tento recept pridám na Varechu.sk.a potom som ich ešte varila celý týždeň..vieš, aby som to všetko stihla.-)))))
haji
Předvánoční ničím nespoutaná plnohodnotná zábava. Klobouk dolů, pánové.
Milá Izi, včera jsem vařila obdobu tvého receptu a naprostá spokojenost. Lep používám běžně, neaspiruji na michelinskou hvězdu a tím pádem se za to nestydím. Ještě vyzkouším tvé mrkvové nokerle, včera už na ně nedošlo. Krásný den, milá Izi!!
kukulienka71
Každý zdôrazňuje to, čo pokladá za dôležité, Izka zrejme domáce produkty. A čo sa týka dubákov, jasné, že domáce byť nemôžu (len ak by rástli vo vlastnom lese), Izka pokladá za domáce aj suroviny, ktoré si sama nazbiera a nie kúpi v obchode, to dáva logiku.
Zvolila by som síce iný postup a nerada vidím na tanieri stehná s kožou (okrem pečených), ale mrkvové halušky sa mi páčia.
A čo sa týka klonov typu @jang , stačí si pozrieť pár jej komentárov, nedávno ešte bola žena, neviem, či sa dala preoperovať na muža, alebo nevie v tom množstve vlastných nickov, ktorý je ženského a ktorý mužského rodu...každopádne je to človek na Vareche varený - pečený, rozhľadený s výbornými vyjadrovacími schopnosťami a z toho mne osobne vychádza len jeden:-) Zábava ako pre koho:-(
izabella929
@kukulienka71 , to sme dobre dopadli, keď tu človek musí zverejňovať aj reštitúcie a že k môjmu vinohradu patril i celý les nad ním a teda i tie nešťastné sporné dubáky boli tiež moje z môjho lesa..a k tej koži toľko, nemáš ju asi rada, ale ja áno/aj keď/ už radšej nič.. ešte do nedávna som mala ovocie, zeleninu a všetky produkty domáce mnou dopestované/stačí kuk na link/ plody môjho snaženia/..viem o koho sa jedná a veľmi ma toto prekvapilo, lebo ten slovosled sa nedá s nikým zmýliť.. je mi to jedno či je to žena, alebo preoperovaný muž...nikdy som tu nikomu neublížila a keď mám svoje produkty domáce, nech vám to nelezie na nervy však@jang.. ) tu je škoda niečo pridávať, lebo už chvíľu to sledujem, že to nemá žiadny zmysel...ďakujem ti komentár, ktorý ma potešil aj zarmútil..veľká škoda skvelej Varechy.sk.
radox1
ale no tak,trochu zabavy v predvianocnych zhonoch nezaskodi,mna pobavili domace dubaky.kedze mäso sa robilo 45.minut,chcel som vediet kolko sa dubaky dusili,ked len v prebehu dusenia sa zacali macat vo vode,pricom je potrebna aspon hodina,aby sa dobre nabopnali.nechapem co ma spolocneho lep a michelin.
kukulienka71
@Izabella929 (19.12.2016 11:58)

ale, prosím ťa, hádam sa nenecháš odradiť;-) pozri, koľkokrát ma tu popravovali a som tu...ty si silná žena, máš šikovné ruky, veľa krásnych receptov a veľa obdivovateľov.
ziegelfeld1968
@Jang (18.12.2016 19:35)
Mám presne taký istý pocit a preto som to pani "domácej" aj tak napísal. Ona si asi myslí, že iní nemajú prístup k farmárskym a domácim produktom a ona je "in" a my panelákoví konzumenti podradných potravinárskych produktov niekde z hypermarketu.

izabella929
@ziegelfeld1968 , tak schválne mi záviď ! dnes čakám na neho, prinesie mi 60 vajec a 2 kurčatá očistené, vypitvané..a polož si otázku, asi prečo je ku mne taký láskavý...maj nádherné sny..)kto z nás je lásklavejší...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia