Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Tieto tri zeleninové krémové polievky, avokádová, kukuricová a paradajková sa uplatnia rovnako dobre ako teplé i studené predjedlo, podávať ich možno samostatne i v trojici.

6 malých
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr pripravíme avokádový krém.Cibuľu, cesnak a zemiak pokrájame a dáme variť do približne 300ml vody, tak, aby boli ponorené, ale vej neplávali. Prisolíme. Medzitým očistíme avokáda, pokvapkáme ich šťavou z jednej limetky (môžme dať trochu menej, aby kyslá chuť neprevažovala).
  2. Keď sú cibuľa, cesnak a zemiak uvarené, spolu s avokádami ich dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich spolu rozmixujeme. Vznikne krém, ktorý ak je príliš hustý, zriedime trochou prevarenej vody.
  3. Hotový avokádový krém dochutíme soľou, čiernym korením a pár kvapkami olivového oleja. Na panvici urobíme z prepeličích vajíčok volské oká, vychladnutý krém naložíme do misky, ozdobíme prepeličím vajíčkom a môžeme podávať. Možeme ozdobiť i petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. V pôvodnom recepte by sa na záver do horúceho krému mali pridať 2 surové žĺtky, ja som nedala.
  4. Všetky suroviny na kukuricový krém si pripravíme na doštičku. Cibuľu, cesnak a papriku pokrájame na kúsky. Na oleji opražíme korenie colombo, keď začne voňať, pridáme zeleninu a chvíľu dusíme.
  5. Keď je zelenina makká, pridáme kukuricu, podlejeme 300ml vody, prikryjeme a prikryté dusíme približne 20 minút.
  6. Keď sú všetky zložky krému mäkké, pridáme sladkú smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom na krémovitú hmotu.
  7. Vychladnutý krém naplmíme do servírovacích misiek, ozdobíme upraženými kúskami slaniny a paprikou z Espeletu.
  8. Pripravíme si suroviny na paradajkový krém. Ja som tentoraz použila paradajkovú passatu, ak máme čerstvé paradajky, obaríme ich vo vriacej vode, ošúpeme a zbavíme zrniečok.
  9. Pokrájanú šalotku, zázvor a dužinu ctrónovej trávy podusíme na oleji dosklovita.
  10. Pridáme paradajkovú passatu, cukor, kokosovú smotanu a vodu a prikryté varíme približne 20 minút.
  11. Uvarený krém rozmixujeme ponorným mixérom, dosolíme, dokoreníme, rozdelíme do servírovacích mištičiek,ozdobíme zelenými lístkami bazalky a môžeme podávať.
  12. všetky tieto krémy možno podávať samostatne ako polievky, vtedy použijeme viac surovín (približne dvojnásobné množstvo), alebo spolu v malých dávkach, cca 75 ml v každej mištičke. Avokádový krém možno dochutiť aj koriandrovou vňaťou či pažítkou.
  13. Podávala som s vynikajúcimi rozmarínovými keksami, ktoré som pripravila podľa tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninova-terina-bryndzove-gulky-a-rozmarino/21830-recept.html.
  14. (Kúsok keksíka vidieť na fotografii v ľavom hornom rohu). Keďže mi odvčera zostal avokádový krém (bolo ho najviac), na dve porcie polievky to však bolo málo, zaimprovizovala som: v troche vody som uvarila ešte jeden väčší zemiak spolu s bielou časťou stredne veľkého póru, rozmixovala spolu s krémom odvčera, dosolila a prichutila nasekanou koriandrovou vňaťou, ktorú som našla pri upratovaní mrazničky a výsledok je tu.
  15. Naozaj sme si pochutili. Myslím, že nabudúce budem robiť avokádový krém nateplo práve takto.