Fantastické mäkké domáce pečivo

Autor receptu: yyyyanula

Dlho som hľadala recept na dobré domáce pečivo, ktoré je mäkké a krásne nadýchané. Potom ma napadlo, že vyskúšam upiecť pečivo z cesta, ktoré používam na pečené buchty. Výsledok ma milo prekvapil a tomuto receptu ostanem verná :)

60 minút
príprava
30 minút
na 200, 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky si navážime hladkú a polohrubú múku, pridáme soľ a sódu bikarbónu. Urobíme si kvások a to tak, že v pohári zohrejeme mlieko, aby nebolo horúce, primiešame lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Kým kvások trošku nafučí, roztopíme si maslo.
  2. Do misky vlejeme mlieko, maslo aj kvások a vymiesime nelepivé cesto. Trošku pomúčime zospodku aj zvrchu.
  3. Prikryjeme utierkou, môžeme podložiť teplou vodou, aby cesto rýchlejšie vykyslo a necháme kysnúť, cca hodinu, ja ho počas kysnutia ešte raz premiesim.
  4. Takto krásne vykysnuté cesto vytvarujeme do žemličiek, pleteniek, rohlíkov, komu sa ako páči, môžeme posypať sušeným cesnakom, makom, rascou, prípadne ten cesnak alebo rascu vmiesiť do cesta. Na obrázku sú 100 gramové "es-ká" posypané cesnakom a 70 gramové žemle, v ktorých je vmiesená rasca.
  5. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov. Poukladáme na olejom vymastený plech, nechávame aspoň 1 centimetrové medzery, lebo cesto ešte v rúre naberie objem. Keď je rúra pripravená, vložíme do nej pečivo, stiahneme teplotu na 200 stupňov a takto pečieme 15 minút, vytiahneme plech, pečivo potrieme vlažným mliekom a pečieme ešte 10 minút na 180 °C. Ešte raz potrieme mliekom a už iba na chvíľočku (3-4 minúty) vložíme do rúry. Každá rúra pečie inak, musíte si to odsledovať, aby cesto nebolo surové, alebo spečené. Ja pečiem v teplovzdušnej elektrickej rúre na programe "chlieb".
  6. Pečivo je hotové a dúfam, že Vám bude chutiť rovnako, ako nám doma. Je naozaj výborné a mäkučké :)