Fánikin kabáč alebo Oravský slaninový chlieb

lekorica - fotkalekorica, 19. júla 2016
Fánikin kabáč alebo Oravský slaninový chlieb
Foto: lekorica

Recept na tento slaninový chlebík som dostala od mojej svokry. Vždy ho pečiem z dvojitej dávky, lebo záhadne a rýchlo mizne.

16
porcií
100 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
3 - 4 menšie ks
1 ks
1 ks
125 ml
125 ml
1/2 ČL
2 ČL
1 ČL
150 - 200 g




Postup

  1. 1

    Múku, soľ, cukor, rascu a droždie premiešame nasucho. Pridáme zemiaky, vajce, mlieko a vodu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme podkysnúť cca 35 - 45 minút.

    Fánikin kabáč alebo Oravský slaninový chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Rúru si predhrejeme na 200 °C. Vymastíme si plech o priemere 25 cm krát 35 cm. Vykysnuté cesto vylejeme do vymasteného plechu a pomúčenými rukami ho po celej ploche rovnomerne rozťapkáme. Na vrch chleba poukladáme nakrájanú slaninku.

    Fánikin kabáč alebo Oravský slaninový chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme na 200 °C cca 40 - 45 minút. Po vybratí z rúry, necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

izabella929
Skvelé.-) Už i ja pečiem doma chlieb.Nedávno som do neho zapracovala škvarky a bol jedinečný.Možno najbližšie bude aj slanina, ale domáca. Skvelý chlebík.-)
haji
Hm, to je dobrota jistá - zvláště když záhadne mizne!
lekorica
Ďakujem vám všetkým krásne. @Izabella929 Tiež doma pekávam kváskový chlebík, ale manžel bol na tomto odchovaný, tak z času načas mu urobím radosť. :-) @Haji nestihne poriadne ani vychladnúť a polovica je fuč. :-) Keď sa opýtam, kto to odjedol, nikto nič nevidel, ani nepočul. :-D

ancicka
Pekný ho máš,ja takéto slané chlebové koláče robievam k hustým polievkam.
aroooo
@Izabella929 (19.7.2016 15:15)

@Izka , ako malá som chodila k starej susede keď piekla chlieb. Z vykysnutého chlebového cesta odobrala trochu, zamiešala doň domácu údenú klobásu, rozprestrela na pekáč a upiekla. To bola bašta, voňal čerstvým chlebom, klobásou, chrumkal..... Pre mňa ako malú ho pomenovala " Muchový chleba" no nevedela som sa ho dojesť...
nyja
Mňáám! Toto som už dávno nerobila. Voláme to posúch. Myslím, že by to mohla byť taká slovenská obdoba talianskej focaccie. Niekedy na povrch napatlám bryndzu so smotanou a vajíčkami, môže byť aj opečená klobása alebo cibuľa. Obrovská mňamina :-D No a tá domáca slanina tam...mmm de luxe! Idem hviezdičkovať :-)
danda3
Úžasný chlebík či kabáč, robím bryndzové osúchy alebo len cibuľové, ale Tvoj tiež príde na rad.
kukulienka71
asi pred dvomi týždňami som piekla posúch na dlhú cestu, cesto robím tenšie, navrchu slaninka, cibuľa a smotana, tak si mi pripomenula výbornú chuť. Páči sa mi nielen výzorom a zložením ale aj názvom:-)
lekorica
@Kukulienka71 (21.7.2016 23:06) veru aj ja pekávam cibuľák, vlastne na toto cesto môžeš napatlať čokoľvek. Vždy to bude dobré. :-) @Danda3 @Nyja ďakujem vám všetkým krásne.