Famózny koláč

alexandra11 - bez fotkyalexandra11, 9. februára 2017
12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
200 g
2 ks
200 g
2 PL
2 ČL
2 ČL
Orechová zmes:
350 g (vlašské, lieskové)
80 g
120 g
3 PL
Krém:
300 ml
1,5 PL
1,5 PL
100 g
250 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Ako prvé si urobíme krém. Mlieko, Solamyl, múku a cukor privedieme do varu a miešame do zhustnutia. Kašu necháme vychladnúť.

  2. 2

    Na doske si vypracujeme cesto a rozdelíme na 2 časti, ktoré si vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Vyvaľkané cesto si dáme na obrátený plech vystlaný papierom na pečenie.

  3. 3

    Pripravíme si orechovú zmes. Nadrobno nasekané orechy spolu s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu a necháme všetko speniť dozlatista. POZOR!!! aby vám to nezhorklo. Ja to nechávam tak 4 minútky.

  4. 4

    Ešte horúcu zmes rozotrieme na jeden surový plát a dáme piecť na 180 °C 12-15 minút. Potom upečieme aj druhý plát dozlatista. Necháme oba pláty vychladnúť.

  5. 5

    Kaša nám medzitým vychladla a môžeme urobiť krém. Vymiešame si maslo a pomalý pridávame kašu a nakoniec pridáme rum (nedávam celých 100 ml). Keď nám pláty vychladli, spodný pokvapkáme zvyšným rumom a potrieme krémom. Prikryjeme druhým plátom s orechovou zmesou a dáme odležať na chladné miesto do druhého dňa. Potom nakrájame na rezy.

Diskusia k receptu

sovka62
Naozaj famózny. Piekla som niekoľko ráz podľa receptu, ktorý pridala @mmmiriam :
 varecha.pravda.sk/recepty/-orechovy-kolac/32837-recept.ht...

Cestá si vyvaľkám na papieri na pečenie presne podľa veľkosti plechu, takže mi neostávajú nerovné okraje a po prvom vyskúšaní som zmenila aj recept na krém, nepoužívam puding. Kašu na plnku varím z pol litra mlieka a 70 g hrubej múky a rovno do nej pridám aj cukor. Potom už len vymiešam s maslom. Taká plnka nám chutí viac, ak chceš, vyskúšaj.
sovka62
No vidíš, v@kulienka , ako sa sem vracia, ani sa nečudujem, je naozaj famózny, veľmi chutný, úhľadný a je ho dosť aj pre väčšiu spoločnosť. A s tou múkovou plnkou je ešte lepší. Pečiem ho rada.
mamamaria1
Dobrý, ale: do plnky nedávam rum, ale citrónovú šťavu. Koláč je potom osviežujúci. Pečiem ho vždy týždeň pred Vianocami a potom je skvelý a mäkký. A nikdy ho nepečiem na papieri, ale plech len jemne posypem hrubou múkou




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia