Falošný španielsky vtáčik (fotorecept)

Autor receptu: alexandra20

Hovädzie mäso je zdĺhavé na prípravu a mne osobne ani tak nechutí, takže španielskeho vtáčika pripravujem z bravčového mäsa a nerobím rolky, ale pokrájam mäsko na kocky, je to oveľa rýchlejšie hotové. Pravideľne má u nás na stole miesto.

5-6
porcií
15 minút
príprava
90-100 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Naposledy som použila brav. stehno, ale robievam ho aj z pliecka. Záleží podla toho, čo máte po ruke alebo čo máte radšej. Mäsko som si umyla, očistila, nakrájala na kocky a dala do misky kde som pridala soľ, čierne korenie (ale nie vela, radšej dokoreniť na záver, ako by ho malo byť vela) a horčicu, aby bolo všetko mäsko pekne obalené. Všetko spolu zmiešam a pridám ešte hladkú múku asi 2 lyžice a znovu pomiešam.
  2. Na masti osmažím mäsko, aby sa zatiahlo.
  3. Vyberiem mäsko a do výpeku (ak je ho málo ešte pridám masť), dám cibuľku nakrájanú na kocky, osmažím do sklovita.
  4. Do cibuľky pridám červenú papriku, asi jednu lyžičku - urobí peknú farbu aj chuť. Krátko osmahnem pozor, aby sa nespálila, pridám mäsko a premiešam.
  5. Vodu si zohrejem v rýchlovarnej kanvici, zalejem mäsko asi 1 litrom vody, poriadne pomiešam, zakryjem pokrievkou a nechám dusiť. Treba dať dosť vody na začiatku, aby bolo dosť šťavy, lebo neskorším dolievaním sa stratí chuť, kedže priateľ má rád veľa šťavy, tak jej dávam viac.
  6. Medzitým, ako sa mäsko dusí, si pripravím ostatné ingrediencie. Uhorky a párok pokrájam na drobno a vajíčka pretlačím cez sitko.
  7. Priebežne miešam. Dusím asi hodinku a pol, ale môže byť aj kratšie záleží od mäska. Keď je mäsko mäkké, pridám vajíčka, uhorky a párok. Povarím ešte asi 10 minút. Na záver pridám ešte lyžičku horčice poriadne premiešam a dochutím ešte soľou a čiernym korením, ak je to potrebné. Mne na záver už nič nechýba, tak nezvyknem dochucovať. Podávam s ryžou. Dobrú chuť.