Falošný brusnicový kompót fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 11. augusta 2011
Falošný brusnicový kompót (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept mám asi 25 rokov.Som rada,že som ho získala od priateľky Zdenky.Robievam ho každý rok. Várka,ktorá je v popise mi stačí na Zobraziť celý popisTento recept mám asi 25 rokov.Som rada,že som ho získala od priateľky Zdenky.Robievam ho každý rok. Várka,ktorá je v popise mi stačí na celý rok.Je to vlastne chutná sladká pochutina k mäsku. Už som ho plánovala uverejniť skôr,no nevyšlo mi to.Preto že ja záhradu nemám a som odkázaná na nákup akej koľvek zeleniny a ovocia.Tak ho chytro ponúkam.Možno ešte niektoré stihnete. Ja som ho robila dnes.

6O minút
príprava

Suroviny

3 kg
2 kg
balíček
2 lyžičky
5-6 kusov tvrdšie
2 balíčky ,želir fix




Postup

  1. 1

    Obraté ríbezle očistíme od stopiek.Umyjeme ich.Hrušky ošúpeme zo šupky, rozdelíme na štvrťky.Vykrojíme jaderník a postrúhame na hrubšom strúhadle.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do čistých ríbezlí vsypeme postrúhané hrušky.Celú škoricu si nalámeme,alebo podrvíme.Pridáme ku hruškám a ríbezliam.Zasypeme 2 kg cukru.Premiešame.Všetko necháme asi 1 hodinu odpočívať.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa cukor čiastočne rozpustí preložíme nádobu na sporák.Budeme ríbezle ohrievať,/nesmú vrieť!!!!! Asi do teploty 50-60 stupňov.Trvá to asi 25 minút.Vtedy by mal byť cukor rozpustený a utvorí sa chutný sirup.Do takejto zmesi,pridáme 2 kávové lyžičky práškovej škorice.Zamiešame.Zmes je pripravená na naloženie do pohárov.Poháre musia byť suché a čisté.Radšej menšie. Ríbezle naberáme z vrchu lyžicou a tak ich vkladáme do pohárov.Nakoniec pridáme trochu zo sirupu v ktorom sa varili.Ale ozaj len trochu.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pokračujeme do pozbierania hustej várky.Zvyšok precedíme a zo sita vyberieme posledné ríbezle.Zostane nám asi 1l-1,5 litra kvalitnej hustej šťavy v ktorej boli ríbezle a hrušky.Šťavu precedíme a a dáme variť do hrnca,do ktorého vsypeme gel fix,na zahustenie.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzi tým si dám do rúry sterilizovať ríbezle na 180 stupňov na 15 minút./Sterilizujem na hlbšom plechu a vo vode asi 4 cm vysoko./ Medzi tým mi začína vrieť šťava zo zahusťovačom.Musí vrieť 5 minút.Po tom ju stiahnem z ohňa a vymiešam ,aby som zlikvidovala penu.Takto horúci rôsol,lebo to nie je lekvár,nalievam do fľaštičiek.Je to pochutina,ktorú používam na natieranie koláčov a zákuskov.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vysterilizovaní ríbezli,fľaše pootáčam,aby som mala istotu,že fľašky sú dobre uzavreté. Pri prvej konzumácii,pochopíte,že nie ríbezle ,ale naozajsné brusnice papkáte.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rôsol a falošné brusnice.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A potom už len servírovať na chutnom obede.Divina na smotane.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

danculka
Super,ale tento rok to už robiť nebudem,nemám ríbezle:)))))ukladám do KK
akeber
kráááásny receptík ukladám aj keď u nás je už dávno po ríbezľach zíde sa v budúci rok
vierik
@ tatranka krásny receptík,len neviem či sú ešte ríbezle,ale si ho ukladám určite ho urobím aj keď možno až na rok....:-)
marcy
je dôvod kúpiť odrodu ríbezlí,ktoré dozrievajú v jeseni :)))
pivonka
Veľmi špecifický recept a mne sa páči, ríbezle pestujem. Problém bude asi s hruškami, tie dozrievajú neskôr. Použila si kupované z dovozu? Recept samozrejme zakladám.
tatranka
Dievčatá,ríbezle sú oberané dnes.Pod Tatrami je to tak.Hrušky som kúpila v Kauflande,dovozové.Naše neboli.
Mrzí ma,že sa mi recept nepodarilo vložiť skôr.Nemala by som preň žiaden fotopostup.
No hádam nevadí,na rok,akoby ste našli.
ola111
Výborný recept,ukladám,musí si rok počkať,nevadí,o to bude vzácnejší.
marianna76
Krásne, ale fajn, veď niektorým u Vás pod Tatrami sa hodí aj teraz. Ja som robila už druhý krát tú nutelu, tento raz z bielych tekvíc a hneď dvojitú dávku.
dorisa
Super, krásny recept. Ja mám ríbezle rada pre ich úžasnú chuť. K mäsu ja nepodávam tekéto ovocné dochucovadla, ani omáčky. Nemá mi to kto jesť:(
sonulienka
Vinikajúci recept ukladám si ho, ja kupujem brusnicový kompót keď grilujem syr encián je to výborné a k tomu nakrájam jarnú ciboľku nemá to chybu.Ďakujem za receptík ako vždy výborné od Teba.
chillypapricka
Martuška, niečo fantastiko, fakt to nemá chybu. Tento rok to už nestihnem ale na budúci na sto pro vyskúšam, díky za výborný receptík. Ty si proste kúzelníčka:-)
smorko
Výborný recept ukladám do KK.Ďakujem...
babi
Martuška peknučký receptík, odkladám. Ja som zvykla ríbezle robiť len tak, že ich priamo vo flaške presýpam kr. cukrom , potrasiem,aby sadli a tak až do plna, nechám postáť ,ak treba dosypem, zatvorím a sterilizujem. je to tiež veľmi chutné ako náhrada brusnic. Toto tvoje je ale zaujímavé, musím vyskúšať
Potom tie kúsky cele škorice vyberieš? to som nepostrehla.
tatranka
@babi tie kúsky škorice zostávajú.Tak ako ty robíš ríbezle,tak ja robím pravé brusnice.
tetuska
no jasné, pravé brusnice sú lepšie, ja robievam podobný recept, ale len z ríbezlí a zalievam ich nakoniec rumom, to je dobrôtka, až budem mať trocha viac času, popíšem...
gittka
ja som prvýkrát jedla brusnice s hruškami vlani na jesen v Rožňave a velmi my chutili.keby som mala tento recept ked my dozrievajú ríbezle,určite by už boli pohariky na poličke v špajzke...určite skvelá chuť,ako všetko od teba... @tatranka ...
helca103
Už nie sú ríbezle , už len na budúci rok vyskúšam, chuť môže byt úžasná
olga42
Srdečne ďakujem za výborný recept budem do robit na rok.
cistinka
Presne tento recept mám odskúšaný....je to fakt lahôdka (hlavne k sviečkovej)
zdezda
To je úžasné, tatranka, krásny recept, ešte som takýto nevidela, skláňam varechu :-)
tatranka
Veľmi ma tešia vaše komentáriky.No je mi veľmi ľúto,že som nemala možnosť uviesť tento recept v čase dozrievania ríbezlí.
Ja sama mám tento recept veľmi rada a ako píšem robím ho bez prestávky každý rok ako som ho spoznala a získala.
remcula
Bože, jsem myslela, že ani nedoroluji až dolů!! :-)) Nádherný recept, super inspirace!
tati2008
Ja zase robim podobne,ale namiesto hrusiek davam nastruhanu mrkvu.
marta5
Máš skvelé recepty, určite vyskúšam na budúci rok,si jednička s hviezdičkou.
marienka44
@Tatranka ,ja takmer vsetky kompoty sterilizujem v steril. hrnci 20 min. pri 80 stupnov. Ty si sterilizovala az pri 180 stupnov. Nie je to vysoka teplota na tie ribezle? Recept ukladam do KK.
tatranka
@marienka44 neboj sa moja.Tie poháre sú vlastne len teplé keď ich vkladám na sterilizáciu.Preto že kým som ich naplnila uzavrela schladli.Ja ich potrebujem rozohriať,aby som vytlačila vzduch z nútra.A za tých 15 minút sa akurát zohrejú do horúca. Nesmú zvrieť.A to za tú dobu sa nestane.Neboj!!!
frezia68
Je to jeden z najlepších receptov,nepoznala som a vyskúšam o rok,akosi som ho prehliadla,lebo nechodím pravidelne.Tie staré recepty sú unikátne a krásne,zrozumiteľné spracovanie,aj fotky,ako vždy :-)))
elen52
Robila som tiež podobne ríbezle, je to výborné /ale gel fix nie je nutný/
garanco
Výborný recept- ako vždy od Teba, ukladám do kk, dúfam, že na budúci rok naň nezabudnem
tatranka
elen52 pred tým som robila aj bez gel fixu.Jednoducho ešte nebol.No od kedy jestvujú zahusťovadlá,dávam ho,pretože ríbezle získajú ohromnú želatinovú kozistenciu a zároveň mám ohromný lekvárový rôsol.Tak mi zostávala šťava,ktorá nemala také praktické použitie,ako rôsol.
anaska
@tatranka , škoda že som tento tvoj recept nevidela v čase zavárania ríbezlí. Nič to, je pripravený na budúci rok, vďaka zaň.
sovka62
Veľmi zaujímavé. Po brusnice sa nedostanem, tak toto bude dobrá náhrada. Ríbezle nám rastú v záhrade, tak o rok vyskúšam.
mariaklara
Práve mi dozrievajú, vyskúšam, vďaka za pripomenutie, vlani som ho čítala už po zbere.
danculka
No ešte že si sa prebrala,pretože ja už mám skoro po nich,ale mám neskoršiu odrodu a tá bude na budúci týždeň akurát,veľmi pekne ´dakujem?Ja viem,že u vás je to o niečo neskôr,ale bola som v utorok v Levoči a horúce,ako na dolniakoch ha,ha,ha...
garanco
Veľmi vhodne si recept pripomenula. Ríbezle už koncom týždňa oberiem, dám do mrazničky aspoň pol dávky - viac ich nebude- a tam počkajú na hrušky, potom z nich budú brusnice:-)))
cinkla
Aj mne sa tento recept paci. Zda sa mi vyborny.
Vedela som, ze sa k brusniciam t,r, dostanem tazko, tak som ich nahradila ciernymi ribezlami. Mam dobry parny odstavovac, tak som z nich urobila stavu a odstavene ribezle som nechala prevriet s cukrom a nalozila som ich ako marmeladu.Teda bez sterilizovania s postavenim na vrchnacik. Reku, budu do poloviciek kompotovanych marhul tiez k mäsku. Som na ne zvedava. Hlavne ako budu reagovat moji mali vnuci, ktori uz brusnice poznaju tiez a maju tak radi.
tatranka
@cinkla páči sa mi,ako si si poradila.Určite to bude dobrá chuťovka k jedlu-mäsku.Bude to aj dekoratívne pekné.Viem si predstaviť v oranžových marhulkách, tmavá ríbezlová marmeláda.Škoda že si to nedala ako recept na Varechu.Možno na rok.
marijanka712
No dievčatá, že čítam tieto komentáre ináč by mi tento super recept unikol aj mne dozrievajú ribizle i ked ich nie je toľko ako po iné roky , ale rozumne to musím zadeliť , lebo tie brusnice sú čoraz drahšie a na vyšše je problém k ním sa dostať naši spoluobčania ich vyzbierajú ešte zelené a potom sô nekvalitné.... ja záváram brusnice tak isto ako ty@tatranka si robila tieto ribizle, ale posledné roky dávam miesto hrušiek jablká a tak isto sa mi to osvädčilo ako zahusťovadlo a chutí nám to. velký rozdiel v tom nevidim vtedy ked ich klasicky zavárám , že zalievam sirupom dávam hrušky u nás sa tomu prvému spôsobu ako si ty závárala hovori na husto dokonca niekedy su fakt ako v rôsole husté a bez takejto dobroty mäso na smotane nesmie byť a v poslednom čase aj k rezňom sa dekoruje.... a manžel zbožňuje brusnice najmä ked má nejaké problémy s močovým mechurom , alebo sa na neho len šikovne vyhovori, aby mohol siahnuť po takej vzácnej dobrote.
tatranka
@marijanka712 tento recept robím roky a neviem si prestaviť svoju špajzičku,že by som ho jeden rok nemala medzi zaváraninami.Na chutné mäsko je to naozaj čerešnička na torte.Ochutí a aj okrášli ,tanier sfarebnie.
K brusniciam je z roka na rok ťažšie sa dostať a keď sú,tak ich už teraz predávajú veľmi draho.No ver,že ja až taký veľký rozdiel necítim medzi týmto falošným brusnicovým kompótom a skutočným.
marijanka712
@tatranka 100% idem na to na budúci týždeň potom ti dám vedieť ako to dopadlo, len ešte neviem či dám hrušky alebo jablká dúfam, že to chuť nepokazí mám na to ešte pár dní porozmyšlam už prvé také dobré skoré jablčka začínajú padať.... mám rada tvoje recepty sú fakt dobre odskúšané na chuťovo na môj jazýček.
tatranka
@marijanka712 nikdy som ich nerobila s jablčkami. V recepte sú uvedené hrušky a ešte k tomu /tvrdšie/,tak neviem,či budú vhodné skoré jabĺčka.Aby ti kompot nezačal kysnúť.Bola by škoda surovín aj námahy.Napíš ako si dopadla.Budem sa tešiť.A ďakujem,že si spokojná s mojími receptami.Teší ma to.
mariaklara
Milá @tatranka , tej práce je toľko, že človek nestíha v tomto teple ani odpísať na recept, cez víkend som ho vyskúšala z polovičnej dávky, priznám sa, že pravý brusnicový som ešte nejedla, ale tento je veľmi chutný, v pondelok som robila bažanta a ochutila som si ho týmto kompótom. Na budúci rok ho určite urobím z celej dávky a mám aj čierne ríbezle, tak dám pol na pol. Ďakujem za chutný recept.
honestka
doma sme mali velikansku zahrau a tiez sme to robili podobnym sposobom, hoci aj vinko bolo fajnove.
pamatam si, ze mamka robila najskor akoby slaby karamel a potom prisypala ovocie. bolo vhodne pouzit ci jablcka, ci hrusky= tie boli ako kusky v kompote chutnejsie a lepsia kombinacia.
TU vzdy dostaneme brusnice okrem sezony 2x do roka na Vianoce a Thanksgiving, lebo sa bezne podavaju k pecenej morke.
Takto uravene su vemi rychle a ked by aj ostali, v chladnicke vydrzia dlho. Ja vsak namieto dalsieho ovocia pridavam teraz uz len stavu z pomaracov s kuskami dobre umytej a skrabkou na zemiaky osupanej koze aj z citrona, palicku skorice.

Velmi pekny a nazrony recept Tatranka, ako vzdy perfektne spracovany.
tatranka
@honestka ja som už dávno nemala pravý brusnicový kompót.Stále len túto náhradu,ktorú som uviedla.Akosi sa mi nedarí natrafiť na niekoho,kto by mi brusnice predal.
Ďakujem za pochvalu svojho uvedeného receptu.
soniatko
no nech sa páči! užasne vyzera ten receptik!!! tento rok mi pribudne do spajzky na policu dalsia fajnota :o) dakujem
tatranka
@siniatko , veru si ho urob.Ja ho robím každý rok,hoci si vždy musím kúpiť ríbezle.Je to ohromný doplnok k mäsku.
weronikaxxx
Tatranka, si skvelá, že si sa s nami podelila o tento tvoj super recept!
Brusnicové džemo-kompóty sú v obchode drahé.... a ríbezle mám v záhrade! Takže idem vyrábať! :-)
tatranka
@weronikaxxx nech sa ti zaváranie zdarí a nech tento kompót chutí.Ja ho na tento spôsob zaváram roky. / Len už teraz nedávam celú škoricu,ale mletú /.Ak si ho ešte nerobila, urob tak aj ty.
tatranka
@weronikaxxx nech sa ti zaváranie zdarí a nech tento kompót chutí.Ja ho na tento spôsob zaváram roky. / Len už teraz nedávam celú škoricu,ale mletú /.Ak si ho ešte nerobila, urob tak aj ty.
tatranka
@Katarina64 (21.7.2017 05:09)

Z mrazených ríbezlí som tento kompót nerobila.Napíš,ako to skončilo: Budem rada a budem vedieť aj iným poradiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia