Falafel z fazule (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Falafel sa robí najčastejšie z cíceru, žltého hrachu, bôbu, ale aj z fazule. Má rôzne korenenie, snáď v každej arabskej krajine iné. Je to vlastne o vlastnej fantázii pri výbere korenín, priklonila som sa k libanonskému štýlu. Podáva sa ako predjedlo alebo hlavné jedlo v Jordánsku, Egypte, Libanone, Palestíne, Izraeli a inde s Pita chlebom, jogurtom, tahini omáčkou, citrónom a šalátom z uhoriek, paradajok a petržlenovej vňate a pálivou feferónovou pastou. Je to obľúbená pochúťka, vyskúšajte!

2 - 1 dávka
porcie
14 hodín minút
príprava
3 -4 minút
na 80 °C

Postup

  1. Večer som namočila fazuľu na 12 hodín. /ak použijete suchý cícer, treba namočiť na 24 hodín/.
  2. Fazule som scedila, dala do hrnca, zalilala som čerstvou studenou vodou a varila som ich do zmäknutia - cca 30 minút, v polovici varenia som ich osolila.
  3. Pripravila som si koreniny - mletý zázvor, mletý koriander, cayanské korenie, rímsku rascu, tá sa rozmixuje.
  4. Do hrnca som dala scedené, opláchnuté a vychladnuté fazule, ktoré už vyschli a pridala som k nim pokrájanú cibuľu a cesnak. Nekrájala som úplne na jemno, lebo sa tiež rozmixujú.
  5. Spolu som celé ponorným mixérom na hrubo rozmixovala, lebo ešte sa bude mixovať, stačia asi 2 pulzy.
  6. Pridala som koreniny. Rímska rasca sa tiež rozmixuje, kto chce mať ešte fajnovejšie, tak použije celý koriander, a opraží na sucho aj s rascou, potom pomelie napr. na mlynčeku na kávu.
  7. Znovu som všetko premixovala, zas stačia asi 2 pulzy.
  8. Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a pridala som sódu bicarbonu.
  9. Pridala som múku.
  10. Zmiešala som lyžicou, ak je zmes suchá, treba pridať 2 PL studenej vody, ja som pridávala vodu.
  11. Pridala som posekané vňate a znovu som celé premixovala, cesto má mať konzistenciu kaše, ale nie jemného pyré. Vňate som mala zmrazené, pokrájala som ich na hrubo, lebo sa rozmixujú na jemnejšie. Ak máte, dajte čerstvú vňať koriandru a petržlenu. Pokiaľ nemáte práve koriandrovú vňať, postačí petržlenová,ale dajte jej viac!
  12. Cesto som odložila odpočívať do chladničky na 1 hodinu, ale kľudne ho môžete na 2 hodiny nechať v chladničke odpočívať. Pomocou čajovej lyžičky som naberala cesto a mierne studenou vodou navlhčenými rukami som tvarovala guličky veľkosti asi 2,5 cm. Táto veľkosť stačí, vyprážaním zväčšia ešte svoj objem.
  13. Olej som naliala do menšieho hrnca, nechala som ho rozpáliť, potom som znížila plameň na polovicu a pomocou čajovej lyžiky som vkladala guličky falafelu, otáčala som ich, aby sa neprichytili ku dnu a opražili sa rovnomerne pekne do hneda a chrumkava, vnútri sú nádherne mäkké. Pozor, nespáliť! Stačí ich vysmážať cca 3 - 4 minúty.
  14. Keď boli vysmažené, vyberala som ich dierovanoou lyžicou a ukladala som ich do pekáčika vystlaného papierovou utierkou, aby sa odsal prebytočný olej. Z tejto dávky mi vyšlo 20 kusov guličiek, čo je dávka pre 2 osoby.
  15. Hotový falafel z fazule som rozdelila na taniere, je výborný teplý, ale aj studený.
  16. Upiekla som čerstvý Pita chlieb, recept je tu na vareche. K falafelu som podávala biely jogurt a šalát u uhorky, paradajok, veľa petržlenovej vňate, osoleným a pokvapkaným citrónovou šťavou, zvlášť som podávala omáčku z tahiny a pálivú feferónovú pastu a dieliky citróna, aby si každý mohol dochutiť podľa seba. Bola to výborná pochúťka.