Fajná kačacina

Autor receptu: hefi

Tento recept som dakedy dávno odkukala z telky a od vtedy robím kačku len na takýto spôsob.

90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ingrediencie, ktoré som uviedla sú v originálnom recepte, ja som si ho trochu prispôsobila, na miesto teľaciny dávam len bravčové mäso, lebo v našom meste som teľacinu už zopár rokov nevidela. Takže dávam štvrť kilo bravčového pliecka. A ideme na to. Dobre odmrazenú kačku (lepšie však takú zo dvora, čerstvú - tú som tiež už dávno nevidela), necháme odležať. Odrežeme krídelká a necháme iba také malé "búcky". Dôkladne ju vykostíme, tak aby sme neporušili kožu, dávame si pozor najmä na chrbte. Mäsko zo stehien a z vytiahnutých krídel, čiže horné a dolné "búce" si vtiahneme po vykostení dnu do plátu. Z kostry, vnútorností a z krídel uvaríme polievočku. Plát vykosteného mäsa posypeme podravkou a soľou.
  2. Urobíme plnku: bravčové mäso pomelieme, spolu s namočenými a vyžmýkanými rožkami. Vložíme do misky a pridáme ostatné ingrediencie, čiže nasekané pistácie, alebo mandle, nadrobno nakrájanú vňaťku, vajce (môžu byť aj dve, ak je kačka väčšia) a nastrúhaný údený syr (tiež ho môžete dať viac, nič sa tým nepokazí). Všetko spolu premiešame a vytvarujeme do valca. Položíme na rozložený plát kačacieho mäsa a dôkladne ho do neho zašijeme, aby plnka pri pečení nevytiekla. Posolíme aj zvonku a vložíme medzi dva pekáče. Ja ju pekávam v hlinenom pekáči, vytriem ho maslom, ostatné maslo roztopím a kačku polejem. Podlejem trochou vody. Prikryjem druhým pekáčom a vložím do rúry.
  3. Keď sa nám zdá, že je už kačka dôkladne prehriata, vyberieme z rúry, polejem koňakom a zaflambujeme (raz mi koňak nechcel horieť tak som na kačku vyliala domácu slivovicu - najskôr som ju však ochutnala, či náhodou tej kačici neuškodi) a vložíme na hodinu a pol piecť. Veľmi rada robím kačku na tento spôsob, pretože keď pečiem kačku nevykostenú, tak sa veľmi spečie a toho mäsa je tam minimálne, táto sa výborne servíruje a dá sa nakrájať veľa porcií. Keď sa trochu prechladne tak sa krásne krája na pláty a je fantastická aj na studeno. Podávam k nej červenú kapustu, ktorú pripravujem tak, že najskôr urobím karamel, hodím do neho na drobno nasekanú cibuľu, potom kapustu, ochutím soľou a octom. No a samozrejme domácu knedľu. Tú ja však osobne nemusím.