Extra šuhajdy

usacekUsacek, 37 ročná žena, Bratislava, 26. októbra 2009 13:13
Ďalšie jej recepty »

Extra šuhajdyFoto: usacek

Vianoce si neviem predstaviť nielen bez stromčeka, ale najmä bez koláčikov. Konkrétne bez dvoch základných - vanilkových rožkov a šuhajd. Šuhajdy nesmú chýbať nikdy, pôvodný recept od starej mamy som dotiahla k dokonalosti použitím mliečnej čokolády,

20 + 30 min
príprava

Suroviny

400 g
100 g
170 g
1 dcl
1 balíček
100 g
2 čL
2 čL
100 g
55 KS

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si pripravíme plnku. Cukor, vanilkový cukor a mlieko povaríme asi 5 minút (po zovretí) a odstavíme. Do trochu vychladnutého primiešame kakao, maslo a miešame do úplného vychladnutia. Potom pridáme postrúhané orechy a rum (môže byť aj rumová aróma).

  2. 2

    Rozložíme si približne 50 - 60 papierových košíčkov.

  3. 3

    Ideálne vo vodnom kúpeli roztopíme mliečne čokolády (nalámané na kúsky) a stužený tuk. (Ak bude neskôr náhodou málo čokolády, majte po ruke ešte aspoň jednu.. Prípadne kakaový prášok, tuk a cukor, ako poslednú záchranu ;)

  4. 4

    Do každého košíčka dajte po čajovej lyžičke roztopenej čokolády. Až po jej úplnom stuhnutí na ňu dajte po kávovej lyžičke orechovej plnky. Snažte sa trafiť čo najviac do stredu. No a napokon dáme na vrch košíčkov ďalšiu čajovú lyžičku čokolády. Keď stuhne, šuhajdy sú hotové!

  5. 5

    A ešte jeden tip - ak si pripravíte viac orechovej plnky, máte takmer hotový ďalší koláčik - stačí len v obchode kúpiť veľké keksové pláty, potrieť ich zmesou (koľko poschodí chcete), poriadne ich potom zaťažiť knihami a po noci čakania je hotový aj výborný domáci orechový keksík ;) Ak je náhodou orechová plnka na rozotieranie prituhá, zrieďte ju trochou Salka alebo mlieka.

ohodnoť recept:
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist