Extra šuhajdy

Extra šuhajdy
Foto: usacek
usacekUsacek, recept pridal: 26. októbra 2009 13:13Ďalšie jeho recepty

Vianoce si neviem predstaviť nielen bez stromčeka, ale najmä bez koláčikov. Konkrétne bez dvoch základných - vanilkových rožkov a šuhajd. Šuhajdy nesmú chýbať nikdy, pôvodný recept od starej mamy som dotiahla k dokonalosti použitím mliečnej čokolády,

Suroviny

20 + 30
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Najprv si pripravíme plnku. Cukor, vanilkový cukor a mlieko povaríme asi 5 minút (po zovretí) a odstavíme. Do trochu vychladnutého primiešame kakao, maslo a miešame do úplného vychladnutia. Potom pridáme postrúhané orechy a rum (môže byť aj rumová aróma).

2

Rozložíme si približne 50 - 60 papierových košíčkov.

3

Ideálne vo vodnom kúpeli roztopíme mliečne čokolády (nalámané na kúsky) a stužený tuk. (Ak bude neskôr náhodou málo čokolády, majte po ruke ešte aspoň jednu.. Prípadne kakaový prášok, tuk a cukor, ako poslednú záchranu ;)

4

Do každého košíčka dajte po čajovej lyžičke roztopenej čokolády. Až po jej úplnom stuhnutí na ňu dajte po kávovej lyžičke orechovej plnky. Snažte sa trafiť čo najviac do stredu. No a napokon dáme na vrch košíčkov ďalšiu čajovú lyžičku čokolády. Keď stuhne, šuhajdy sú hotové!

5

A ešte jeden tip - ak si pripravíte viac orechovej plnky, máte takmer hotový ďalší koláčik - stačí len v obchode kúpiť veľké keksové pláty, potrieť ich zmesou (koľko poschodí chcete), poriadne ich potom zaťažiť knihami a po noci čakania je hotový aj výborný domáci orechový keksík ;) Ak je náhodou orechová plnka na rozotieranie prituhá, zrieďte ju trochou Salka alebo mlieka.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • 58vlasta, 4. novembra 2009 o 09:56
    To je pravda a niekedy, keď žila ešte moja mama, tak nesmeli chýbať medvedie labky. Šuhajdy zbožňujem, celkove čokoládu a výrobkov z nej


  • bernise, 5. januára 2010 o 14:14
    super recept vyskúšam


  • ellinka51, 2. decembra 2010 o 12:49
    Pre nevestu budem robit biele suhajdy.so zlatymi cukrikmi ozdobene.


  • bibiana11, 9. decembra 2010 o 14:33
    no ja vam sem hodim 100 rocny recept od mojej prababky

    ale cokolada nesmie byt na kla ale normalna horka,cim kvalitnejsia tym lepsia,

    na 40 kosickov 20 dkg cokolady
    25dkg tuku

    plnka
    o,5dcl zrnkovej kavy....date pol deci vody a nasypete kavu,urobit silny extrakt
    potom asi deci mlieka plus 20 dkg pr cukru dat dokpy zvarit a do toho 15 dkg orechov,ak chcete plnku hustejsiu menej mlieka,no myslim ze dobra pekarka taketo veci ovlada ..a nakoniec trocha rumu

    na spodok kosicka naliat trocha cokolady a dat kosicky nachvilu stuhnut,potom dat plnku a zaliat druhou vrstvou cokolady

    su super


  • bibiana11, 9. decembra 2010 o 14:34
    ten rum jasne ze do plnky LOl



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Jaroslav Žídek: Teším sa, keď mi uvarí manželka
Získal 3x ocenenie Gurmán Award – kuchár roka, je majiteľom a zároveň šéfkuchárom reštaurácie Albrecht, môžete ho vidieť na obrazovke a vydal už tri kuchárske knihy – Jaroslav Žídek.

Jablková pita
Syn sa chystal striekať chardonnay v hone Ingle. Musel som sa poponáhľať. V strede hektárovej vinice pri kamenici rastie statná letná jabloň. Má veľké tvrdé plody s ružovými škvrnkami.

Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist