Extra paradajkové lasagne
Autor receptu: veve
U nás patria "červené" omáčky na cestoviny k tým najobľúbenejším, preto aj lasagne pripravujem
prevažne s paradajkami. Tu je recept na jedny výborné s mletým mäskom a bez použitia bešamelu.
6 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Vo veľkej panvici (ja používam wok) speníme na oleji posekanú cibuľu. Opražíme na nej mleté mäso, kým sa nerozpadne. Paradajky si narežeme, sparíme horúcou vodou, ošupíme a nakrájame. Nakrájame tiež 4 plátky sušených paradajok a oba druhy paradajok pridáme k mäsu. Chvíľku podusíme kým zmes pustí šťavu, pridáme pretlak a ešte podlejeme vodou. Dávam tak 2-3 dcl, aby bola omáčka redšia a lasagne sa mali v čom uvariť.
- Omáčku dochutíme pretlačeným cesnakom, oreganom, soľou a dobre pocukrujeme. Môžeme aj pokoreniť alebo pridať kúsok čili papričky. Ale je dôležité nerobiť ju príliš výraznú, lebo pri pečení sa voda vyparí, nasiakne do cestovín, omáčka sa zredukuje a chute zintenzívnia.
- Do vymastenej hranatej jénskej misy alebo hlbšieho pekáča na dno uložíme nevarené lasagne, zalejeme časťou omáčky a preložíme plátkami syra. Opäť pokračujeme omáčkou, lasagnami, syrom a vrstvíme až do vyčerpania... všetkých surovín :-) Ale vrchná, posledná vrstva by mala byť určite omáčková.
- Zapekáme v rúre vyhriatej na 200°C asi 40 minút. Prvých 10 minút zakryté, aby cestovina zmäkla a zvyšný čas odokryté aby sa vyparila prebytočná vlhkosť. Na záver ešte poukladáme zvyšné plátky syra.
Môžeme ihneď podávať a jesť, ale najlepšie lasagne sú vždy odležané na druhý deň. Tak si nezabudnite kúsok odložiť do chladničky :-)