Eva rezy fotorecept

elantra - fotkaelantra, 25. apríla 2011
Eva rezy (fotorecept)
Foto: elantra

Slávnostný zákusok s jemným orechovým cestom, vhodný aj pre celiatikov.

8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto I.:
120 g
1/2 balenia
4 ks
120 g
Cesto II.:
90 g
1/2 balenia
4 ks
120 g
1-2 PL
Plnka:
200 g
250 g
4 ks
1 ks
2 dcl
2 PL
  do 1/2 plnky




Postup

  1. 1

    Vždy dávam do cesta o jedno vajíčko viac ako je v rozpise. Obe cestá som teda robila z 5 vajec, ale postačujú aj štyri. Plech, ktorý som použila, mal rozmery 35 x 30 cm. Cesto I.: Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s cukrom.

    Eva rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K vyšľahaným bielkam postupne pridávame žĺtka a orechy zmiešané s 1/2 prášku do pečiva. Medzitým si vyhrejeme rúru na 200°C.

    Eva rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a nožom zarovnáme.

    Eva rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme pri teplote 180°C približne 8-10 minút. Cesto je jemné a krehké, pretože neobsahuje žiadnu múku. Musíme ho upiecť rýchlo, ale nesmie sa vysušiť.

    Eva rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto II.: Postupujeme podobne ako pri ceste I. a pridáme ešte lyžicu až dve kakaa. Znova vylejeme na plech s papierom na pečenie.

    Eva rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečieme rovnako pri 180°C 8-10 minút. Papier na pečenie opatrne odstránime z oboch ešte teplých ciest (na obrázku svetlé cesto) a necháme ich vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku.

    Eva rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plnku budeme variť nad parou približne 20-30 minút. Chce to trochu trpezlivosti, ale ona nakoniec zhustne. V mlieku si rozmiešame solamyl alebo maizenu.

    Eva rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme všetky ostatné suroviny a miešame nad parou. Ja som miešala vareškou, lebo som nechcela všetko ostriekať mixérom, ale môžete aj ním. Plnka hustne, urobia sa hrčky, tuk sa od masy trochu oddeľuje, to všetko je v poriadku. Necháme hmotu dostatočne zhnustnúť...

    Eva rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..a nakoniec ju vymiešame mixérom do hladka, ak ste ako ja miešali ručne. Necháme vychladnúť.

    Eva rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po vychladnutí plnku rozdelíme na polovice a do jednej vmiešame lyžicu kakaa. Natierame na pláty, ktoré uložíme na seba takto: svetlý plát - tmavá plnka - tmavý plát - svetlá plnka.

  11. 11

    Zákusok zakryjeme a uložíme do chladničky, môže postáť aj cez noc. Nakoniec naň urobíme svoju osvedčenú čokoládovú polevu. Tipy na polevu nájdete aj tu alebo tu.

    Eva rezy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

dorisa
Dala si si zaležať, krásny fotopostup a ta mäta, spolu s koláčikom: mňam.
elantra
@dorisa : dakujem ti, bohuzial matu este nemame, na fotke je medovka. krasne citronovo vonia.
ancicka
Pekný koláčik.Celiatici múku nepouživajú?Nejak som sa tým nazaujímala.
elantra
@ancicka : celiatici nesmu vseobecne pouzivat potraviny s obsahom ci stopami oblinin ako psenica, raz, jacmen a asi aj ovos
tetrisss
Hmmm, to je dobrota, sikovna, uz aby sme mali nejaku oslavu :)
mariaklara
Medovku už v záhradke mám,už len to ostatné mi chýba. Ten zákusok vyzerá fajnovo, krásne nafotené, si šikulka.
jatanika
pekné rezy... a konečne viem, vďaka Vareche, aj polevu čo nepopraská... tak môžem skúšať... začína u nás "obdobie narodením a mením" :-))
abend
@elantra , oceňujem nielen skvelý recept ale hlavne to, že si uviedla veľkosť plechu na ktorom si obe cestá piekla, je to veľmi dôležitý údaj.Podľa môjho názoru by bolo dobre, keby redakcia Varechy do údajov pri zadávaní receptov zahrnula aj toto, teda rozmery plechu, resp. tortovej formy. A koláčik určite vyskúšam.
andrea3
Krásne nafotené a určite aj výborne chutí ! Asi idem narozbíjať orechy :-))) Ďakujem za recept.
klaura
vyzerá veľmi dobre ...
a aj pekne spracovaný fotorecept ...
elantra
dakujem varechaci za pekne komentare, som rada ze sa paci :) @abend mne samej to chyba pri mnohych receptoch, je to uzitocny udaj.
evulines
Vyzerá to velmi pekne, len neviem, či by sa mi to v plynovej rúre nevysušilo.
elisticka
wau to je kolacik mnamky jemnucky a vyzera krasne...naozaj aj pre celiatikov ukladam urobim dcere na narodeniny....je celiaticka...krasne nafoteny postup taketo fotky som sa este nenaucila ale je to super viac vidime .....
havino
krásny koláčik, geniálne nafotené, určite ho vyskúšam, ukladám
cica2
krásny zákusok a aj celý fotopostup, si šikuľka!
evanaaa
To by bolo aj pre mňa, ak by som cukor nahradila sladidlom, pekne vypadá. A ten údaj o rozmeroch plechu je ozaj dôležitý, ja som kedysi o tom písala, aby sa podľa možnosti udával, niekomu sa to pozdávalo, iným nie, vraj, či majú ešte aj plechy merať ak dávajú recept. Ale rcp môže byť dobrý, vylejem cesto na veľký plech a bude moc tenké, alebo naopak, zbytočne vysoké na malom. To by viacerí privítali, najmä ak ide o osvedčený recept, rsp. rozmer plechu a pod.
evanaaa
Ešte so sa chcela spýtať, to konečné vymiešanie mixérom dohladka už robíš mimo pary?
janger
@elantra , krasne rezy! Recept odkladam. Raz tu uz bola diskusia o tych mierach plechov a pod. Ja som tam tiez spomenula, ze by som to mala velmi rada, ak by sa to uvadzalo. No niektori boli proti tomu. Ja to vzdy napisem, ak nieco peciem. Ved taky velky problem to pre nikoho nemoze byt raz ten plech alebo formu premerat.... Ved aj v kucharskych knihach a casopisoch je to celkom bezne, ze sa to uvadza.
elantra
@evanaaa : rozmiesala som to uz mimo pary, otazka par sekund, krasne sa to vymiesa. @janger : mas pravdu, raz to zmerat a napisat nie je problem...ale nie kazdy to robi.
jerica
paráda zákusok :-) @janger , správna poznámka , keď budem pridávať recept určite tam napíšem rozmer plechu.
evanaaa
Janger, tú diskusiu som dala ja, a ako píšem, niekomu sa to pozdávalo, iným sa to zas zdalo zbytočné.
silvia68
bohužiaľ tento koláč som vyskúšla aj napriek tomu, že nikto z chváliacich ho neskúšal. Spoľahla som sa na foto, že niekto to naozaj robil. Prepáč že ti to takto napíšem, ale plnka je hnusná. Sorry, nechcem ťa uraziť, nech je tu aj iný názor, ale je to de facto varené maslo, nad parou, čo nijakým spôsobom aspoň nám teda nechutí. Práve rozmýšľam čo ju idem hodiť do záchodu, alebo vyskúšam nadstaviť neviem pudingom? Neviem či prebije tu chuť masla. A použila som originál maslo, žiaden margarin.
elantra
@silvia68 : tento zakusok pecieme doma roky, mame ho radi, ale kazdy uprednostnuje ine chute. tvoj nazor neurazil, len nerozumiem preco pripravujes plnku, o ktorej vies, ze vam doma nechuti.. kazdopadne dakujem za reakciu :)
aszabka
Upiekla som, plnka je fajn, nerozumiem, čo je na nej hnusné, lebo nám chutila..časť orechov som nahradila strúhankou, zákusok ešte určite urobím :) vďaka..
eviana
Aké krásne rezy s "mojim" menom :) Ukladám a niekedy určite vyskúšam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia