Eszterházy roštenka fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 1. júna 2014

Meno Eszterházy je známe po celom Uhorsku a Rakúsku..významným nositeľom tohto mena bol barón Pál Eszterházy..bol považovaný za jedného z najväčších labužníkov tej doby..dnes Zobraziť celý popisMeno Eszterházy je známe po celom Uhorsku a Rakúsku..významným nositeľom tohto mena bol barón Pál Eszterházy..bol považovaný za jedného z najväčších labužníkov tej doby..dnes už je toto meno známe iba z jedálnych lístkov..najznámenjšia je jeho torta a roštenka...dnes som ju uvarila a môžem iba súhlasiť s jeho labužníctvom, lebo toto je veľmi chutné jedlo...jeho dvorný kuchár mal iste jeho obdiv..škoda, že nežijem v tej dobe, možno by som mu bola skvelou kuchárkou...

4
porcie
45 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
podľa chuti
1 lyž.
1 citróna
2 ks
2 ks
1 ks
 na dusenie
1/2 lyž.
2 lyž.
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Pripravila som si roštenku aj zeleninu...roštenku som umyla a osušila..zeleninu som pokrájala na rezance..

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    mäso som vyklepala..

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    posypala hladkou múkou..

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na panvicu som dala bravčovú masť a roštenku som opiekla z oboch strán..

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do rajnice som preložila mäso, osolila, okorenila, pridala som výpek aj horčicu..na vrch som nastrúhala citrónovú kôru...

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podliala som ju hovädzím vývarom...a dusila do mäkka..postupne som počas dusenia pridávala malé množstvo vývaru...a treba aj pomiešať..

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a pripravila som si zeleninu...na masle som orestovala cibuľku, pridala som zelelninu a za stáleho miešania dusila na slabom plameni..

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    posypala som zeleninu štipkou cukru, aby skaremelizoval...a podliala troškou vína...spolu som to podusila za stáleho miešania...

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    k udusenej zelenine som pridala pokrájanú petržlenovú vňať..

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    keď bolo mäso takmer hotové , pridala som dusenú zeleninu a nechala prejsť varom..

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    napokon som pridala 2 lyžice smotanky a ešte minútku povarila...pokiaľ sa mäso dusilo, uvarila som si ryžu...môže sa podávať aj s cestovinou..

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    všetko som naložila na taniere, ozdobila a môžem iba popriať dobrú chuť...

    Eszterházy  roštenka (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

baobab
dal by som si aj ked maso sa trochu straca kvoli oblohe
eviana
Teeeda... dnes je to u Vás v grófskom duchu... Gróf Eszterházy by si všetky prsty oblízal a ja veru tiež, mňam :)
sovka62
Milujem maďarskú kuchyňu, u mamy sa varila práve tá, trochu šmrncnutá rakúskou. Podľa mňa dokonalá kombinácia, vybrané najlepšie z najlepšieho. Ďakujem za recept, ukladám si a skúsim niekedy podľa teba.
alex37
hovädzia roštenka je fajn, a v tejto podobe určite skvele aj chutná. Ukladám :-)
tatranka
Chutne pripravené a pekne servírované.Myslím,že by si sa ako dvorná kuchárka ozaj u grófa uplatnila. A to už niečo znamená!
frezia68
Zasa krásna prezentácia,robievala som podobne,ale až nás bude viac,vyskúšam presne podľa Teba.Len ten prekrásny tanier bude chýbať :-)
evanaaa
Krásne a vábivo je to naaranžované, a iste chutné. Mala si aj krásnu roštenku, vypadá skôr ako stehno, málo žilkovaná. Aj by som si také niečo dala, ale keď je roštenka trochu drahá......Ale mala som tiež dnes hovädzie kúpené u nášho mäsiara (fy Gašparík), bolo síce už nakrájené na kocky ale tie som ešte prekrajovala, boli dosť veľké, ale mäso bolo lacnejšie a takisto som doň nastrúhala mrkvu celer a petržlen ( a papriku na kocočky, teda, okrem veľa cibule).
lakey
nie som si cewlkom istý, že by sa gróf E. nejako zvlášť radoval z hovädziny (z kravy) vtedy skôr frčala, divina, a vtáctvo, ale recept fajn
izabella929
@lakey...zrejme to jeho dvorný kuchár robil tak, že občas mohol aj hovädzinu...iste pomedzi divinu a kadejaké sladkosti, ktorým bol iste veľký lakocník.-)ďakujem pekne za milý komentár.-)
sracz
Krásna príprava, krásne prestieranie, krásna predstava chutí a vôní, milá @izabella929 a u mňa naviac vyvolanie krásnych nostalgických spomienok na moju babičku, Lady Ann, ktorá bola na svoju "rozstéjos" náležite pyšná!!! Často mi ju predostierala ako odmenu za moje dobré mravy a pomoc okolo domu! ... a ja som sa tááááááák rád nechal rozmaznávať! Keby sa tie chvíle dali, aspoň občas (kedy_tedy) vrátiť!!!
izabella929
@sracz...toto tvoje vyznanie, je pre mňa tá najcäčšia odmena na tomto portáli...Boh žehnaj všetky tvoje kroky...) ďakujem za pekné slová....
abzv
Teraz som to dovarila....len som nemala vino ale aj tak je to vyborne.....mnam
frezia68
@izka : tento recept nemá chybu,robila som podľa Teba a je ozaj pre fajnšmekroch-výborný,tak ďakujem :-)
izabella929
@frezia68 , jej toto ma veľmi potešilo..) veru gróf Eszterházy bol veľký pôžitkár,,miloval krásne ženy, hudbu a skvelé jedlá.-) heeeej, keď som tento recept robila bola som ešte veľká panička..patril mi celý svet aj kúsok raja v podobe mojej prekrásnej záhrady.-) vďaka za vyskúšanie receptu aj komentárik.-)
frezia68
Ten kúsok raja je krásnou spomienkou,ale môžeš si vytvoriť iný raj v súčasnosti a je len na Tebe,aký.Nebanuj za minulosťou,netráp sa,čo prinesie budúcnosť,žime teraz a vytešujme sa z každého dňa.Pekný večer :-)))))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Včera som túto roštenku robila pri príležitosti rodinného posedenia. Odhodlala som sa, a môžem povedať, nebanujem. Roštenka mala veľký úspech. Trochu pracná , ale k poždovanej hodine som to stihla. Mala som pocit, že pri prezentácii tohto jedla som kuchárka Esterháziho. Nemala chybu. Príloha nových zemiakov s petrželovou vňaťou a ryžou tomu pridalo ten správny gríf. Ďakujem, verila som že bude dobrá, nakoľko dobré recepty vždy hľadám u vyvolených varecháčok . Jednou z nich je aj Izabela 292.
1x haji
izabella929
@esi (6.6.2021 07:17)

Mila esi potešila si ma a ďakujem pekne za vyskúšanie receptu... Tento patrí medzi moje obľúbené aj po rokoch sa k nemu rada vraciam... Som rada ze si prezentovala tento repept pred svojou rodinkou... Nech sa darí... Prajem požehnanu nedeľu..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia