Estónsky kringel s makom a makové taštičky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 25. marca 2015
Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept)
Foto: babkamt
30 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
300 g
350 ml
80 g
1 ks
z 1 citróna
1 ks
0,5 čl
21 g
1 čl
Maková plnka:
200 g
2 PL
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Odvážila som si 300 g hladkej múky a 300 g polohrubej múky.Pridala som k nej 0,5 čl soli. Preosiala som ju do misky. Do malej misky som si dala polovicu z kocky čerstvého droždia, 1 čl cukru a 2 čl múky. V rozpise píšem na zarábanie mlieko. Ja som však robila tvaroh, tak som cesto zarobila zo srvátky. Takže, k droždiu som dala 150 ml vlažnej srvátky, nechala som kvások vykysnúť.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do zvyšných 200 ml srvátky som dala 1,5 pl kačacej masti a asi 30 ml oleja. Dala som ju do mikrovlnky, kde som ju rozpustila. V mlieku s masťou som rozmiešala jedno vajíčko.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K múke som pridala vykysnutý kvások, srvátku s tukom a vajcom. Trochu som to polievkovou lyžicou premiešala.Chcela som to nechať 15 minút odstáť a potom vypracovať cesto.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Manžel mi prišiel povedať, že potrebuje kúpiť postrek. Tak som som obliekla, že ja si zatiaľ skočím do potravín. Veď to stihnem. No vrátili sme sa domov asi po 35 minútach. Cesto sa mi dralo z misky. Tak som ho rýchlo vypracovala a dala znovu kysnúť.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým mi cesto kyslo, spravila som makovú plnku. Zohriala som 150 ml vody, do nej som dala cukor 4 - 5 pl - každý si dá podľa seba. Nechala som ho rozpustiť. Odstavila som tekutinu z ohňa, pridala som mak, hrozienka namočené v rume, domáci vanilkový cukor, citrónovú kôru a 2 pl slivkového lekváru. Zamiešala som to, ochutnala. Bolo to dobré. Vyniesla som mak na dvor, kde som ho nechala vychladnúť.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti. Jednu som vyvaľkala, nakrájala na obdĺžniky, dala som pl makovej plnky, zrolovala som cesto.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som kraje stočila. Vznikla akoby salónka. Tento nápad mám z nového katalógu od Oetkera Jarné pečenie.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Preložila som salónku na plech vystlaný fóliou na pečenie. Nožom som taštičku narezala.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Druhú časť som vyvaľkala do obdĺžnika , natrela zvyškom plnky, stočila som ho do závinu. Ten som po dĺžke rozkrojila. Splietla som ho tak, že narezanú časť som mala stále hore. Cesto som na jednej strane nedorezala až do konca.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pletenec som spojila do kruhu. Do stredu som dala jednu buchtičku, tiež naplnenú makom. Salónky som natrela olejom.Rúru som dala vyhriať na 200 °C. Zatiaľ cesto ešte kyslo na plechu.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pri vkladaní plechu do rúry som teplotu znížila na 180 °C. Koláč som piekla 30 minút.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upečené makové taštičky plnené makom.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Kringel budem piecť určite častejšie.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Cesto bolo mimoriadne vydarené.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Toto som s prepáčením zhltla na posedenie:-)

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Zo zvyšnej srvátky som chcela spraviť zemiakovú polievku. No ani po hodine sa mi zemiaky v srvátke neuvarili. Vie mi niekto povedať prečo?

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Je vidieť, že jar sa konečne hlási.

    Estónsky kringel s makom  a makové taštičky (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mdk
mdk
zemiaky sa nikdy neuvaria v kyselom naleve - preto sa ja do polievky
z kyslej kapusty varia zvlášť a pridajú do polievky uvarené.
srvátka - detto - treba uvariť zvlášť v osolenej vode a potom pridať do polievky alebo kyselicu pridať nakoniec a zemiaky variť v minime vody.
bebetko
No trosku Budem oponovat Lebo já. Vařím zemiaky v kyslej kapuste a po hodině sa rozpadavaju :)
pusta1
@babkamt - milá Mirka, ak sa ti zemiaky neuvarili, potom môžu byť 2 príčiny:
1. varný typ :
delenie:
Delenie zemiakov na varné typy :
Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.
Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.
Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,
Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod.

alebo

2. cmar je kyslo - mliečny produkt. v kyslom prostredí sa ťažko uvaria alebo neuvaria.

Estonsky kringel je vynikajúci koláč, s makovou plnkou musí byť úžasný :-)
dávam *****

tiež tu mám Estonsky kingel so škoricovou náplňou, ak chceš, pozri si ho:

 varecha.pravda.sk/recepty/estonsky-kringel-fotorecept/417...



1x pusta1
babkamt
ďakujem všetkým za snahu, vysvetliť mi, prečo sa mi zemiaky neuvarili. @mdk , @bebetko tiež dávam variť zvlášť zemiaky, ak varím kyslú kapustu a potom ich uvarené k nej pridám.Mala som pripravený hrniec na zemiaky, no z roztržitosti som ich do neho nedala. @pusta1 Dala si si prácu s vysvetlením o kvalite zemiakov - ďakujem. Tvoj škoricový sa ti vydaril. @tassiedevil ďakujem.
venusa
Dala som sem tento príspevok v dobrej viere a zmizol. maximálne trápne, že aj tu sa selektuje. kašlať nato.
venusa, dnes 11:35 k Estónsky kringel s makom a makové taštičky (fotorecept)
Asi ten kyský proces :-) Inak aj v kapustnici varené zemiaky sú také tvrdšie. Isto to zaleží na ich sorte. Všetko, kde je mak ma oslovuje. Máš to zaujímavé.
pusta1
@venusa , máš pravdu, fakt je to tak.
ja som tvoj príspevok pod týmto receptom veru čítala.
babkamt
@Venusa , na mail mi tento prišiel tvoj komentár 0 11,35 .
Venusa ti pridal komentár k receptu Estónsky kringel s makom a makové taštičky (fotorecept) s textom:

Asi ten kyský proces :-) Inak aj v kapustnici varené zemiaky sú také tvrdšie. Isto to zaleží na ich sorte. Všetko, kde je mak ma oslovuje. Máš to zaujímavé.
Ja neviem vymázavať komentáre spod receptov. Asi znovu úraduje škriatok. Tento komentár sem pridávam druhý krát. Nechce mi to prejsť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia