Empanadas / Pečené mäsové pirohy fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 7. januára 2015
Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept)
Foto: tiginko

Už dlhšie som mala zálusk na Empanadas od Slávky http://varecha.pravda.sk/recepty/argentinske-masove-pirohy-empanadas-argentina/34794-recept.html . Nebola som si istá, či by našla hrozienkovo-olivová chuť náplne u nás priaznivú Zobraziť celý popisUž dlhšie som mala zálusk na Empanadas od Slávky http://varecha.pravda.sk/recepty/argentinske-masove-pirohy-empanadas-argentina/34794-recept.html . Nebola som si istá, či by našla hrozienkovo-olivová chuť náplne u nás priaznivú odozvu, tak som sa nechala trochu inšpirovať internetom a podarili sa mi empanadas jedna báseň.

30
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
150 g
130 g (alebo maslo)
1 ks
cca 1 dl
1/3 ČL
Náplň:
250 g
1 PL
1 ks
6-8 strúčikov
1 ks
1 ČL
1 ČL
1-2 ČL
2 ČL
 čerstvo mleté
1 PL
1 PL (alebo vínny)
podľa potreby (alebo voda)
 na potretie




Postup

  1. 1

    Na náplň si zomelieme odblanené a očistené hovädzie mäso, ja som použila kúsok pekného zadného. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno, papriku pokrájame na maličké kocky. Ak použijeme čerstvé čili papričky, tiež posekáme.

    Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozpálenú panvicu dáme 2 lyžice oleja a pridáme zomleté mäso, rýchlym pohybom ho rozprestrieme do rovnomernej vrstvy a nevšímame si ho 2 až 3 minúty. Až po tomto čase začneme mäso premiešavať a opekať. Tento spôsob sa mi osvedčil vždy pri potrebe rýchleho zatiahnutia/opečenia kúskov mäsa alebo mletého mäsa. Znížime tým riziko, že mäso sa začne skôr dusiť, než opekať. Za tých pár minút sa spodná vrstva vložená na horúci tuk zatiahne a vrchná sa dostatočne ohreje na to, aby pri premiešaní celý obsah opätovne neschladol. Čím hrubšia vrstva, tým dlhšie nechávame mäso ležať bez miešania. Samozrejme, vrstva nesmie byť príliš hrubá, radšej treba mäso dávkovať postupne.

    Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso po premiešaní oprážame dohneda 5-8 minút. Odložíme bokom.

    Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo woku resp. panvici zohrejeme 2 lyžice oleja, pridáme 1 kopcovitú lyžicu paradajkového pretlaku a pár minút pozvoľna pražíme. Potom pridáme všetky koreniny a bylinky, soľ, Worchester, ocot, cibuľu, cesnak a papriku. Popražíme, prikryjeme a podusíme 5 minút.

    Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec zmiešame s mäsom, a ak je zmes suchá, pridáme cca 2 polievkové lyžice vývaru alebo vody. Spolu povaríme 5 minút, dochutíme a vypneme. Výsledná zmes má byť vlhká, nie však mokrá s prítomnosťou tekutiny. Chuť by mala byť výraznejšia, nakoľko tej náplne v pirohu nie je veľa. Necháme úplne vychladnúť.

    Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Suroviny na cesto zmiešame a krátko vypracujeme na mäkké, nie však riedke cesto, hustotu regulujeme vodou (záleží na použitej múke). Ja som skombinovala klasickú múku s celozrnnou špaldovou, samozrejme môžete použiť tak ako v originálnych receptoch na empanadas, len bielu hladkú múku. Cesto odložíme aspoň na 30 minút do chladu. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 2-3mm, vykrajujeme vykrajovátkom na pirohy alebo pohárom kolieska, na ktoré rozdelíme náplň. Ja som mala priemer pohára 8cm, keby som mala čím, robila by som aj väčšie, nech sú pirohy poriadne mäsité. Takto mi vyšlo 30 ks, v každom asi 1 kopcovitá lyžička náplne.

    Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kolieska preložíme na polovicu, okraje stlačením uzavrieme a spoj ešte spevníme vidličkou. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, popicháme trochu vidličkou a ponatierame rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť na 200 stupňov asi na 15-20min.

    Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Empanadas sa môžu vyprážať aj vo fritéze, pečené v rúre sú trochu suchšie. Nám to neprekážalo, podávala som ich s majonézou rozmiešanou s domácou čili omáčkou (neštipľavomilovia môžu skombinovať majonézu napr.s kečupom). Výborný druhý chod k sýtej polievke alebo ku gulášu.

Diskusia k receptu

izabella929
@tiginko...u nás sú mäsové pirohy obľúbené, len ja ich uvarím vo vode a polejem opraženou cibuľkou...tvoje sú určite chutnejšie, keďže sú upečené, sú iste aj chrumkavé...super krásne.-)
svetlana9
ja by som skúsila aj tieto upečené poliať opraženou cibuľkou -:)
afataga
a treti chod je odchod :-), paradne si napiekla, viem si to predstavit aj len tak ku vinecku
zinnajdha
ešte keď bol "blšák", predávala tam také piroky jedna ruska, u nich je to národné jedlo. Sú výborné.
tiginko
ďakujem vám priatelia za pekné slová
dobre si predstavuješ @afataga , je vidieť že si strojárka ;-)
@zinnajdha ruské pelmene sú veru tiež podobné, ja som ich teda videla len varené, ale možno sa niekde aj pečú
mijaita
@tiginko jak krasne cteni, inspirativni recept. Bez vegety a navic bez koriandru :-) Empanadas se delaji v mnoha zemich, mam je rada, ale casto je smazi v oleji. Strasne mastne! V Indii (nevim @methi jestli se tomu rika empanadas) je vyplňují bramborama s koriandrem. ty nrambory jsou fajn, ale koriandr nemuzu. Ty tvoje me lakaj nekdy upect. Ja spis varim nez peču. Ale na nejaky sraz cestovatelsky uz je davam do napadu co uvarit ! :-) Tak krasny recept i s fotkama není tak často. Myslim tim toho, co jím a co mam rada, samozrejme.
tiginko
@mijaita v tom koriandri sa veru zhodneme. Chodievala som na obedy, ktoré varil pravý ind a boli výborné, len mi bolo strašne ľúto, že skoro v každom jedle bol koriander, teda myslím samozrejme zelený. Viem, že v mnohých kuchyniach sveta je dosť rozšírený a mnohé recepty sa pomaly bez neho nezaobídu, Ale mne tiež naozaj vadí jeho chuť. A to som sa snažila mu porozumieť, ale nič... semienka mi nevadia, tie chutia úplne inak a aj ich občas používam
methi
@mijaita myslis samosy. Teda u mna by ste sa nenajedli vy dve. Ja ho davam tiez skoro vsade a nesetrim zrovna. Varim s nim jak pan kral... primnerene :)
amelie
@mijaita , @tiginko , nahrádzam koriander petržlenovou vňaťou a semienka mi tiež nevadia:-) mne prekáža aj pach čerstvého koriandru:-( V narbonnskej tržnici mi potvrdili, že niekto koriander miluje - viď @methi :-)) - a niekto ho nemôže ani cítiť... pokúšala som sa viackrát, nakoniec som sa zmierila s faktom, že patrím k tej ukrátenej menšine, ktorá prichádza o slasť z koriandru:-)))
frezia68
Tak @tiginko ,predbehla si ma.Lebo mala som v úmysle pridať ruské podobné pirohy a tiež pečené,už dávnejšie.Ale to poznáš:" kto zaváha,ne...e :-) ,chcem vyskúšať s bezlepkovou múkou a ak sa vydaria,pridám fotku,ak nie, nebudem sa chváliť:-))) pekný recept.
eviana
@tiginko , nádherné fotky, úžasne inšpiratívny recept...tak toto musím niekedy vyskúšať, si ma riadne "napašmala" ;) 5* bez debaty :)
tiginko
@methi sama na seba sa hnevám, keď mi niečo nechutí, že sa vlastne ukracujem o pôžitok - takto to mám aj s huspeninou/tlačenkou a morskými potvorami. Strašne ma štve, keď všetci okolo mňa ulietavajú a vzdychajú rozkošou nad týmito pochúťkami a ja "neviem čo je dobré", ako hovoria. Ale zabijem sa, keď to mám tak blbo zariadené?
tiginko
@frezia68 tak na bezlepkovú verziu som zvedavá a rada si na ňu počkám. Daj vedieť, aj keď sa nevydarí, aspoň potajme :-)
tiginko
@amelie v mojom okolí zisťujem, že je väčšie percento ľudí, ktoré koriander nemajú radi, než tých druhých. Bude to asi tým, že sme na ňom "nevyrástli". Na niektorých chutiach musí človek vyrásť, aby ich zbožňoval, ako napr. na bryndzi. Len typy ľudí ako Miška / @methi sú výnimkou :-)
tiginko
my napríklad robievame podľa starého rodinného receptu vianočnú kapustnicu len z čistej jušky/kapustnej vody/ kapustnice, bez kvapky vody. Normálny človek ju nedokáže zjesť, lebo je "mocná", ako u nás hovoríme. Po uvarení nie je v podstate kyslá, ona je proste silná. Naše deti ju odmalička milujú, presne ako sme ju milovali aj my. Ale pre iné deti, ktoré ju ochutnali, keď boli u nás na návšteve v období Vianoc, to bol ekrazit, dôvod k návšteve pohotovosti, kvôli ktorému nás ich rodičia chceli dať zavrieť :-) Z národností ju neznesú absolútne Nemci, ostrovania a Česi. Maďari v pohode, u mojej takmer maďarskej svokry to bola láska na prvý pohľad
raduzko
No super pecka to vyzera byt...ja si tam urcite doprajem nieco poriadne čiiipóš hene diky zakladam do KK...
miroslat
Neštipľavomilovia - krásny výraz :-)
Určite vyskúšam, v detstve niečo podobné robila babka, ale recept sa nezachoval.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia