Paprikovo-cesnaková pasta

Çemen/Čemen (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Pikantná aromatická paprikovo-cesnaková pasta známa najmä pri výrobe šunky Pastırma. Ale použiť ju môžete aj na varené alebo pečené mäso. No a kľudne sa môže podľa chuti namazať aj na chleba :-)

15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny. Ja tu mám 80 g mletej červenej papriky, to je presne 6 PL. Kúpte na túto pastu podľa možnosti radšej kvalitnú papriku. Ďalej Čemen, rímsku rascu (Kimyon), soľ, cesnak 1 a 1/2 hlávky, vodu a olej. Olej môžte použiť čisto rastlinný alebo aj pol na pol rastlinný a olivový. Čo sa týka vody, tá sa dáva podľa potreby, ale obvykle cca 2-3 dl.
  2. Takto zvlášť spomeniem 2 koreniny, ktoré možno každý nepozná :-) Do tejto pasty sa pridáva KIMYON - rímsky mletý kmín, ktorý je pomerne známy a dá sa kúpiť hádam všade. No druhou veľmi dôležitou zložkou tejto pasty je "ÇEMEN" - Čemen, je to vlastne korenina a liečivá rastlina v jednom :-) Po slovensky známa ako senovka grécka. Čemen, to sú vlastne na jemno pomleté zrnká senovky gréckej :-) Je nielen vôňou ale i chuťou aromatický a dodáva tejto paste jej "originálnu chuť" :-)
  3. Najprv si očistíme cesnak, na jemno postrúhame, pridáme trocha soli, trocha oleja a lyžicou alebo v mažiari ho na jemno rozotrieme. Čím jemnejšie, tým lepšie. Do takejto jednej dávky pasty sa dáva obvykle 1 až 1 a 1/2 hlávky cesnaku. Záleží aj od veľkosti hlávky. Ja dávam 1 a 1/2 normálne veľkej hlávky, my máme veľmi radi "cesnakové" :-)
  4. Príprava je veľmi jednoduchá... Do misky dáme 6 pl papriky, 3 pl Čemen, 3 kl kimyon, 1-1,5 kl soli, cesnak a 1 dl oleja. Všetko dobre zmiešame a začneme prilievať vlažnú vodu a miešať. Tá zmes tú vodu stále vsaje, takže dolievajte po troške, miešajte a trošku počkajte. Konečná konzistencia je ako pasta/nátierka. Ja osobne zvyknem ešte nakonci dať aj 4-5 kvapiek citrónu, ktorý dodá chuti veľmi jemnučký kyselkavý nádych :-) Hotovú pastu dáme do plastovej nádoby,uzavrieme a necháme odstát v chladničke aspon 2-3 dni,aby sa tie chute spracovali.Ked ochutnáte pastu hned po jej zmiešaní,jej chut je ovela silnejšia,výraznejšia než neskôr po odstátí.
  5. Čemen je pasta, ktorá je neodlúčitelnou súčasťou pri príprave tureckej šunky "PASTIRMA". Lebo práve touto aromatickou pastou sa celé mäso natiera a nechá sa niekoľko týždňov až mesiacov poriadne vysušiť :-) Ale kľudne túto pastu môžte podľa chuti natrieť aj na varený alebo pečený kus mäsa, napríklad hovädzie, baranie atď. Buď to necháte 2-3 dni s mäsom pôsobiť alebo konzumujete hneď :-) (Zdroj foto: Shutterstock)
  6. Je to síce vec chuti, ale v Turecku a aj u nás doma je zvykom si Čemen natierať aj na pečivo. My to máme najradšej na opečenom chlebíku alebo inom pečive :-) Z tejto dávky vyjde cca 400 g hotového Čemenu.
  7. Ešte čo by som dodala je, že namiesto čistej vody môžte použiť silný hovädzí vývar. Čemen dostane mäsovú príchuť a bude na pečive chutiť ešte lepšie ;-P A môžte si dať aj chilli, ale radšej opatrne, lebo táto pasta má už sama o sebe trocha štipkavú chuť :-) Nech vám chutí!!