Paprikovo-cesnaková pasta
Paprikovo-cesnaková pasta

Çemen/Čemen fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. januára 2019
Çemen/Čemen (fotorecept)
Foto: cesminaz

Pikantná aromatická paprikovo-cesnaková pasta známa najmä pri výrobe šunky Pastırma. Ale použiť ju môžete aj na varené alebo pečené mäso. No a kľudne sa Zobraziť celý popisPikantná aromatická paprikovo-cesnaková pasta známa najmä pri výrobe šunky Pastırma. Ale použiť ju môžete aj na varené alebo pečené mäso. No a kľudne sa môže podľa chuti namazať aj na chleba :-)

15 minút
príprava

Suroviny

6 PL
3 PL (Çemen)
3 KL (Kimyon)
1,5 hlavičky
1 dl (alebo olivový)
2-3 dl
1-1,5 KL
4-5 kvapiek (čerstvá)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny. Ja tu mám 80 g mletej červenej papriky, to je presne 6 PL. Kúpte na túto pastu podľa možnosti radšej kvalitnú papriku. Ďalej Čemen, rímsku rascu (Kimyon), soľ, cesnak 1 a 1/2 hlávky, vodu a olej. Olej môžte použiť čisto rastlinný alebo aj pol na pol rastlinný a olivový. Čo sa týka vody, tá sa dáva podľa potreby, ale obvykle cca 2-3 dl.

    Çemen/Čemen (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Takto zvlášť spomeniem 2 koreniny, ktoré možno každý nepozná :-) Do tejto pasty sa pridáva KIMYON - rímsky mletý kmín, ktorý je pomerne známy a dá sa kúpiť hádam všade. No druhou veľmi dôležitou zložkou tejto pasty je "ÇEMEN" - Čemen, je to vlastne korenina a liečivá rastlina v jednom :-) Po slovensky známa ako senovka grécka. Čemen, to sú vlastne na jemno pomleté zrnká senovky gréckej :-) Je nielen vôňou ale i chuťou aromatický a dodáva tejto paste jej "originálnu chuť" :-)

    Çemen/Čemen (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Najprv si očistíme cesnak, na jemno postrúhame, pridáme trocha soli, trocha oleja a lyžicou alebo v mažiari ho na jemno rozotrieme. Čím jemnejšie, tým lepšie. Do takejto jednej dávky pasty sa dáva obvykle 1 až 1 a 1/2 hlávky cesnaku. Záleží aj od veľkosti hlávky. Ja dávam 1 a 1/2 normálne veľkej hlávky, my máme veľmi radi "cesnakové" :-)

    Çemen/Čemen (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Príprava je veľmi jednoduchá... Do misky dáme 6 pl papriky, 3 pl Čemen, 3 kl kimyon, 1-1,5 kl soli, cesnak a 1 dl oleja. Všetko dobre zmiešame a začneme prilievať vlažnú vodu a miešať. Tá zmes tú vodu stále vsaje, takže dolievajte po troške, miešajte a trošku počkajte. Konečná konzistencia je ako pasta/nátierka. Ja osobne zvyknem ešte nakonci dať aj 4-5 kvapiek citrónu, ktorý dodá chuti veľmi jemnučký kyselkavý nádych :-) Hotovú pastu dáme do plastovej nádoby,uzavrieme a necháme odstát v chladničke aspon 2-3 dni,aby sa tie chute spracovali.Ked ochutnáte pastu hned po jej zmiešaní,jej chut je ovela silnejšia,výraznejšia než neskôr po odstátí.

    Çemen/Čemen (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Čemen je pasta, ktorá je neodlúčitelnou súčasťou pri príprave tureckej šunky "PASTIRMA". Lebo práve touto aromatickou pastou sa celé mäso natiera a nechá sa niekoľko týždňov až mesiacov poriadne vysušiť :-) Ale kľudne túto pastu môžte podľa chuti natrieť aj na varený alebo pečený kus mäsa, napríklad hovädzie, baranie atď. Buď to necháte 2-3 dni s mäsom pôsobiť alebo konzumujete hneď :-) (Zdroj foto: Shutterstock)

    Çemen/Čemen (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Je to síce vec chuti, ale v Turecku a aj u nás doma je zvykom si Čemen natierať aj na pečivo. My to máme najradšej na opečenom chlebíku alebo inom pečive :-) Z tejto dávky vyjde cca 400 g hotového Čemenu.

    Çemen/Čemen (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Ešte čo by som dodala je, že namiesto čistej vody môžte použiť silný hovädzí vývar. Čemen dostane mäsovú príchuť a bude na pečive chutiť ešte lepšie ;-P A môžte si dať aj chilli, ale radšej opatrne, lebo táto pasta má už sama o sebe trocha štipkavú chuť :-) Nech vám chutí!!

Diskusia k receptu

mijaita
Zas se mi pridala jen polovina komentare!!
Jeste jsem psala, ze pouzivam spanelskou papriku, je sladsi nez madarska. Mnozstvi umensim a urcite ti @cesminaz zas napisu!
klukodvody
Tak zase něco bezvadného. To se nám moc líbí a už vidím předem, kde se to dá použít. Jen jsem měl problém co je senovka. Už vím je to pískavice a dá se koupit i u nás paráda a díky moc. Srdečně zdravíme.
cesminaz
Milá @Mijaita viem,ze ked ty nieco slúbis vyskúsat,tak to tak aj bude :-) Verím,ze ti bude chutit aj ked je to pomerne aromatická pasta :-) Budem čakat na tvoju odozvu,pozdravujem! @Klukodvody :-) presne tak milý @Klukodvody treba si dat do googla,aj ja som len tam zistila,čo je Čemen po slovensky ;-)) Ak máte radi aromatickú cesnakovú chut,tak vám iste bude chutit,no najmä s mäsom ;-P Pozdravujem.
zinnajdha
super, ja do toho možno zabalím uvarený kus laloku alebo bôčika a vznikne "paprikovaná slanina" .
cesminaz
@Zinnajdha (18.1.2019 10:06)

Presne ako vravíš,je to spôsob vlastne skoro rovnaký :-) len kedže toto je pasta,tak to nato natreš :-) A mäso si už zvolí každý sám.
rubyrom
Zase něco pro mne nového, velmi zajímavé, děkuji!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia