Egyptská torta

egreska - fotkaegreska, 27. januára 2010
Egyptská torta
Foto: egreska

Jednoducho fantastická..

Suroviny

KORPUS:(1 ks)
2
2 PL
1/2 PL
40 g
ŽLTKOVÁ PLNKA:
10
10 PL
5 1/2 PL
2 ks
340 ml
170 g
CHRUMKAVÁ ŠĽAHAČKA:
1
3 pl
120 g
4 pl




Postup

  1. 1

    KORPUS:Bielka vyšlahame,pridame cukor,dalej pridame muku a oriešky.Do okruhlej tortovej formy si vystrihneme papier na pečenie,vylejeme cesto a upečieme na 170 st asi 20-25 min.Taketo korpusy budeme potrebovat tri.

  2. 2

    ŽLTKOVA PLNKA:Uvarime zltky,cukor,muku,vanilkovy cukor a mlieko na nizkom plameni pokial nezhustne.Stale miešame.Nechame vychladnut.Makke maslo vyšlahame a pridame žltkovy krem,spolu poriadne vyšlahame do hladka.

  3. 3

    CHRUMKAVA ŠLAHAČKA:4 PL cukru upalime na karamel a rozotrieme tenku vrstvu na pečiaci papier.Pracujte rychlo!Ked to vychladne,polameme na kusky a valčekom rozbijeme na male kusočky(nie prašok!).Šlahačku vyšlahame s cukrom a pridame oriešky. .Korpus dajte na podložku a natrite žltkovym kremom,na to šlahačku a opakujeme. .Povrch ozdobime karamelovymi kryštalikmi.

  4. 4

    Na hlavnom obrazku sú rezy z polovičnej dávky..

Diskusia k receptu

sovka62
Dosť prácne, ale vyzerá to veľmi dobré. Vyskúšam niekedy, keď sa nás zíde viac.
forneta
mnaaam... to musi byt jake dobre hej! dala by som si hned a hlawne tu slahacku ,,chrumkawuuu,, mnaaaaaaam...... dawam do swojek kuch. knihy
egreska
Dakujem za komplimenty,torta je fakt super a hlavne ina ako všetky ostatne "obyčajne",budem rada ak niekedy skusite.
ingeborg
Tak je ozaj ako ten Egypt..unikatna!Hned by som si z nej dala,aj ked je už vela hodin:) Všetka čest!!
jany3
Prave ju robím,dufam,že bude taka dobra ako dobre vyzera...
orchidea
Som na torty, určite vyskúšam.Vyzerá výborne a určite aj tak chutí.
egreska
Jany3,dufam ze sa ti podarí a bude vam chutit.
orchidea ,vyskušaj ,určite nebudeš banovat..
jany3
Torta je hotova aj chutí dobre,len tie platy som myslela,že zmeknu mam ich tvrdšie neviem či maju take ostat alebo som niekde spravila chybu.
egreska
jany3,ten korpus ma byt taky tuhší,nie je to klasicka lahka piškota ale nemal by byt vyslovene tvrdý,treba dodrzat tej 1/2 PL muky lebo potom moze strvdnut,ono to láka dat viac ale tu sa nevyplaca experimentovat.Ale nechcem ti krivdit,mozno si to dodržala..len toto jedine ma napada ako chyba..
olinka12
Tá torta vyzerá naozaj super. 23 februára máme malú oslavu dcérka má 23 rokov určite túto tortu upečiem k darčeku vždy prikladám aj zákusok a toto ešte u nás nebolo.Potom napíšem ako sa vydarila všetkým prajem príjemnú nedeľu.
egreska
Olinka,budem rada ak vyskušaš.Dufam ze vam bude všetkym chutit.Aj tebe pekny den..
lucylee
píšeš, že okrúhlu tortovú formu, môžem použiť aj formu v tvare srdca?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
no tak túto tortu mám teraz na pláne urobiť v blízkej dobe. Dnes som robila veľmi podobné suflé torta s lesným ovocím. Myslím, že tie korpusy sú rovnaké, len plnka je iná. Táto je celkom zaujímavá, ale trochu sýta. Ale odporúčam vyskúšať. Robila som nie tortu, ale som to orechové cesto dala na dva plechy, každý rozkrojila po dĺžke na 3 pláty a tak mi vznikol vysokýýýý zákusok. To ovocie to veľmi osviežilo.
Tak a teraz je na rade táto. Potom napíšem .
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
To suflé je tu na vareche, skúste porovnať.
egreska
@esi , prave som to pozerala,to cesto je podobne ,ja mam iný krem (drahší ale lepší na chuť) +šlahačka..s tým ovocím to je tiež zaujímavé..budem rada ak vyskušaš aj moj receptík a porovnaš,som zvedava ..dakujem
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@egreska napíš presne na to suflé, kedy dávaš tú šľahačku. Prosím.
Zajtra chcem vyskúšať túto egyptskú. Môžem dať aj orechy miesto orieškov? Orechov mám dosť a nechce sa mi kupovať aj iné
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Prvý dojem torty bol, že mi tam niečo ako piškóta chýba a je to dosť krémové aj keď je to pudingový krém. Povedala som si, že spodný plát dám piškótu, potretú trochou džemu. Možno by to nepokazilo. Na druhý deň, som však od tohto upustila a skonštatovala, že torta je ozaj dobrá taká aká je v recepte. Možno trochu hrubšie to orechové cesto na pláty, asi skúsiim pridať o 1/3 viac ingrediencií. Torta je ozaj taká iná, ale fakt dobrá.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
A ešte tú šľahačku druhý krát dám určite bez cukru. Máme radšej menej sladké.
egreska
maš pravdu,tato torta je iná ako všetky klasicke piškotove ,ale tým je zvláštna.. a samozrejme z cukru sa ubrat da ,takže každý si urobí podla svojho sladkeho zubka :-)) ale som rada že si ju vyskušala a že vam chutila..
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@egre ška, prosím Ťa napíš mi prosím na mail Tvoj recept k tej jahodovej torte / suflé / vraj drahší ale lepší, čo si písala k môjmu komentáru.
Mám namrazených viac malín, takže by som ich chcela aj takto minúť.
evula49@gmail.com
Teraz mám urobenú tortu s čučoriedkami, čo je tu na vareche. Uvidím ako sa osvedčí ale vyzerá dobre.
lucylee
@egreska idem dnes na vec, konečne je príležitosť, svokra má narodky, tak som zvedavá, či sa podarí, drž palce :)
lucylee
všetko išlo perfektne, len šľahačka sa mi ako na potvoru nechcela vyšľahať, tak som tam švacla (ako hovorí @energizzer ) stužovač a bolo to OK. Robila som v okrúhlej tortovej forme. Na celom recepte je nezvyčajná kombinácia šľahačka a oriešky a ten karamel je úplne super nápad. Cesto som tiež podobné ešte nevidela. Takže prípravu hodnotím ako úspech a ochutnáme v sobotu, tak dám vedieť ako chutí, ale vyzerá úplne super :)
egreska
júúúúúj,až v sobotu ? len dúfam že dovtedy vydrží,ja som ju takto dlho dopredu ešte nerobila ,vždy tak max.1 den vopred. dufam že sa vam bude tato kombinácia chutí páčit ,nám chutí a aj dobre vyzerá...dakujem ,že si sa inšpirovala :-))
lucylee
@egreska torta mala nevídaný úspech, je fantastická! A bez problémov v chladničke vydržala. Každý ju chce teraz na sviatok :) ďakujem :)
egreska
fúúú ,tak to mi odlahlo :-) som sa bála aby sa to cesto nejako nerozmočilo...ale mam velkú radost že chutila -super :-))
lucylee
nie, nie, vôbec sa nerozmočilo, ja som sa trocha bála tých korpusov, nikdy som nič podobné nepiekla, ale boli fantastické, všetko spolu ladilo presne tak, ako malo. A do šľahačky som dala vlašské orechy, ty dávaš aké? Myslím, že je to asi jedno, môže sa dať aj zmes, nie?
egreska
Robila som s lieskovcami a raz aj s mandlami.S vlašskými ešte nie ,ale dobre vediet ,že môžu byt aj tie. Asi su všetky dobre :-))
angel
Torta je veľmi chutá a fajná, skušala som ale mam pár vychytávok pre recept. Stačilo by aj menej žĺtkov zo 6 žltok a zo 6 bielok takto je to zbytočne tazké a sladké do šlahacky by som nedala žiadny cukor po prýpade maximálne jeden vanilkový cukor a miesto karamelu na vrchu by som dala upražené oriešky alebo mandle v krajom pripade grankom posypať. Vyskúšala som fajny len s menšími zmenami na budúce. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia