Egrešový džem

hanina - bez fotkyhanina, 13. júla 2012

Za pár dní budú dozrievať egreše, takže je čas urobiť si egrešový džem. To je totiž jediný, ktorý používam na žerbó rezy.

Suroviny

2,5 kg
1,5 kg
2 -3 ks
0,5 dcl / rum/




Postup

  1. 1

    Očistené, umyté egreše uvaríme. Vodu nepridávať. Uvarené, vychladnuté prepasírujeme cez sitko. / Alebo nejako inakšie/ Ja mám na to staré sitko s valčekom a tým to ide rýchlo.

  2. 2

    Získanú šťavu varíme pomaly - asi 1 hod. 15 minút s 1,5 kg kryštál. cukru a 2 - 3 vanilkami. Sem tam premiešame. Do uvareného a trošku vychladnutého primiešame pol deci umu. Naplníme do menších pohárov a otočíme hore dnom.

Diskusia k receptu

orchidea
Hľadala som si recept na egrešový džem v knižkách, tiež sa chystám variť ho lebo sa nám tohto roku urodilo veľa egrešov. Tvoj recept ma potešil len tá dĺžka varenia ma zarazila, prečo tak dlho? Nebude veľmi hustý?
arasidka
To bude asi tým, že sa to varí všetko spolu. Možno použiť panvicu, do ktorej sa odoberie pár naberačiek a pôjde to rýchlejšie, tak ako sme to písali u ostatných lekvároch.
hanina
@orchidea arasidka má pravdu. Ak to rozdelíš na 3 časti, skráti sa aj doba varenia. A ak by sa ti aj to zdalo veľa, stačí, keď po 20 minútach kvapneš trošku džemu na chladný tanierik a ak sa nerozteká - tak už je hotový. Dobrú chuť.
marcy
nepotrebuje tak dlho variť,lebo ovocie má veľa pektínu....so šnapsom som neskúšala,ale určite je to vynikajúci produkt...myslím,že by bola z neho dobrá omáčka k mäsku ( komu nevadí slano-sladká kombinácia,mne osobne nevadí :o)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia