Egrešový džem
Egrešový džem

Egrešové metamorfózy fotorecept

arachnea - fotkaarachnea, 11. júla 2019
Egrešové metamorfózy (fotorecept)
Foto: arachnea

Krásny letný deň, milí priatelia. Leto milujem. Ráno si doprajem prechádzku po záhradke. Len chvíľku, kým mi po raňajkách vychladne kávička. Na konci, takmer pri plote Zobraziť celý popisKrásny letný deň, milí priatelia. Leto milujem. Ráno si doprajem prechádzku po záhradke. Len chvíľku, kým mi po raňajkách vychladne kávička. Na konci, takmer pri plote sú kríčky egrešov. Bude ich treba obrať. Sú plné pichliačov, to si zase zanadávam. Obrala som ich za misku. Rozhodla som sa, že z nich bude egrešový rôsol. Je to špecialitka, kyselkavá a sladká, voňavá.. Tento rôsol používam do domácej zmrzliny, na potieranie tortových korpusov, alebo len tak, na lyžičku a ham :-)

7
porcií
180 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Suroviny

2 kg
1 kg




Postup

  1. 1

    Ako som už písala vyššie, naoberala som si v záhrade egreše.

    Egrešové metamorfózy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na mlynčeku som si ich odšťavila.

    Egrešové metamorfózy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šťavu som naliala do hrnca...

    Egrešové metamorfózy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a asi štvrť hodinu varila. Šťava nevyzerá príliš lákavo, ale krásne vonia.

    Egrešové metamorfózy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme cukor... Primerane... Egreše sú kyslé ovocie, tak pridáme veľa cukru. Ja som na liter a pol šťavy pridala kilo cukru. Varíme a varíme, miešame a občas ochutnávame a robíme rôsolovú skúšku na tanieriku.

    Egrešové metamorfózy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nalejeme do malých pohárikov, na chvíľku otočíme hore dnom, aby sa viečko lepšie chytilo.

    Egrešové metamorfózy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Verím, že bude chutiť :-)

Diskusia k receptu

haji
Velmi pěkný letní recept, egrešový rosol je dobrá volba zpracování egrešov. Obírání je sice za trest, ale super výsledek. Chutný, aromatický rosol - dobrý nápad!
dvorka
Možno ma tento recept presvedčil? Celý život čo si pamätám ma mamka presviedča, že egreše samotné na zaváranie nie sú dobré, lebo sú mdlé. Ak som ich spracovávala, tak len s iným výraznejším ovocím. Mám ešte trochu na záhrade, za misku bude určite. Skúsim. A som zvedavá na tú chuť. A mamke, ak mi bude chutiť, dám jednu fľaštičku :)
1x haji
martakv
...milujem egreše, ale kde ich kúpiť? na trhu ich už takmer nevidno a keď, tak sú na nezaplatenie...až mi je ľúto tej dužiny, ktorá zostala po odšťavení, ja by som určite pripravila aj egrešový džem s kúskami egrešov....mňam, ale aj tento rôsol vyzerá parádne a určite tak aj chutí.
2x finczi a haji
dvorka
Ráno som spravila rôsol. Síce len jednu fľašku, keďže mi neostalo ani celé kilo egrešov, o to je vzácnejší. Ja ovocie neodšťavujem. Povarím ho vo vlastnej šťave do mäkka, potom po vychladení prepasírujem a už len nechám šťavu trocha vypariť a po pridaní cukru chvíľu povarím aby vznikol rôsol. Egrešový je super. Veľká vďaka za recept. Chutí mi ešte viac ako ríbezľový.


garanco
Odkedy si pamätám, na Spiši bol prvý kompót z egrešov, ktorých sa v našej záhrade každoročne urodilo neúrekom (ešte tak čerešne od susedov), ostatné ovocie sme draho kupovali, takže v dospelosti som k nim nemala veľký vzťah. Teraz sú zas vzácne, nemáme ich síce veľa, ale vždy sa na ne tešíme. Tohtoročné sú už zavarené, takže Tvoj recept vyskúšam až o rok :-))
[ Moja mama robievala z nich aj sirup (volal sa Egrešový z Maďarska), pridávali sa tam aj citróny a sirup výborne chutil v zime v čaji ]