Ríbezľový džem
Ríbezľový džem

Džem z čiernych ríbezlí

janikbj - fotkajanikbj, 10. júla 2018
Džem z čiernych ríbezlí
Foto: janikbj

Našla som veľa receptov na ríbezľový džem, ale na každom sa mi niečo nepozdávalo, tak som si vyskladala vlastný. Ukladám si, aby som o Zobraziť celý popisNašla som veľa receptov na ríbezľový džem, ale na každom sa mi niečo nepozdávalo, tak som si vyskladala vlastný. Ukladám si, aby som o rok zase nemusela hodiny googliť a špekulovať a snáď sa pridá aj niekomu ďalšiemu :)

10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
700-800 g




Postup

  1. 1

    Umyté odstopkované ríbezle si rozmixujeme, ja som na to použila sekáčik na zeleninu. Zmiešame s cukrom, pomer si podľa chuti môžeme upraviť, ja mám rada džem kyselkavý, preto som použila na 1 kg ríbezlí 700 g cukru. Necháme chvíľu postáť, aby sa cukor roztopil alebo len poriadne premiešame a po menších častiach pomaly varíme (dobré je použiť liatinovú platňu alebo hrniec s hrubým dnom). Miešame často. Ak sa robí veľa peny, odoberáme ju a znížime plameň, aby džem nevrel veľmi prudko. Každú dávku necháme variť asi 10 min. Džem netreba redukovať, v pohároch krásne zhustne.

  2. 2

    Vriacim džemom plníme čisté poháre, uzavrieme, otočíme hore dnom a zabalíme do deky. Asi po pol hodinke poháre otočíme a v deke necháme do úplného vychladnutia. Z cca 4,5 kg ríbezlí mi vyšlo okolo 19 ks 3 dl pohárov.

Diskusia k receptu

alena45
Aj ja som robila pár pohárikov z čiernych ríbezlí, ale ani som ich nemixovala, mám rada kúsky. Vynikajúci je, cukru som dala ešte menej.
maska10
Ja som varila bez mixovania,dala som 600g cukru a sa mi zdal dosť sladký,ale aj ríbezle boli už skoro prezreté.Mňam,mňam výborný.
haji
@21terezka (12.7.2022 08:51)
Při mytí ve vodě, když se plody jemně "poobracejí" rukou, se většina malých suchých částí oddělí. Je lépe pak vodu necedit, ale plody "obouruč" povybírat - aby na nich ulpělo co nejméně suchých kousků. Případně opakovat to celé s novou vodou. Je to o dovednosti a také času, který člověk má/nemá. Operace oplachování, mytí se dělá lépe když jsou rybezle na stopke. Odstopkovat až umyté. Jinak by jsi honila malé kuličky ve vodě týden...
haji
@21terezka (12.7.2022 08:51)
Ještě malá poznámka, maminka i babička odstraňovaly zaschlé květy z angreštů/egreší, tam jsou opravdu velké. Nůžkami. No a pro zavařování celých angreštů se plod propíchával špendlíky - aby nepraskly.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia