Pečená tekvica
Pečená tekvica

Dýně v česnekovém másle pečená

mijaita - fotkamijaita, 9. júna 2017
Dýně v česnekovém másle pečená
Foto: mijaita

Jednoduché, famozní, do sbírky dýňových receptů. Snad nejlepší co znám.

10 minút
príprava
20 minút
na 100 °C

Suroviny

 (nebo i iná)
niekoľko strúčikov




Postup

  1. 1

    Máslovou dýni, kterou mám nejradši, jsem oloupala a nakrájela na měsíčky.

  2. 2

    Na pánvi jsem rozpustila máslo, přidala nadrobno nasekaný česnek (na půlku dýně cca 4 velké stroužky) a přidala dýni. Každý kousek jsem v másle otočila a pak zvolna opékala asi 20 min. Aby byla z obou stran opečená hezky. Ještě na pánvi jsem osolila a opepřila.

  3. 3

    Horkou jsem na talíři pokladla hoblinkama parmezánu, které dělám škrabkou na brambory.

Diskusia k receptu

siisa
Tvoje receptíky ma doteraz nesklamali, preto sa teším, až toto vyskúšam :) Vyzerá to super !
zolik
Velmi pekna a dobra tekvica aj ako priloha na zahradnu grilovacku. Neviem odkial mas recept, ja ho mam od kamaratky, ktora ju robila presne takto pred rokom. Bola famooozna!
mijaita
@Zolik joooo, to bych take rada vedela odkud ho mam a vedet to, napisu to k receptu! Mam slusnou databazi receptu z dyni (a nejen z dyni) a tak jsem recept zas vylovila. Od podzimu se mi tu smala maslova jedna a tak jsem zalovila :-) Uz jsem ji delala nekolikrat, je to opravdu senzace!

@Terinka @Siisa @jack tak ted uz jen udělat, abyste si take tak pochutnali!
sashan
Ten cesnak sa pri opekaní tekvice nespáli?



mijaita
@Sashan vubec ne, protoze je obalena maslem a pousti i vlastni stavu. Opekam pomalejc, aby dyne zmekla a az nakonec se malinko opekla, jak je videt na obrazku. Neni treba se toho bat!
siisa
Je fakt výborná ! Ďakujem za ďalší skvelý recept :) My dnes ku grilovanému mäsu :)


siisa
@Mijaita (10.6.2017 15:17)

Tak ten som dala zvlášť na tanier, že nech si dá každý podľa chuti. Neuveríš, ale nikto ho tam nechcel, že to chutí aj bez neho úžasne. Grilované kuriatko bolo k tomu a to naozaj spolu pasovalo. Ešte raz ďakujem ;)
mitzy
@Mijaita tá tekvica je geniálna! :) viac mi tekvica ešte tuším nechutila. Pritom tak ľahký, nenáročný recept.


mijaita
@Mitzy supeeer :-) Rada se delim o dobre recepty a vidim, ze chutnalo. K tomu krasna fotka, potesilas!
hadik
Ok, minimalistické recepty celkom môžem, len pytóna Brutusa tá dyňa príliš nenadchýňa.
sovka62
Konečne som ten recept opäť našla! Vybrala som si ho minulý týždeň, názov som si nezapísala, veď si zapamätám (ale som si fandila....), už si ho rovno vytlačím, pre istotu.
Ja sa s tekvicami akosi neviem skamarátiť, lenže v piatok u nás bude vnukova slečna, je vegetariánka a potrebujem pre ňu pripraviť aspoň dva chody. Jeden z nich bude podľa tvojho receptu, tak mi, prosím, drž palce, nech to neskoním.
mijaita
@Sovka neni co pokazit a uviewdis jak zabodujes! Treba i tobe zachutna. Jsem zvedava, dej vedet!
sovka62
@mijaita , konečne sa dostávam k tomu, aby som ťa informovala, ako som dopadla pri pokuse pripraviť vegetariánsky obed. Lebo najprv v sobotu jarmok, v nedeľu sme vypratávali zariadenie v dome, v pondelok sa dostavil maliar a včera večer skončil. Narobili sme ako kone, mám svalovicu, ale som rada, že je všetko čisté, svieže, ako nové.
A teraz k receptu. Postupovala som presne podľa pokynov, len tie hoblinky parmezánu si mi drobili, tak som ho podala na osobitnom tanieriku, nech si slečna posype. Pripravila som aj čerstvú zeleninu (ako prílohu), a slečna si (na moje prekvapenie ) pridala aj kysnutú knedľu na pare, ktorú som okrem lokší podávala ku kačici a červenej kapuste.
Tekvica jej veľmi chutila, veľmi chválila, ochutnali aj moje dcéry, aj ja a naozaj bola výborná. Ďakujem za výborný recept
A vieš čo? Tak som sa osmelila, že v nedeľu na obed som jej pripravila patizón. Uvarila som pár zemiakov v šupke, uložila na dve strany pozdĺž plechu, do stredu som dala mesiačiky patizónu, potrela olejom. Osolila som ich "šarenou soľou" (šarená znamená strakatá a je to bulharská bylinková soľ), výdatne posypala parmezánom a celé dielo som poliala smotanou na varenie. Pieklo sa to cca 15 minút a tiež to bolo výborné. Tak vidíš ako si ma posmelila, už sa púšťam aj do experimentov.
Ešte raz vďaka.
sovka62
Ďakujem za tip, @mijaita , polovica tej tekvice ešte čaká v chladničke na ďalšie použitie, tak sa s ňou pokúsim vyrovnať. Moja antipatia k tekviciam pochádza zo školských čias, kde nám kuchárky v jedálni servírovali tekvicový prívarok divnej chuti a ak, na nešťastie, mala službu v jedálni zástupkyňa riaditeľa, taniere museli ostať prázdne. V mojom prípade sa nedočkala a vyslobodilo na až zvonenie na hodinu. Ale odvtedy ma mala v merku a keď sme mali takú "dobrotu" ako omeletu plnenú špenátom, nemala som možnosť vymeniť si tanier za prázdny so spolužiakom, ktorý mal rád všetko. Sedela pri mne a donútila ma zjesť zo dve sústa. Prestala, až keď jej to, čo som zjedla, skončilo na saku. Odvtedy sa aj špenátu vyhýbam ako čert krížu. No čo už, niektorí "pedagógovia" by si mali nájsť iného koníčka a deťom dať pokoj.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia