Dusený karfiol na tak trochu indický spôsob

sandra - fotkasandra, 2. júna 2012
Dusený karfiol na tak trochu indický spôsob
Foto: sandra

Prísna diéta, ktorá mi pomáha zlepšovať moje zdravotné komplikácie ma núti každý deň vymýšľať ľahké a rýchle zeleninové jedlá. Dnes padol za obeť karfiol, Zobraziť celý popisPrísna diéta, ktorá mi pomáha zlepšovať moje zdravotné komplikácie ma núti každý deň vymýšľať ľahké a rýchle zeleninové jedlá. Dnes padol za obeť karfiol, a keďže varenie na vode je strašne otravné, použila som aj minimum mojich obľúbených, aj indických korenín. Indická kuchyňa ma fascinuje, a za to, že som sa mohla trochu priučiť, ako využiť indické koreniny ale aj pripravovať indické jedlá, patrí veľká vďaka našej @michsamant .

2 - 4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks, menší
1 ks, väčšia
1/4 čl
1/4 čl
 podľa chuti
 podľa potreby
1/4 lyžičky
1 dl
2 strúčiky
1 čl na zahustenie,(zmes na obaľovanie a zahusťovanie)




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji som opražila kurkumu a drvenú rímsku rascu. Pridala som nakrájanú cibuľu a opražila.

    Dusený karfiol na tak trochu indický spôsob - obrázok 1
  2. 2

    Prihodila som ružičky karfiolu a chvíľu opražila, kým sa karfiol obalil v korení a cibuli.

    Dusený karfiol na tak trochu indický spôsob - obrázok 2
  3. 3

    Zaliala som vodou a nechala dusiť.

    Dusený karfiol na tak trochu indický spôsob - obrázok 3
  4. 4

    Pred koncom som pridala korenie garam masala. Kúpila som ho na tržnici v bio obchode, za 1,70 Eur.

    Dusený karfiol na tak trochu indický spôsob - obrázok 4
  5. 5

    Zaliala koksovým mliekom a premiešala.

    Dusený karfiol na tak trochu indický spôsob - obrázok 5
  6. 6

    Na záver, kvôli chuti, som pretlačila 2 strúčiky cesnaku.

    Dusený karfiol na tak trochu indický spôsob - obrázok 6
  7. 7

    A úplne na záver, našu slovenskú hrašku (zloženie: hrach, kukurica, sója, pšeno, sójová omáčka, soľ) na zahustenie, stačilo len trošku, pridala som aj trochu soli. tej si treba dať podľa chuti.

    Dusený karfiol na tak trochu indický spôsob - obrázok 7
  8. 8

    Podávame s tým, čo máme k takémuto jedlu radi, výborne sa hodia placky chapaty, ale aj chrumkavý chlieb. Ja bez placiek aj prílohy, čo už... Dobrú chuť! :-D

    Dusený karfiol na tak trochu indický spôsob - obrázok 8

Diskusia k receptu

michsamant
Super jedlo a velmi pekne dakujem za uvodnicek (fakt, som uplne stastna za to "nasa" :)
starykuchar
Bolo by dobre,ak by autorka receptu nepísala: ..."našu hrašku",lebo väčšina ľudí nevie,čo je to. Suroviny,alebo ingrediencie sa nepíšu podľa obchodných názvov. Nie Maizena-ale zemiakový škrob,nie Maggi-ale polievkové korenie a pod. Dotyčná ingrediencia môže mať niekoľko výrobcov a niekoľko obchodných názvov. Obchodný názov uvádzame vtedy,ale iba výnimočne,ak chceme zdôrazniť,že napr: pridáme zemiakový škrob,ja najradšej maizenu.
3sandra3
super jedlo, krásne pripravované a páčia sa mi aj tie úvodné slová.
danculka
Vyzerá to dobre a je to niečo iné ako ,,karfiol s vajcom:))))))))))super..
sandratamer
@starykuchar , použila som hrašku, preto píšem hraška. Má jedinečné zloženie, nevidím dôvod písať každú surovinu, ktorú obsahuje zvlášť. Dopísala som zloženie, aj že sa jedná o zmes na obaľovanie a zahusťovanie. Kúpila som ju v bio obchode, majú viac druhov.
lucylee
@sandri to je ale krasny recept. Vsetko, co mam rada. Ja som nedavno robila super karfiolovy salat.
meddy
zaujímavý recept, určite skúsim :-) Mne sa naopak páči, že autorka napísala Hraška a nie zmes strukovín, veď to tam aj v zátvorke rozpísala... a nevidím rozdiel v tom, ak niekto napíše či je tam Maggi, alebo polievkové korenie, myslím, že všetci chápu. A autorke ďakujem za recept :-)
ajay
Zaujimave, my sme doma vzdy pouzivali slovo maizena (je vyrobena z kukurice) a kazdy pozna maggi prichut na Slovensku po dlhe roky!
Len tak mimochodom tieto suroviny nie su v ani v recepte.
Dobry recept.
sladkacokolada
pred časom som potrebovala kúpiť indické korenie pre chorého, no ja som pod týmto názvom nijaké korenie nenašla, tak som rada, že si to takto nafotila a rozpísala, už viem čo mám hľadať, ďakujem
cica2
karfiol môžem na akýkoľvek spôsob, pekný recept a úplne súhlasím ohľadom @michsamant :-))
tornadolue
akurat dnes som kupila karfiol s tym, ze ho nejak indicky upravim, z obchodu som isla s tym, ze prebrusim Miskin blog, ale urcite jej nebude vadit, ze nakoniec to bude tvoj duseny karfiol :)
bozulka
Objavil sa ďalší " rozumbrada " ?
Karfiol doma nemám,ale mám brokolicu,viem trošilinku iná chuť,aj tak vyskúšam a uvidím...
tornadolue
Vyborne to bolo :) A @michsamant aby som si to u teba "vyzehlila", poslala som k tebe z FB ludi, co nevedeli, kam maju supnut garam masala ;)
martamm
Stale nechapem celkom, co je ta hzraska. Je to nejaka zmes na obalovanie, ktora sa da kupit v racio predajni?
evanaaa
Hrašku mám aj ja, aj vanilkovú, aj obyčajnú slanú, kúpila som ju u nás v predajni Alfa Bio, sú tam výrobky Zdravej výživy. Tá sladká sa dá použiť do palaciniek, lievancov, na cestíčko na obalovanie ovocia, náhrada vajec, ai., a tá obyčajná na zahusťovanie miesto zásmažky, do omáčok, štiav, ale aj ako náhrada vajec, napr. do fašírok, ap.
evanaaa
A ešte, @starykuchar je asi nový, aj keď sa sem zaregistroval vo februári, ale toto je jeho prvý príspevok, vidieť, že nemá prehľad o tom, ako to tu ide, že to, čo sa inde nedá, je tu dovolené. Málo "nás" sleduje.
xenoclea
Ja si myslim, ze @starykuchar hovori skor o tom, ze ludia, ktori napr. ziju v cudzine a/alebo nepoznaju spominany slovensky vyrobok, by uvitali skor popis pouzitej prisady, prip. jej zlozenie, a nie len im nic nehovoriaci nazov. Ten karfiol inak vyzera vyborne, mozno kvoli nemu aj prekonam svoju miernu averziu k tejto zelenine...
sandratamer
@martamm , v bode sedem bolo ešte v deň pridania receptu dopísané zloženie, a vedľa suroviny som zas pridala, že ide o zmes na obaľovanie a zahusťovanie. A k tvojej poslednej časti otázky, predávajú ju aj v predajni racio výrobkov.
jody
@sandri , perfektný recept pre mňa, karfiolovú... :-) A okrem hrašky mám aj všetko doma, tak snáď nebude hriechom, ak to zahustím škrobom, konkrétne maizenou. :-)
lubjak
@sandratamer vyborny recept na karfiol,dodrzala som recept presne,co robim malokedy,oplatilo sa ,vynikajuca chut,karfiol ma lepsiu konzistenciu ako vareny,recept je odlozeny v rodinnej kucharskej knihe
irenaw
karfiolová sezóna v plnom prúde, včera boli placky a jeden ešte čaká v chladničke, len kokosové mlieko musím kúpiť ;-) vyzerá to výborne
popoluska340
ked nemam kokosove mlieko,mozem pouzit aj sojove mlieko?zajtra idem vyskusat karfiol mam v chladnicke.
sandratamer
@popoluska340 , ak chceš mlieko rastlinného pôvodu, tak pokojne, ale ak je ti to jedno, skôr by som zvolila hustejšiu smotanu na varenie. Daj vedieť, ak vyskúšaš :-D
irenaw
je to veľmi dobré, prílohou boli Miškine chapati, ďakujeme, určite si to zopakujeme. zrejme dlho nič vlastné na Varechu nepridám, lebo len skúšam a skúšam, dnes kúsok Indie, zajtra Austrália... ;-)
lubjak
@sandratamer skusila som namiesto kokosoveho mlieka pouzit crema di riso/ bio ryzovy krem,ryzova alternativa smotany/.Nebolo uz treba zahustovat. Vynikajuce.Super recept.
freia
vďaka za krásny recept, pochutnali sme si :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia