Bôčik

Dusený ázijský bôčik

Autor receptu: radox1

Keď napíšete do vyhľadávača slovo bôčik, tak vám vyhodí množstvo receptov, ktoré sa väčšinou podobajú jeden druhému. Ja som tentoraz zvolil opačnú prípravu, mäso som nepiekol v rúre do chrumkava, ale dusil v hrnci na doske. Suroviny som prispôsobil nášmu regiónu a niečo pozmenil vo svoj prospech.

4-5
porcie
15 minút
príprava
110 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do hrnca nalejeme vodu, privedieme do varu a vložíme bôčik asi na 1 minútu tak, aby bol celý ponorený a voda počas tejto doby stále silno vrela. Potom ho vyberieme na krájaciu dosku a cez šírku nakrájame na asi 3 - 4 cm pásy. Vodu z hrnca vylejeme, ale časť z nej zachováme, na dno vložíme cibuľku aj s vňaťou, nakrájaný ďumbier, cesnak a papričku. Na tú podstielku pridáme nakrájaný bôčik kožou dole, následne sój.omáčku, cukor, víno, odloženú vodu tak, aby mäso trčalo z hladiny, privedieme do varu a pomaly zakryté dusíme 90 minút tak, že pokrievku vôbec neotvárame - nič neprihorí. Po udusení mäso vyberieme na tanier kožou hore a polejeme šťavou. Zbytok štavy z hrnca zlejeme a na dno hrnca vložíme pripravený tanier s mäsom, podlejeme vodou tak,aby nepresiahla výšku taniera, priklopíme a dusíme na pare ďalších 20 minút. Po dovarení posypeme sezamom a môžeme ľubovolne expedovat, ja som zvolil ako prílohu ryžu, ktorá sa k tej rôsolovitej koži náramne hodí.
  2. No a nakoniec mi to nedalo, tak som rúre vyťal gril na 220°, pár kúskov položil na mriežku a zapiekol kožu do chrumkava asi 10 minút (chudera rúra, tá dopadla). Zo štavy som urobil silný gél, postup je tu, kde je ešte aj návod ako bôčik zatažiť a na druhý deň opiecť na panvici do chrumkava: https://varecha.pravda.sk/recepty/glazovany-bocik/54799-recept.html