Plnené zemiaky
Plnené zemiaky

Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 24. septembra 2017

Tento recept je z kuchárskej knihy. Ktorú som zdedil po mame, je to kniha z rokov 70. Sú tam niektoré moc dobré recepty, niektoré Zobraziť celý popisTento recept je z kuchárskej knihy. Ktorú som zdedil po mame, je to kniha z rokov 70. Sú tam niektoré moc dobré recepty, niektoré som málo upravil. Ako aj tento, ale jadro ostalo. Miesto bravčového mäsa som použil morčacie mäso a miesto podliať vodou, som podlial hovädzím vývarom.

4
porcie
25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g mleté
50 g prerastená
1 ks starší
150 ml
5 strúčikov
2 ks veľká
1 ks
100 g (odrezky)
2 PL
150 g
400 ml (z mäsa a zeleniny)
Koreniny:
1 KL
2 KL
2 PL
4 ks
7 ks
2 ks
Hlavná zložka:
8 - 9 veľkých ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé si podusím na 1 PL masti 1 cibuľu, slaninu a cesnak a nechám ochladnúť. Všetko krájam na hrubo aj tak to pôjde zomlieť.

    Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rožok polejem mliekom nechám postáť.

    Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si očistím zemiaky a na oboch koncoch zrežem. Z jednej zrezanej časti vydlabem jamku. No aby mi steny ostali aspoň 0,5 cm hrubé a spodok aspoň 1 cm. Ja som to robil čajovou lyžicou, dobre to išlo. Prstami osolím zemiaky opatrne, lebo mám vývar slaný.

    Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V mlynčeku na mäso zomeliem mäso, rožok vytlačený z mlieka a chladnú cibuľu s cesnakom a slaninou. Tak aj asi 100 g výrezu zo zemiakov. Osolím, okorením, pridám majorán, petržlenovú vňať, 1KL rasce a vajce. Dobre to premiešam. Ak je to moc riedke tak to zahustím strúhankou.

    Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naplním zemiaky, tak nech to je trochu kopcom.

    Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyberte hrniec, ktorý nelepí na dno. Ja som použil liatinový. Do neho som dal druhu lyžicu masti roztopiť. Na to druhú pokrájanú cibuľu na drobno a druhu KL rasce.

    Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je cibuľa udusená na bledo hnedo, tak uložím do hrnca zemiaky s plnkou hore. Chvíľu pečiem a zalejem vývarom. Nechám to rozvariť a potom uberiem, nech sa to tichučko varí. Toho vývaru treba tak do 3/4 zemiakov na výšku. Pridám tam nové korenie, čierne korenie celé a bobový list.

    Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 15 minútach varenia pridám paradajkový pretlak. Varím ďalších 15 minút. Potom vypnem a nechám asi 10 až 15 minút postať. Všetko je komplet hotové.

    Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Paradajková šťava je veľmi dobrá, zemiaky mäkké a ochutené plnkou a paradajkovou šťavou. Môžem servírovať. Na tanier dám zemiaky podľa hladu, jeden, dva, alebo tri. Polejem paradajkovou šťavou a môžem obedovať. Želám aj vám dobrú chuť.

    Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Čo mi zvýšili suroviny som zomlel, ochutil a upiekol v rúre na plechu. To bol ako zákusok. Ešte dodám: tieto zemiaky plním aj vajcom s kolieskom klobásy a omáčka je kôprová aj to je tiež dobré. To do vývaru dám kôpor a zalejem sladkou smotanou. Postup ten istý, len menej práce s plnkou. To je pre @Bembo, keď nemá rád paradajkové.

    Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Krásný, chutný recept! Moc bych si přála, aby aj mně zostalo tolko surovín, ktoré zaplnia velký plech. Kdo umí, umí. Kdo neumí - obdivuje. Jsi šikovný, o tom žádná!! Díky za receptík!
patroveckypitrs
Ďakujem @Haji za komentár. To nie je veľký plech 27x22 to foto robí, že je veľký. No a tie zbytky zo zemiakov som tiež musel nejako zužitkovať no nie?
1x haji
farbuska
Pekný a nezvyčajný recept. Už viem, čo urobím kamarátom na chate budúci víkend. Vďaka za inšpiráciu.
katarina64
mňam...uložené a najbližšie ho spravím,je na tom dobrá tá variabilita...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia