Dusené listy moruše s vajcom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 14. mája 2014
Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Z listov Moruše sa väčšinou robí Sarma,tak isto ako z hroznových.Ale dá sa z nich spraviť aj skvelá príloha,či hlavné jedlo ;-) V dedinke Zobraziť celý popisZ listov Moruše sa väčšinou robí Sarma,tak isto ako z hroznových.Ale dá sa z nich spraviť aj skvelá príloha,či hlavné jedlo ;-) V dedinke mojej svokry,je toto velmi obľúbený pokrm,ktorý sa robí aj na obmenu so špenátovými listami :-) a občas sa pridá aj mleté mäso ;-D

3-4
porcie
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 veľké hrste
2 ks
2 PL (paradajkove pyre)
1/4 ks
1 l na podliatie
3 - 4 ks




Postup

  1. 1

    Strom Moruše v našej záhrade...

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Listy sú krásne velké,ale ešte mladé a jemnučké.Majú jemne korenistú chuť,používajú sa okrem iného na sarmu,alebo aj na šalát.Listy nakrájate(môžte pridať aj hroznové) ako riadny šalát,osolíte,dáte trocha olej,citron a máte perfektný zdravý šalátik ;-) https://www.google.de/search?q=dut+yapra%C4%9F%C4%B1+yemekleri&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=oWxyU9m1HKbFyQPZr4DoAQ&ved=0CEYQsAQ&biw=1008&bih=479 Pridávam tento link,ako inšpiráciu na jedlá z týchto listov :-)

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takže..nazbierame si poriadnu misku listov,ktoré najprv umyjeme a potom nakrajame..Potrebujeme 2 velké hrste,už pokrájaných listov.

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do panvici dáme štvrťku masla a nakrájanú cibulu,ktorú trocha osolíme.Usmažíme ju do sklovita..

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme 2Pl salçe a necháme ju minutku popiecť..vtedy dostane lepšiu chuť :-)

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme listy,osolíme a necháme chvílu poškvrčať,aby trocha spadli.

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polejeme 1/2 litrom vody a zakryté dusíme do mäkka,asi 45 minut.Medzitým premiešavame a dolievame este vodu.

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som minula dokopy 1L vody na toto jedlo,ako sa dusilo,tak som stale este po 2-3dl podlievala.Musí mať stále trocha šťavy,niečo ako omáčku..

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ked sú už listy mäkkučké,ochutnáme,ak treba osolíme a potom urobíme vareškou 3 jamky,do ktorých klepneme vajce :-)

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Necháme chvílu dusiť,aby sa vajíčka udusili..ak chcete môžte pichnúť do žľtka,aby sa trocha roztieklo..alebo ich v tom rozmiesat :-)

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ak chcete,vajce osolte a môžte podávať ;-) Dusené listy Moruše chutia ako špenát,len s tým rozdielom,že sa dlhšie dusia. Prajem dobrú chuť ..

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Listy Moruše,okrem toho že sa využívajú v kuchyňi,sú aj strašne zdravé. 100g už sušených listov obsahuje: Kalcium 2700mg(to je 6x viac než zelený čaj),Železo 44mg,Nátrium 3,4mg,Kalium 3400mg,Karoten 7,4mg a vitamíny A,B1,B2,B3,C,Fosfor,Mangan, Fluor,vlákniny,Zinok a aj 17-toraké Aminokyseliny.A čo je velmi obdivuhodné,že listy obsahujú jeden Alkaloid menom Deoxynojirimycin,ktorý sa nevyskytuje v žiadnej inej rastline na svete.Je vedecky dokázané,že tento Alkaloid znižuje hladinu cukru v krvi,čiže je velmi dobrým liekom proti Diabetes.Vraj 3g listov denne znížia hladinu cukru o 3x viac,než liek na Diabetes...A toto sú len množstvá v sušených listoch...tak si viete predstaviť,že čerstvé listy sú akým zdrojom "vitamínov" pre náš organizmus ;-DD No a k tomu sa ešte aj "najeme"!! Tieto vedomosti sú zo stránky : Vitalstoffmedizin Dr.Heinz Lüscher.

    Dusené listy moruše s vajcom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

denyany
Zaujímavé! Hroznové listy používam roky, ale o morušových počujem prvý raz, že sú použiteľné v kuchyni, dokonca bez tepelnej úpravy. U rodičov je taká mladá moruša, minulý rok na nej bolo prvý raz pár plodov. Skúsim teda aj listy. Vďaka za túto novotu!
denyany
Nemeckú stránku mi preloží dcéra a z tej tureckej som sa už ,,najedla". Také úžasné snímky sú tam... slinky ledva prehĺtam.
julica
Vdaka za recepty, listy zo stromov som este nejedla a vobec nechapem preco - v zahrade mame aj dost vinica, morusa rastie u susedov… super! inac ked v 100 g susenych listov je ista davka vitaminov, v 100 g cerstvych to bude o hodne menej (nie viac).
jujoska
tych vitaminov, ktore sa susenim stracaju, bude v cerstvych listoch viac, ale koncentracia mineralnych latok a spominanych aminokyselin bude vyssia v susenych listoch.... velmi zaujimave "listove" recepty mas @cesminaz , urcite by sme sa mohli vela naucit z nich. Ale je pravda: pozor na striekane rastliny a stormy!
kukulienka71
No teda, čo sa tu človek nedozvie?! Máme okolo seba samé hodnotné rastliny, hotové zásobárne vitamínov a minerálov a čo ja viem čoho ešte, čo prospieva našemu zdraviu, ani o tom nevieme... ale vďaka skúseným a dobrosrdečným Varecháčkam ,ako je aj @cezmina , sa obzory našeho poznania a sortiment našich jedálničkov stále viac rozširujú. Ukladám a ďakujem :-)
cesminaz
@denyany :-) no vidis,tak mas uz aj dobry "zdroj" na listy ;-) @julica :-) ..ze budes chodit do susedov si "zbierat jest".. :-))))) no ale preco nie?!-aspon budu mat na jesen menej co hrabat! :-)) Inak neviem presne,je to asi rozdielne,lebo s bylinkami je to prave tak,ze cerstvu das menej a susenu viac,lebo susenim straca istu silu @jujoska :-) dakujem,ja sa velmi rada s vami podelim o svoje "listove recepty" :-) väcsinu mam od svokry! Ale na prvy krat,by som odporucila mensiu porciu,aj ked vam to chuti,lebo kedze ste to nikdy nejedli a telo nieje nato zvyknute,vas moze prvykrat aj prehnat :-( ..nieco ako ked moja mama hovori na prve jahody po zime "to je novota-moze ti zaskodit" ;-) a pravda,zbierajte len nepostriekane!!
frezia68
Tak si ma naučila zasa niečo nové,tuším ušetrím na strave a budem sa "pásť",len kde mám hľadať morušu? Ale ďakujem za recept :-)))
cesminaz
@kuklienka :-) okolo nas je naozaj strasne vela hodnotnych rastlin,presne ako vravis..clovek musi len oci otvorit ;-) @frezia68 :-))))))))))) tak teraz som sa dlho a z chute zasmiala!!!! Ale ved mila @frezia68 "MY" sa uz davno pasieme ;-)) Su dva dovody,preco sem davam tateto recepty...1/ väcsina rastlin je lieciva,prospesna nasmu zdraviu a obsahuje vseliake vitamin a minerali 2/To,ze to nieje v obchode,neznamena ze sa to neda zjest.Preco by sme mali kupovat len v obchodoch nasu stravu??? Vsetko je take drahe,nie kazdy si to vie dovolit-alebo aspon nie tak casto :-( a este ktomu,skoro vsetka zelenina v obchodoch je plna postrekov,len aby to krajsie vyzeralo a dlhsie vydrzalo! Tak preco neusetrit na strave a aj urobit nieco pre svoje zdravie?! Ja som clovek celkom otvoreny,co sa tyka prirody a byliniek.Vzdy sa s radostou naucim nieco nove o nich ;-) A tymito jednoduchymi a prostymi "listovymi receptami" mozno niekomu aj zivot ulahcim...a pravdaze obohatim aj vas(kto ma zaujem) jedalnicek ;-D
jujoska
@cesminaz u byliniek, ktore pouzivame pri vareni je dolezita hlavne aroma, ta je najintenzivnejsia vacsinou u cerstvych byliniek, aj ked nie je to pravidlo, preto cerstvych staci pouzit menej. Samozrejme aj liecivky su najlepsie cerstve, ak potrebujeme z nich dostat prave latky, napr.vitaminy a enzymy, ktore sa spracovavanim nicia
jujoska
ale pre obsah dalsich inych zloziek, ako su mineralne latky, fytaty, silice a pod. je casto lepsie pouzit susene ovocie, zeleninu, bylinky a rozne ine casti rastlin, nez cerstve, lebo jednak nemavame staly pristup k cerstvym a jednak koncentracia prave spominanych zloziek je vacsia. Cize vzdy zalezi na konkretnom prospechu, ktory chceme mat z konkretnej rastliny
safran
tu sa pretrhlo vrece s receptami, čo ma zaujímajú... nestíham čítať, nie to variť :-) tak ukladám...
cesminaz
@jujoska Dakujem pekne za tvoje vedomosti co si napisala ;-) zapamätam si to.. Ja si z tych listov aj nasusim,a budeme kedy-tedy caj popijat,nie len jest.Tak budeme mat aj take aj hentake vitaminy ;-) @safran :-))) som rada,ze sa ti paci
kukulienka71
@cezminaz , náhodou si trafila meno, vystihujúce moju momentálnu situáciu, som tu zakuklená v teplúčku, vonku je veľmi nepríjemne:-))
katkat
varecha je uplne super prave pre toto, taketo uzasne veci sa tu dozvedam :) nemozem odprisahat, ze to niekedy skusim varit, ale paci sa mi to a aspon som o nieco mudrejsia :)
eviana
@cesminaz , ja som to vedela... už dávno vravím, že keď bude najhoršie, pôjdeme sa pásť :))) Ber ako srandu, samozrejme... ale to som vtedy ani netušila, čo všetko nám príroda ponúka. Veľmi sa mi páčia Tvoje recepty, je super posúvať hranice v gastronómii aj týmto smerom, nielen smerom k drahšiemu a častokrát nedostupnému, ale k tomu, čo tu bolo vždy a takmer zadarmo. Ďakujem za tento recept a za rozšírenie obzorov... ukladám, vyskúšam, tlieskam :)
eviana
@frezia68 , teraz čítam ďalšie komenty a medzi nimi ten Tvoj... že sme zasa podobne naladené, sa rehocem :) Pozri TS :)
kimlo
Baby, v KLDR dokonca vydali kucharku s receptami z obycajnej travy co rastie na lukach, korejcania si mozu uvarit od chutnej polievky cez hlavne jedlo az po mucniky a salaty z obycajnej travy, viete si predstavit tie uzasne a zdrave recepty?! To by bola inspiracia!... :-)
izabella929
@cesminaz...Ke ď som videla tento recept, hneď som si spomenula na malú brožúrku, ktorá sa mi po r.1989 dostala do ruky, ako sa stravovať v čase núdze...nechápala som, čo chcel autor týmto povedať, ale jesť trávu,. ktorá mi rastie na záhrade sa mi zdalo ,ako najväčší hnus..myslela, že autorovi hrabe..netušíme, čo čaká ľudstvo o pár rokov, možno po tých potravinách, čo nám ponúkajú ,,,superobchody,, budeme radi, ža sa na lúke niečoho čistého napasieme..ale recept sa mi celkom pozdáva, po relácii v rozhlase na recepty z rôznych lúčnych kvetov..sedmikrásková polievka...možno to chutí zaujímavo...cesminaz držím ti palce a teším sa na tvoje nové recepty z rozkvitnutej lúky a z koruny ovocných stromov..
izabella929
ešte som si spomenula na recept z TVPaprika...úplná bomba...ženičky sadili na pole priesady kapusty, kalerábu...čo im zvýšili priesady, pokrájali na drobno , udusili na cibuľke a zmiešali s cestovinami...dobrý nápad, nič nevyšlo na zmar...
elena
Tak toto počujem prvý raz! A znie to zaujímavo. Ľudia si v minulosti pomáhali, ako sa dalo. V KLDR sa nečudujem, že si ľudia varia trávu, čo im iné zostáva pri takej vláde. .....Mali sme na rodičovskom dome jednu morušu, musím si pozrieť, či ešte stojí.
manya
máme dve veľké moruše, listy sú mladučké, vyskúšam;
cesminaz
@eviana :-)) jasne ze to berem ako srandu,ale na druhej strane..je to pravda,preco nie?! Dobre jedla sa daju varit aj z mala,alebo z celkom obycajnych veci :-) netreba k tomu stale bezat do obchodu a kupovat nieco "vynimocne" a drahe! Ja by som ohlade nezomrela ;-)) @kimlo :-))) ..no ja by som si celkomrada prestudovala tu kucharsku knihu ;-P Kto vie,mozno su tam uzasne inspiracie ;-D @izabelka :-) dakujem za tvoj komentik..no ano,nie kazdemu je po "guste" nieco take :-) kazdy sme iny.Az Tolko receptov zato nepoznam,aby som preriedila celu luku a oholila naokolo stormy :-))))) Inac o tych kalerabovych listoch som citala,je v nich vraj vela vitaminov.Presne ako vravis "nic nevyslo na zmar" :-) ako aj tu v tomto recepte..."najprv zjeme listy Moruse a potom aj Moruse" ;-D
jamarlen
krásne sú tu tie burinové recepty…..
a z morušových listov zvlášť, len škoda, že hodváb z tých výlučkov nevieme urobiť:)),milá @cesminaz