Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. apríla 2014
Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept)
Foto: pusta

Nie vždy je treba pripraviť dusené hovädzie rezne z tých najdrahších kusov a napriek tomu môžu byť veľmi chutné. Mala som doma krásny móčing, Zobraziť celý popisNie vždy je treba pripraviť dusené hovädzie rezne z tých najdrahších kusov a napriek tomu môžu byť veľmi chutné. Mala som doma krásny móčing, z ktorého som nakrájala rezne a pomaly som ich dusila, rezne boli mäkkučké, šťavnaté, priam sa rozplývali na jazyku a vynikajúca šťavička úžasnej chuti, bola hustá z rozpadnutej cibule a rôsolovittá z rozpusteného gleju, ktorý sa uvoľnil z mäska pomalým dusením. Ponúkam vám tento výborný recept :-)

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 70-80 °C

Suroviny

600 g (glejovka, nožina, kližka)
3 PL
1 ks
3 strúčiky
100 g
150 ml
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby na obaľovanie




Postup

  1. 1

    Hovädziu glejovku som umyla, osušila a odkrojila som mäsko z bokov, aby mi zostal len pekný súvislý stred. Odkrojené časti som použila do iného varenia. Hovädzia glejovka sa tiež nazýva ako nožina po slovensky, móčing z nemčiny, kližka je český názov.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Stred glejovky som pokrájala na rezne o hrúbke asi 1 cm, po obvode som ich narezala, aby sa pri opekaní nekrútili a naklepala som ich.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rezne som z oboch strán osolila a ...

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala som ich chvíľu odpočívať.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som ich obalila v hladkej múke z oboch strán a...

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...postupne ukladala na tanier.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V múke obalené rezne som opiekla prudko na rozpálenej bravčovej masti do červena z oboch strán, kým sa na povrchu nevytvorila chrumkavá kôrčička.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Opečené rezne som vybrala na tanier.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vo výpeku som orestovala domácu údenú slaninku pokrájanú na prúžky.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som pokrájanú cibuľu na kocky a orestovala som ju do sklovita.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na cibuľu som pridala cesnak pokrájaný na plátky a domácu paradajkovú šťavu, krátko som spolu všetko orestovala, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty za stáleho miešania.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som sladkú mletú červenú papriku,

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...rozmiešala som ju a nechala úplne rozpustiť.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podliala som horúcim domácim hovädzím vývarom a nechala znovu vydusiť až na tuk, celý postup som opakovala 3x, podobne ako pri perkeltoch, cibuľa sa týmto rozpadne, zahustí a ochutí výslednú šťavu. Ak nemáte po ruke domáci hovädzí vývar, požite horúcu vodu, ale v žiadnom prípade vývar pripravený z hovädzej kocky či bujónu, nekazte chuť jedla nijakou umelinou!

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pridala som opečené rezne a podliala som horúcim vývarom asi do výšky rezňov a...

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...prikryté na miernom plameni som pomaly dusila do zmäknutia rezňov - asi 120 minút, pričom som podľa potreby vždy podliala malým množstvom hovädzieho vývaru a premiešania, aby sa rezne neprichytili o dno hrnca.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Na záver som pridala majoránku, premiešala a nechala krátko prevrieť spolu.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Servírovala som horúce, na hniezdo zo zemiakovej kaše som položila rezeň, ktorý som podliala šťavou z mäska. Mäsko sa priam rozplýva na jazyku, je mäkkučké, šťavnaté, nerozvarené s jemnou chrumkavou kôrčičkou na povrchu a hustou rôsolovitou šťavičkou, vynikajúcej chuti po údenej slaninke a ostatných použitých surovinách, hustej z rozpadnutej cibule a z rôsolu z glejovky.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

safran
Zasa perfektne a detailne prepracovaný postup pre klasický recept na hovädziu nožinu, páči sa mi, že uvádzať všetky názvy. Stačí ho presne dodržať a úspech je zaručený. Škoda tých fotiek @Pusta , ale to sa nechcem opakovať.
pusta
milá@safran , tie fotky nikdy lepšie nebudú, lebo fotím mobilom za pochodu a z horúceho variaceho jedla sa vtedy parí a ten závoj pary mi nevedeli poradiť ani fotograficky skúsení varecháči, ako fotiť tak, aby tam aj s tými odleskami z pary a odfoteným závojom neboli na fotke. jedine, ak by som počkala, až vychladne, potom fotila vždy každý krok postupne a to si nemôžem dovoliť počas varenia.
ak vieš niečo účinné,prosím porad :-)
dakujem za pekné hodnotenie jedla.
megdesign
@pusta ale to zle vravis... z masa na prvej fotke sa isto nemohlo parit.... Skus netriast rukou, ked fotis mobilom... /mobil vacsinou nema AF/ pripadne fot fotakom /kompakt s AF kupis za 40€/ ;)
megdesign
Pripadne to este zas*ane sklicko nad objektivom moze robit - vatova tycinka namocena v cistej Alpe a vycistit. Pripadne pripravok na okna s obsahom alkoholu. Najlepsie vsak isopropanol...;)
pipnat
@pusta , máš dobré recepty, ale myslím, že niekedy je zbytočné fotiť každučký krok...aj začiatočník pochopí...:)
pusta
@megdesign _ Marcel, manifestujem svoju nevedomosť radšej, AF nie som si istá, čo znamená, ak ide o automatické fotenie, tak mám nastavené aj s bleskom. je to mobil Sony Ericsson Satio s rozlíšením nad 12,3 Mpix.
náš mladý sa vyjadril,, že môže byť objektív z umelej látky a potom dochádza k jeho rýchlemu oroseniu. tiež hovoril, že potom pomôže možno utrieť.
pusta
@pipinulka , ach Ty môj Bože, miesto Tvojich preslávených duchaplných príspevkov pridaj kvalitný recept, hoci aj bez fotky, aby sme ťa nemohli kritizovať.
pusta
@megdesign _ Marcel, isiopropanol nemám, ale to ostatné, čo si spomenul, skúsim.
dakujem za radu, si fajn chlap.
pusta
@pipnat , nie som si istá tým, koľko môže vedieť či nevedieť začiatočník,
ja radšej dávam svoje recepty krok za krokom veľmi podrobne, nuž a aj ich fotím, napriek nekvalitným fotkám.
viem, že si to myslela dobre.
pusta
@megdesign - Marcel, to isté, čo hovoríš s tými rukami mi vravel aj môj priateľ, že sa tak pri varení nemusím až tak hnať :-)
skúsil s týmto mobilom mi fotiť potom on sám a tiež mu to nevyšlo veľmi lepšie, žiaľ :-(
safran
Celkom Ťa chápem, účinnú radu nemám, lebo sama viem, že ak varím niečo, na čo treba dávať pozor alebo je to rýchlo, jednoducho sa nad fotorecept povznesiem. @megdesign radí myslím dobre, no je pravda, že profesionálne sa často fotí jedlo studené alebo nedovarené alebo inak okabátené :-) je to celá veda, ale aj tu sa dajú nájsť krásne a podarené fotky. Učíme sa jeden od druhého každý deň :-))) a tak to má byť.
elixir
@pusta myslím, že odlesky Ti môže robiť blesk... ten by bolo lepšie vypnúť, ak máš dosť svetla v kuchyni... skúšala si už aj bez blesku?:) Keď sa parí z taniera/hrnca a chcem fotiť, potom radšej trošku z ďalej, detail sa dá vždy z fotografie vystrihnúť.
Možno keď budeš mať čas a náladu, skús. :)
pusta
@safran , máš vo všetkom pravdu, vidím, že tu na vareche sú menej kvalitné recepty, avšak s úžasnými nádhernými fotkami, až som presvedčená, že to nie je len kvalitným fotoaparátom, ale sú ešte upravované profi fotolaboratoriom, ev. vo fotoshope. nezávidím a ani nekritizujem, ved je to k vôli kvalite záberu
súhlasím s tebou, učíme sa jeden od druhého a som každému za dobrú radu vdačná.
pusta
@elixir , iste máš pravdu, tie odlesky ma už dostali do veľmi nepríjemnej situácie, napr pri Polievke z perličky, aj iných receptoch.
nie, ešte som nefotila bez blesku, ani netuším, kde sa v mobile vypne. na pc prebehli nové aktualizácie a v skicári je po nej zrušená možnosť zrezania fotky, teda vybratia detailu.
dakujem ti úpimne za cenné rady, lebo to fotenie je pre mňa už nočnou morou i cez deň :-)
vážim si to.
dandika1
@pusta receptik perfektny ako vzdy od Teba,urcite chutne ,nie narocne na pripravu, masko mam hned aj vyskusam .Vdaka .Pekny vecer...
eviana
@pusta , mám z hovädzieho mäsa hádam najradšej práve glejovku, pripravila si z nej skvelé jedlo, dochutené presne podľa môjho gusta... mne by veľmi chutilo. Kvalitu fotografií neriešim, sme na amatérskom portáli o varení a ja fotografiám rozumiem ako koza bazalke :))) Viem, že sa vždy snažíš, aby každý Tvoj recept bol presne zdokumentovaný a zrozumiteľný aj pre úplného začiatočníka...a taký je aj tento, tlieskam :)
daguska
Aj mne by velmi chutilo,presne tento druh mäsa mám velmi rada.Urcite velmi chutné.
megdesign
@pusta AF je AutoFocus - Automaticke zaostrovanie.... To ma len velmi malo mobilov... Detto aj DIS /Digital Image Stabilization/

Bez blesku su vacsinou v mobiloch dlhe expozicne casy nastavene, cize to by bolo este horsie. ..

Vyskusaj odfotit a ked budes pocut zvuk uzavierky, podrz este 1-2 sek mobil v jednakej polohe..... Dakedy je zvuk uzavierky v mobile rychlejsi ako samotna expozicia a laka to cloveka "odtiahnut fotak" ;)

PS: Takto neako DIS funguje :)))






A takto vysvetluje digitalnu stabilizaciu Mercedes ;)




kukulienka71
dusená hovädzinka so zemiakovou kašou to je veľká mňamka!To zvyknem vylízať tanier(ale len doma:-),dobre si navarila,@pusta ! @megdesign ,a po dobrom jedle som sa dobre zasmiala na tej spodnej reklame:-DDD super!
anic
dokonalé jídlo,bezvadný postup..
pusta
@megdesign _ milý Marcel, hanbím sa síce ako pes pred tebou, poviem na rovinu, som debil na fotenie :-( a neuveriteľný antitalent technický...
tento mobil zrejme AF má, inak by to bolo úplne na ho.no :DDDDD tie fotky všetky.
vytiahnem návod k nemu = manuál, ja som ho nenastavovala, ale rodina pred 4rr a povedali len tak pre mojeinfo, že je tam "automatica" a mne to postačilo.
dakujem za všetku tvoju snahu priblížiť mi po lopate, o čo ide.
je to od tebe veľmi milé, že sa mi napriek mojej slabej chápavosti tak venuješ.:-)som horšia, ako tie sliepky v tom druhom videu :DDDDD
pusta
milá@eviana , pred viacerými rokmi som krásnu glejovku raz omylom v zmrazenom stave považovala za lepší kus hovädzieho mäsa a z polorozmrazenej som kusisko odrezala, neskôr dokonca upiekla a výsledok bol prekvapivo vynikajúci, mäsko šťavnaté mäkkučké, veľmi chutné, odvtedy robím aj dusené rezne bez obáv a oplatí sa, vrelo odporúčam každému :-)
nuž ja som vo fotení horšia ako koza na bazalke :DDDDD profík zo mňa nikdy nebude, ale rada by som sa zlepšila, i ked to je pre mňa tvrdý oriešok - ešteže sme na amatérskom webe :-)
poteší ma, ak tento môj receptík vyskúšaš.
dakujem za pekné zhodnotenie a uznanie.
pusta
@kukulienka71 , asi sme na tom rovnako, aj ja zvyknem doma aj tanier vylízať, ked ma nikto nevidí :-) dokonca ani naša Vipet - pes vtedy nedostane, a mám ju veľmi rada :DDD
preesne ako vravíš, so zemiakovou kašou je toto mäsko úžasné.
na tých sliepkach na videu od @megdesign som sa tiež nasmiala :-)
dakujem ti za pochvalu.
pipnat
@pusta , som rada, ze si to takto zobrala, jasne, ze len v dobrom som to myslela:)
sandraviglasova
Ahoj @pusta , pekne si zas navarila :-) ale tiež si myslím, že niekedy je menej viac, narezať mäso, naklepať ho a pokoreniť, to vie podľa mňa každý aj bez fotiek.. aj ostatné, keď postupne opíšeš.Ffotila by som len hotové jedlo, a nevadí, aký máš foťák :-) ja keď mám problém niečo odfotiť, aby sa mi fotka nepohla a nerozmazala, chytím so foťák/mobil do oboch rúch, a lakte si opriem o stôl, alebo niečo, čo ma stabilizuje, a až potom cvaknem ;-) vyskúšaj, podľa mňa budú fotky potom vyzerať omnoho lepšie :-) :-) :-) tak nech sa ti darí ;-)
smejkad
osobne sa prihovaram za fotenie kazdeho kroku postupu, aspon teda tych zasadnejsich, neraz sa mi stalo, ze som si nebola ista, ako ma vytvor v tej ktorej faze vyzerat a fotka vie napomoct minimalne zaciatocnikom :-)
no a co sa tyka rozmazaných fotiek - rada fotim v prirode, ale mozem sa opriet o co chcem - ked chcem pekny zaber, dam mobil ( fotak ) do ruky polovicke a ukazem, co chcem mat v zabere, to je najspolahlivejsie :-)
daduska
jedlo vyzerá fantasticky 5* a čo sa týka detailného fotenia postupu, tak som Ti za to vďačná, lebo začiatočníci a napríklad aj môj muž potrebuje pri varení návod na každú sekundu prípravy :)
jujoska
fakt @daduska potrebuje tvoj muz vidiet rovnake obrazky z bodov 2,3,4.? Alebo velmi dolezite zahmlene obrazky z bodov 13-16? Neverim, to ho teda podla mna riadne podcenujes :-D Postup detailny, to ano, to potrebuje aj moj poriadne po lopate, ale toto foto ...
pusta
@jujoska , pridaj výborný podrobný recept taký po lopate, najlepšie bez fotky, aby ťa nikto nemohol kritizovať a radiť ti.
veľmi by si varecháčov potešila, neboj, ja sa nevyjadrím, ale ak bude dobrý, priamo ti ho pochválim a nie cez niekoho tretieho, to si píš!
pusta
Ahoj@sandraviglasova , možno by si sa nestačila diviť, koľkí to nevedia, preto radšej dám aj tento postup. o tebe vôec nepochybujem, myslím to úprimne.
inak to je vec názoru, ja to asi inak ani robiť neviem. :-)
robím tak, ako mi radíš, väčšinou sa opieram o tie lakte, ale ver mi, že fotím za pochodu a horúce jedlo v celom postupe.
ak ide o studené jedlo, fotky sú lepšie. no fakt je, že fotograf nie som a asi ani nebudem.
dakujem za tvoje dobre mienené rady, vážim si to.
pusta
@smejkad , ja ale fotím v kuchyni a mobilom, nie vonku v prírode.
skúsil s týmto mobilom aj môj priateľ, ale neboli lepšie fotky, je mi ľúto :-(
inak súhlasím s tebou a zdieľam tvoj názor.
dakujem.
pusta
@daduska , to isté si myslím aj ja sama, kedysi mi práve takéto podrobné recepty veľmi pomohli :-)
dakujem za pochvalu a za uznanie.
eviana
@jujoska , môj muž vie uvariť čaj, kávu, chlieb vo vajci a to je všetko. Viac zatiaľ nepotreboval vedieť... ale život je zmena a raz sa to možno celé obráti a variť bude on a nie ja. A ver tomu, že takto nafotený postup je pre začiatočníka ako je on aj málo podrobný a zdokumentovaný :)))
Ako píše @smejkad je fajn vidieť ako sa jedlo tvári v každom bode procesu varenia - pre tých, čo nikdy nič podobné nerobili a podľa tohto návodu by to myslím zvládol aj ten môj chlap... neviem či ho veru na to neukecám :)))
2010
@eviana , radsej nech nevie nic... ked vie varit kupi si este automaticku pracku a tlakovu zehlicku a na co by mu bola otravna manzelka ked je vela novych modernych modelov :-)
pusta
@eviana , súhlasím s tebou a ak by to podľa môjho postupu zvládol aj tvoj chlap, to je pre mňa veľká poklona :-)
dakujem za uznanie.
pusta
@2010 , no nepovedz :DDDDD
a čo potom s tebou? ked ty tak úžasne varíš!!!!! o tom vôbec, že máte doma automatickú pračku a iste aj tú tlakovú žehličku :-)
neverím, že by si vymenil po tých mnohých rokoch svoju pani manželku za nový moderný model, Ty by si to iste nikdy nespravil - o tom som skalopevne presvedčená!
v každom prípade si ma úžasne rozosmial a spravil mi príjemné ráno :D
Prajem Ti úspešný pekný deň a skvelé varenie :-)
pusta
*o tom vôbec nepochybujem, že máte doma automatickú práčku...
jujoska
ale no tak @eviana , ja viem ze mas potrebu sa vzdy pusty zastat, ale neverim, ze vidis nejaky rozdiel medzi obrazkami, co som spominala vyssie, co sa tyka technologie pripravy tohto jedla. Aspon o zdibcek objektivity ta prosim :-D Myslim si, ze aj absolutne neschopnemu chlapovi s nizkym IQ, ktory v zivote nic neuvaril, by stacila jedna fotka s rezom masa a jedna fotka s obsahom hrnca, nech je v nom v istom okamihu pridane cokolvek. Znovu zopakujem, aby znovu nedoslo k omylu: som za podrobny postup pre zaciatocnikov, ale zahlcovat server mnozstvom zbytocnych fotiek, a clovek len roluje a roluje... a nedajboze si chce recept nahodou vytlacit, to sa teda riadne namaka.... myslim, ze kazdeho chlapa by presla chut nieco uvarit :-D
pusta
@jujoska , s kritizovaním kvality mojich fotografií máš úplnú pravdu, sú tu však u iných autorov oveľa horšie a tie nikdy nekritizuješ. nevadí mi to, ale mám pocit, že sa potrebuješ vyliať len na mne, prosím - jak je libo :-)
každý vie, že ma nemusíš.
ked už ty sama žiaden recept nepridáš, to je síce tvoja vec, ale ocenila by som, keby si prispela konštruktívnou radou, ako mám fotiť mobilom, aby boli lepšie, podobne ako sa snažili iní.
dakujem.
jujoska
@pusta kvality tvojich fotiek som sa ani nedotkla, citaj pozornejsie. Sama si vysvetlila, ze sa ti nedari robit fotky lepsie, nemam absolutne dovod ta za ne kritizovat. Co ty vies, mozno preto neuverejnujem recepty, lebo neviem robit dobre fotky, ja osobne by som sa hanbila, nemam tolko odvahy. Kazdy moze mat svoj dovod, preco recepty neuverejnuje a urcite ho nemusim vysvetlovat tebe. A nemam vobec potrebu sa na nikom vylievat, neviem, kde si k tomu prisla...
pusta
@jujoska , kritizovala si fotky včera v komente o 11,18 :-)
ale ok, dakujem za odpoved.
svedka
Toto je komedia :) Kazdy take mile komentare pridal ,az na jednu osobu....Asi si zacnem zapisovat mena a vytvorim v dikusii Tabulu hanby :D Som tu kratko,ale par mien si vsimam staaale dookola-ake unavne...
pusta
milá@svedka , poviem ti, že dnes som varila a predtým som poslúchla radu o fotení od @megdesign a zdá sa, že pomohlo :-)
tamto si nevšímaj, lebo sa zbytočne obujú aj do teba, už vieš ktorí sú to :-)
dakujem ti za tvoj milý príspevok, rp z dneška dám zajtra :-)
svedka
Nech sa obuju aj vsetcia :) Ale ja som napriklad isty cas studovala fotograficky dizajn na umeleckej skole,ale naco riesit tie fotky...je to amatersky portal.Stale je lepsie mat viac fotiek a pridavat recepty,ako len ocumovat a kritizovat.
eviana
@jujoska , Tvoje "ja viem ze mas potrebu sa vzdy pusty zastat" je fakt trápne. Ja žiadnu takúto potrebu pri puste nemám, pusta sa vie obhájiť aj sama. V tomto prípade som si dovolila len vysloviť svoj názor - rovnako ako si cítila potrebu to spraviť Ty.
Ešte by som Ťa chcela upozorniť na jedno - to, že chlap nikdy v živote nič neuvaril zákonite neznamená, že je absolútne neschopný s nízkym IQ :)
Koho to množstvo fotiek otravuje ten si takýto recept vôbec neotvorí. Či?
mesiar50
Skvelo vyzerajuce a nepochybne aj velmi chutne jedlo si uvarila Ibyka.Pekny pozdrav pre teba z NL.
pusta
@mesiar50 - Lacikám drágám, tvoj názor si veľmi cením ako od na slovo vzatého odborníka.
tvoja pochvala ma mimoriadne teší a dakujem.
Pekný večer ti prajem do NL :-)
budkar
Aby tomu rozumela aj moja svokra tá nožina je zrejme "láb szár".

pusta
@budkar , rozumieš tomu dobre. "láb szár" je v preklade z madarčiny = "nožina" v slovenčine :-)
ajuska155
@pusta recept výborný, popis dokonalý, komenáre tipu zbytočný popi ignoruj úplne, pretože tá snaha vynaložená na to aby si ostatní mohli zobrať inšpiráciu je neoceniteľná :) čo sa fotiek týka, ja fotím tiež mobilom, neviem aký máš mobil, ale určite vypni blesk na foťáku a para z varenia sa nedostane na foťák pokiaľ fotíš z uhla a nie nad jedlom, poprípade stačí trošičku fúknuť na paru a tak fotiť :) ak budeš niekedy potrebovať pomoc alebo upraviť fotky na PC kľudne sa ozvi :)