Dusená ryža

maminka1 - fotkamaminka1, 8. marca 2012

Dusenú ryžu som nikdy nevedela urobiť tak akurát, ale odkedy som na internete našla tento recept, tak sa teším kedy ju zas budem robiť:-)

3
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 šálky
 alebo soľ
1 ks




Postup

  1. 1

    Prepláchneme si ryžu asi na 3x a necháme ju poriadne odkvapkať. Ja používam dlhú, ale robila som už aj z guľatej a tiež sa vydarila ;-)

  2. 2

    Do hrnca nalejeme trocha oleja a opražíme cibuľu a pridáme odkvapkanú ryžu, miešame. Ak nám začne chytať ryžu tak ju zalejeme vriacou vodou z konvice, asi tak 1 cm nad ryžou, pridam vegetu-soľ,klinček a ešte premiešam a skontrolujem či ešte treba doliať vodu.

  3. 3

    Zakryjem pokrievkou a už nemiešam a nechám variť asi tak 10 minut na malom plameni. Ryžu vypneme vtedy ak odkrytý hrniec nakloníme a na dne už nebude voda, zamiešam a ešte prikryjem na 10 minút aby došla.

Diskusia k receptu

kikili
ja som to robievala tak,že 1 hrniec ryže, 1,5 hrniec vody, nie teplú,- na malom plameni nechám odpariť vodu - poloodkrytý hrniec a ked už sa voda odparila ,hrniec zakryjem a nechám v pare (vypnem sporák).
A môžem robiť niečo iné..
rona1
ja ešte pridám kari,alebo šafran, alebo hrozienka........
maminka1
tak tak, ja to teraz robim len tak s vegetou kvoli malemu, ale inac tiez korenim ale hlavne tu islo o to ze nemiesat ryzu ;-)
mariena1
ja zase robievam,ako ma pred 2 rokmi naučil kuchar čo pracoval v kupeloch:na horucom oleji opražim ryžu,tak aby sa pripekla trocha do hneda.zalejem potrebnym množstvom vody VRIACEJ ,prikryjej pokrievkou,necham 2 min.vriet,potom vypnem plyn a stopnem si 20 min.a je hotova...Len sa nesmie odkryvat za tu dobu a samozrejme posolit...a odvtedy inu nerobim...
vladkaku
... podobne s pomerom surovín, len s tým, že po zovretí asi 3 min. vypínam sporák (na plyn dávam totiž železnú platňu, tá dodáva teplo, pokrievku utesním utierkou) a určite dôjde, nikdy sa nepripáli, nie je polosurová, môžem ju doplniť hráškom, kukuricou, niekedy aj sójou, inokedy celou cibuľou s klinčekmi...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia