Dusená kyslá kapusta s tofu

martinis - fotkamartinis, 2. septembra 2013
Dusená kyslá kapusta s tofu
Foto: martinis

Kyslá kapusta je výborná ako za surova, tak aj tepelne upravená. Na pomaly sa predĺžujúce večery sa preto môže hodiť ako príjemná večera - Zobraziť celý popisKyslá kapusta je výborná ako za surova, tak aj tepelne upravená. Na pomaly sa predĺžujúce večery sa preto môže hodiť ako príjemná večera - podusená s jogurtom, opečeným údeným tofu a podávaná s domácim celozrnným chlebom :)

1
porcia
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/3 veľkého pohára (cca 250 g)
1/2 ks
3 ks
štipka
podľa chuti
150 g
2  čl




Postup

  1. 1

    Neodvážil by som sa to napísať do názvu, ale tu sa rád priznám : inšpiráciou mi bol klasický segedínsky guláš, ktorý mám veľmi rád a takáto kapusta mu veľmi podobná je pre mňa ešte chutnejšia. Kto chce skúsiť alternatívnu klasiku, nech sa páči, tu je postup :) Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Do väčšej aj menšej panvice dáme za lyžicu oleja a údené tofu nakrájame na väčšie kúsky.

  2. 2

    Olej na väčšej panvici rozpálime, na vyššom strednom plameni necháme cibuľu chytiť farbu, zľahka osolíme, okoreníme a poprášime červenou paprikou - tradične sladkou, ale ja rozhodne preferujem štipľavú :) Pridáme asi tretinu sedemdecovej fľašky premytej, prípadne aj nakrájanej kyslej kapusty, prihodíme za dva - tri bobkové listy, podlejeme vodou a dusíme pár minút. Vody na podliatie môže byť smelo aj viac, pokiaľ budete jedlo zahusťovať aj troškou celozrnnej múky. Ak nie, radšej vodou šetrite, aby vám kapusta "neplávala".

  3. 3

    Biely jogurt kapustu zjemní a dodá typickú, zaujímavú chuť. Pokiaľ ste pridali viac vody, vmiešajte doň ešte v kelímku aj dve lyžičky celozrnnej múky, ak nie, postačí do panvice pridať samotný jogurt a dobre premiešať. Necháme dusiť ešte cca 5 minút.

  4. 4

    Zatiaľ rozpálime olej na menšej panvici a rovnako ako cibuľu, na vyššom strednom plameni opečieme aj kúsky tofu. Za občasného premiešanie opekáme štyri či päť minút. Hotovú kapustu posypeme mletou rascou, ktorá určite nesmie chýbať (jedine, že ju naozaj nemáte radi, ale ja ju teda môžem, takže som jej pridal hojne :)) a zamiešame aj s kockami tofu.

  5. 5

    Naservírujeme do hlbšieho taniera a doložíme obvyklou prílohou - knedlíkom, kto chce zdravší variant, pokojne priloží aj varené zemiaky či kúsok celozrnného chleba. Ja som mal upečený vlastný, grahamovo-ražný a k takejto dusenej kyslej kapuste mi veľmi chutil. A pevne verím, že táto "alternatíva" zachutí aj vám ;)

    Dusená kyslá kapusta s tofu - obrázok 5
  6. 6

    Môj tip : Ak nie ste priateľmi s tofu, siahnite pokojne po chudšom mäse. A pre naozaj odvážnych experimentátorov môžem ponúknuť aj sójové kocky či seitan.

Diskusia k receptu

kredenc
ak je toto pravda - Martinis, 16 ročný chlapec, tak ja som grónska zebra!
Taký písomný prejav, temer dokonalý, by bol pre 16 ročného chalana literárny zázrak.
p. s. A do kapusty dať tofu, brŕŕ. To je ako posypať bryndzové halušky makom.
monnikka
robievam takto s tofu, nám to veľmi chutí, odporúčam
monnikka
robievam takto s tofu, nám to veľmi chutí, odporúčam
iwuska
ja to tiež bežne robím takto, z údeného tofu som si robievala segedín, kapustnicu, aj koložvársku, človek si na experimenty zvykne :) ja som takto vymýšľať začala vo vegetariánskych časoch a dodnes mam podobné "paškvily" veľmi rada, je to rýchle, lacné chutné a sýte a konzumáciu mäsa každý deň (resp. v každom chode) tiež nepovažujem práve za najšťastnejšiu. takže palec hore :)
rela
Vsetky recepty od @martinis maju vysoku kvalitu a velmi kultivovany pisomny prejav. Takze to nie je o veku, ale o urovni autora receptu. :-)
marianne
@martinis ja som vcelku Tvoj fanusik,ale si ma prekvapil az mam pravdu povedat. Mam rada aj kyslu kapustu,aj tofu,aj jogurt,ale v hromade si to predstavit neviem:-) ale to neznamena,ze to nemoze byt dobre.Ak ta inspiroval segedin,tak sladku smotanu by som dala namiesto jogurtu...
leomax
Údené tofu, kysla kapusta......Prečo nie? Viem si to predstaviť a určite to bude dobre. Skôr sa čudujem, ako sa z rajnice môže stať kredenc a nakoniec z kredenca grónska zebra? @martinis , ako vždy, pekne opísané a inšpirujúce.
mariamka
nemusi to byt zle, mala som kolegu, ktory to doma aplikoval miesto vianocnej kapustnice, .. zaujimave, ked bola nejaka akcia, tak najradsej mal klobasu a slaninu :) ale martinis je urcite martinis :)
leomax
Pokúšal som sa Ti poslaľ TS, ale neviem, či sa mi to podarilo. Bol by som rád, keby si mi to oznámil. Ak nie, skúsim na sebe popracovať.
martinis
@kredenc : tak to sa teším na tvoje recepty, vždy som túžil spoznať, aké chute majú zebry ;) veď vek nie je zárukou vedomostí, či správneho prejavu, nenechaj sa ním nikdy pomýliť ;)
netvrdím, že to musí chutiť každému, ale kto ma pozná, vie, že propagujem alternatívnu, zdravšiu kuchyňu a mne naopak údené tofu ku kapuste pasuje, tak ako iným klobása.
@monnikka : takže to dobre poznáš ;)
@iwuska : tofu je univerzálne, pri varení ho používam rád a celkom často, dá sa ním solídne nahradiť mäso ... máme podobnú filozofiu, tiež nie som vegetarián, ale pár krát do týždňa mäso mi úplne stačí, takže ďakujem :-))
@rela : neostáva mi nič iné ako súhlasiť, že nezáleží na veku, ale na úrovni, tak ako píšeš. pri zverejňovaní receptu na internetový portál by sa hádam nejaký štandard mal dodržiavať, no nie ? :)) a navyše, nepíšem nič výnimočné, len sa snažím byť pravopisne korektný. to nie je žiadna veda ;) ďakujem ti ;)
@marianne : tak, na prvý pohľad to môže vyzerať na vcelku nesúrodú zmes, ale veľmi sa mi páči tvoj prístup, že si toto jedlo neodsúdila ako to majú mnohí vo zvyku, pretože kto neokúsi, neuverí ... ;) ak chceš, budem rád ak vyskúšaš, určite sa dá použiť aj smotana na varenie, ale keď ja mám tak rád jogurt O:)
@leomax : ty sa naozaj ničoho nebojíš, ak to skúsiš pripraviť, som si takmer istý, že nebudeš ľutovať :) na tvoju otázku, zrejme rečnícku, neviem odpovedať, ale kontinuita objektov z kuchyne sa tou zebrou narušila, škoda ... :( :))) Ďakujem veľmi pekne, budem mať radosť, ak si pochutíš ;)
a TS mi bohužiaľ neprišla, aj ja som ti dávnejšie jednu posielal, zrejme tiež neprešla, ak chceš, skús mi radšej napísať na mail alebo blog
@mariamka : určite, má to veľmi podobnú vôňu, mamka si dokonca myslela, že varím kapustnicu :)) tak takí určite sú, volám ich pseudovegetariáni - v závislosti od ponuky hypermarketu :O) za to ručím, že martinis je martinis ! :)

jerica
@martinis , môj zážitok - sestra ma zavolala, Jarmila príď, varila som segedín. Sestra vie dobre variť, tak prečo nie neísť, príde a na stole čakal segedín, ver, ako som tak ochkala, hovorím aký výborný segedín, pýtam sa, aké to bolo mäsko, nuž a s pravdou vyšla na bubon, vraj tofu, na moje prekvapenie bolo to vynikajúce, keby mi to nepovedala, vôbec by som na to neprišla .
helanka
komenty urcitych ludi tu su velmi smiesne.
Kritizovat nieco, co nikdy neskusili? Preco by 16 rocny chlapec s rozhladom a buducnostou aku planuje Martin nemohol mat otvorenejsie nazory na cokolvek nevylucujuc jedla?
Nedaj sa znechutit.
Zekam ti velky uspech a vytrvalost v ktorej postupujes tempom, ktore sa ti hodi momentalne. Obdivujem tvoju diplomaciu v takom veku! Dotiahnes to daleko ak nepovolis.
A never vselicomu okolo, aj mladym, ked opustia nasu vlast sa vonku zadari. Stipendia pre sikovnych existuju. Ako sa rysuje, prave tato generacia moze oslobodit vselico comu sa zatial nedari preniknut kvoli znamym veciam.
Mas krasne recepty a hlavne odvahu skusat neosvedcene.
Gratulujem a aj ked vela veci varime tiez podobne, vzdy je osviezujuce nakuknut na tvoje stranky.
dusan95843
krásny recept, vyskúšam, určite mi bude kapusta s tofu chutiť- ako všetky tvoje recepty. Ďakujem, pridávam *****.
rela
@martinis , si velmi cielavedomy mlady clovek, nechyba Ti zdrave sebavedomie. Tvoje recepty su spracovane doslovne profesionalne. Okrem toho vies inteligentne diskutovat a preto Ti fandim. :-)
martinis
@jerica : to verím, sám bol takto niekoľkokrát "oklamaný" - v dobrom :)) ak je tofu správne nakorenené a opečené, môže byť chuťovo skutočne na nerozonanie od mäsa ;)
@helanka : svojím komentárom si mi urobila úprimnú radosť - vždy je príjemné si prečítať takéto povzbudzujúce slová :) som rád, že patríš medzi ľudí, ktorí fandia mladým a sú na optimistickej vlne, tak ako ja - s takými debatujem najradšej. nie všetko je také zlé ako sa zdá a vždy existuje nejaký cieľ, za ktorým sa oplatí ísť, aj keď je malý, pre niekoho možno nevýznamný. uvidíme, kam ma osud zavedie, cez víkend sa plánuje bojová porada ohľadom výberu vysokej školy, momentálne sa venujem ruštine, matematike a fyzike, takže uvidíme ... ešte raz ti veľmi pekne ďakujem a teším sa času, ktorý mojim receptom venuješ ;)
@amelie : kupujem len slovenské tofu z Banskej Bystrice - od výrobcu Alfabio. na obale sa deklaruje, že je vyrábané zo slovenskej, geneticky nemodofikovanej sóje a ja tomu verím :)
@dusan95843 : je to nezvyčajne dobrá kombinácia, takže som si istý že áno :) Ďakujem veľmi pekne ;)
@rela : ako som písal vyššie, detto platí aj pre Teba. vážim si všetkých, ktorí mi držia palce a platí to aj opačne - ja prajem len to najlepšie tým, ktorí ma radi podporia, respektíve vo všeobecnosti radi podporia zaujímavú myšlienku, takíto ľudia sú vždy prínosom. a inteligentná diskusia - no, nie som veľmi silný, takže miesto bitiek využívam diplomaciu už odmalička :-))) veľká vďaka aj za tvoj komentár ! ;))
angiek
ja tiez pouzivam udene tofu aj do polievok, vyborny napad aj s kapustou :-)
martinis
@engiek : polievky veľmi nevarím, ale už dávnejšie mamka pripravila jednu zo žltého hrachu a údeného tofu, no musím povedať, že som sa nevedel dojesť, taká bola výborná :)) ak máš rád kyslú kapustu, určite vyskúšaj :-))
angiek
@martinis vyskusam, inac ja tiez davam do hrachovej, brokolicovej, fazulovej..dnes som ho mala v karfiolovej, no proste sa mi skoro vsade hodi
leomax
@martinis , odkedy sledujem Tvoje recepty, tofu mám vždy k dispozícii v chladničke, Dajú sa s ním robiť zázraky. Maťo, vôbec nemám dojem, že nie si silný, práve naopak. Je fakt- vyčnievaš z radu svojích rovesníkov minimálne o tri hlavy, preto Ťa v podstate mám rád a rád mám Tvoje recepty, ktorými zas ja robím radosť svojej rodine.
darina11
Aj ja za svojich vegetariánskych čias som robila takto kyslú kapustu ,ale so sojovými kockami. Ale teraz si spravím s údeným tofu. Určite to bude lepšie. Vďaka za nápad.
katkazicha
Super nápad, teraz mám dukana takže to zahustím ovsennými otrubami :) už sa teším
martamm
Martinis, veľmi dobrý nápaditý recept, páči sa mi kombinácia kapusty s tofu, určite to je delikatesa a chválim aj tvoj domáci chlebík, vyzerá úžasne. sama doma pečiem chlebíky z kvásku, bez droždia, akosi som prepadla ich chuti. Čo sa týka knedle, minule som spravila zo špaldovej múky a chutila dokonca aj manželovi, ktorý veľmi nemusí moju racio kuchyńu. Želám ti veľa tvorivých nápadov, ktoré nás varecháčov určite potešia :)
sizinka
Moja mamina minule doniesla zo skolskej jedalne sojovy segedin (sojove maso, smotana normalna). Ja-nekompromisny odporca segedinov- som si naberala po tri dni :)))
martinis
Potvrdzujem, niekedy iná alternatíva klasického jedla je rovnako chutná ako tá pôvodná :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia