Ďumbierový ekrazit

mt - bez fotkymt, 1. marca 2015
Ďumbierový ekrazit
Foto: mt

Nikde som nenašiel recept, ako vytiahnuť z ďumbiera to najlepšie do sirupu, tak som to pred pár rokmi skúsil na spôsob, ako robievame púpavový Zobraziť celý popisNikde som nenašiel recept, ako vytiahnuť z ďumbiera to najlepšie do sirupu, tak som to pred pár rokmi skúsil na spôsob, ako robievame púpavový med. A podarilo sa. Do varenia aj do čaju mi ďumbier príde príliš aromatický, toto je ale úplne iná sila. Je fantastický hlavne na prechodné obdobia, keď nádherne zahreje. A samozrejme je plný vitamínov a minerálov. Dá sa piť len tak, alebo do čohokoľvek, čo znesie ostrú chuť...

99
porcií
10 minút
príprava
60 + 75 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg čerstvý
2 kg




Postup

  1. 1

    Ďumbier nastrúhame na hrubom trelci. Ja ho robievam tak raz do roka a hodne z toho mi poberú známi, tak ho dávam viac, tak 2 - 3 kilá. Samozrejme, dá sa to robiť a akýmkoľvek množstvom.

    Ďumbierový ekrazit - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme vodou, aby to bolo celé ponorené - na to moje množstvo to bolo cca 2,5 litra a hodinu necháme jemne vrieť na veľmi miernom ohni. Uvarené necháme postáť do druhého dňa.

    Ďumbierový ekrazit - obrázok 2
  3. 3

    Po jednodňovom odstátí zmes precedíme, najlepšie cez gázu, pridáme cukor, ten nám to zakonzervuje. Množstvo podľa chuti - čím menej cukru, tým je chuť ostrejšia a tým menej je kalórií. Varíme na miernom ohni tak, aby to neprskalo a aby sa celý objem zahustil na 2/3 až polovicu pôvodného objemu - podľa toho, aký hustý sirup chcete mať.

    Ďumbierový ekrazit - obrázok 3
  4. 4

    Keď nám to vychladne, už len prelejeme do fľaštičiek alebo zaváračiek. Odporúčam širšie hrdlo - ľahšie sa otvárajú, keď časom stuhne cukor vo víčku.

    Ďumbierový ekrazit - obrázok 4

Diskusia k receptu

joel
nie som si istý, či tým varením ďumbier nestratí to najlepšie, čo v sebe má...
valeri
myslíš, že takým dlhým varením nestratí ďumbier všetky tie látky, ktoré sú v ňom liečivé ?
motyka
Aj púpavový med sa varí a pri nachladení pomáha. Vyskúšam z 1/2 dávky. Len tak sa presvedčím.
používateľ nemá avatar
mt
mt
Neskúmal som, či sa varením stratí niečo z hodnoty surového ďumbieru. Podľa mňa určite áno. Na druhej strane si myslím, že tam z toho dobrého ostane určite dosť. A prax mi potvrdzuje, že ten sirup funguje :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia