Dulový koláč
Dulový syr zo šupiek (fotorecept)
Autor receptu: paul1
Dula je ovocie s liečivými účinkami. Obsahuje 10 % cukru, pektín, kyseliny, triesloviny,
silice, vitamín C, draslík, fosfor, horčík, vápnik, meď, železo atď.
(Pri výrobe tohto syra sa využívajú šupky dúl, inak odpad, ktorý vzniká pri
výrobe dulového kompótu. Dobre vyzreté dule majú žltú farbu a jemnú vôňu.
Po natrhaní necháme dule ešte niekoľko dní dozrieť, aby získali farbu a vôňu.)
30 porcií |
20+60 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Dule umyjeme, najlepšie pomocou kefky. Nakrájame na štvrťky, olúpeme a zbavíme
jadrovníkov. Dužinu nakrájame na menšie kúsky a použijeme na kompót.
- Šupky použijeme na výrobu syra. Dáme ich do širšieho hrnca, podlejeme vodou
do výšky cca 2 cm, pridáme cukor a kyselinu citrónovú rozpustenú v lyžici vody
a varíme pod pokrievkou do zmäknutia. Pridáme škoricu a po vychladnutí rozmixujeme.
- Hmotu rozostrieme na jemne olejom vymastený plech, posypeme posekanými orechami
a hrozienkami (uvarenými vo vode), ktoré opatrne vtlačíme do hmoty a necháme oschnúť
v teplej rúre alebo na teplom radiátore. Pokrájame na kúsky.