Dulový koláč

Dulový syr zo šupiek (fotorecept)

Autor receptu: paul1

Dula je ovocie s liečivými účinkami. Obsahuje 10 % cukru, pektín, kyseliny, triesloviny, silice, vitamín C, draslík, fosfor, horčík, vápnik, meď, železo atď. (Pri výrobe tohto syra sa využívajú šupky dúl, inak odpad, ktorý vzniká pri výrobe dulového kompótu. Dobre vyzreté dule majú žltú farbu a jemnú vôňu. Po natrhaní necháme dule ešte niekoľko dní dozrieť, aby získali farbu a vôňu.)

30
porcií
20+60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dule umyjeme, najlepšie pomocou kefky. Nakrájame na štvrťky, olúpeme a zbavíme jadrovníkov. Dužinu nakrájame na menšie kúsky a použijeme na kompót.
  2. Šupky použijeme na výrobu syra. Dáme ich do širšieho hrnca, podlejeme vodou do výšky cca 2 cm, pridáme cukor a kyselinu citrónovú rozpustenú v lyžici vody a varíme pod pokrievkou do zmäknutia. Pridáme škoricu a po vychladnutí rozmixujeme.
  3. Hmotu rozostrieme na jemne olejom vymastený plech, posypeme posekanými orechami a hrozienkami (uvarenými vo vode), ktoré opatrne vtlačíme do hmoty a necháme oschnúť v teplej rúre alebo na teplom radiátore. Pokrájame na kúsky.